Fájlok tömörítése ZIP formátumba iOS 13 alatt

Tömörített fájlokkal szinte mindenki találkozik, hiszen az internetről rengeteg tartalom tölthető le ZIP, RAR, esetleg 7zip formátumban (és ezek még csak a legnépszerűbbek). De olykor hozhatja úgy a sors, hogy ne csak letöltsünk ilyeneket, hanem mi magunk csomagoljunk be mondjuk ZIP archívumba néhány dokumentumot, képet és egyéb állományokat. Ez az asztali rendszereken nem kunszt, mobilon azonban kevésbé egyértelmű a helyzet. A RAR és ZIP fájlok kicsomagolására mutattunk már példát iPhone-os felhasználók számára, sőt, annak idején bemutattunk egy appot, amellyel akár létre is hozhatók ZIP fájlok, közvetlenül a telefonon. Ma viszont ez utóbbi feladatra egy olyan módszert mutatunk, amelyhez immár nem kell telepíteni semmit az iPhone-ra. A fájlok tömörítése ZIP formátumba iOS 13 alatt ugyanis alapból megoldható, hála a megújult Fájlok appnak.

Fájlok tömörítése ZIP formátumba iOS 13 alatt

Ha tehát arra “kényszerülünk”, hogy mondjuk több fájlt egybe csomagoljunk ZIP archívumba és úgy küldjük el azokat e-mailben egy ügyfélnek vagy kollégának, semmi gond!

Indítsuk el a Fájlok appot az iPhone-on. Itt válasszuk a Böngészés gombot, majd navigáljunk el abba a mappába, ahol a becsomagolandó fájlok találhatók.

Ha csak egy fájlt kell ZIP-be csomagolnunk (például egy PDF vagy DOC fájl méretét kívánjuk így csökkenteni), tartsuk az ujjunkat az adott állomány (vagy mappa) ikonján, majd a megjelenő helyi menü alján válasszuk a Tömörítés menüpontot. A Fájlok app ekkor azonos fájlnévvel, de ZIP kiterjesztéssel elkészíti a kívánt tömörített fájlt.

Ha több fájlt csomagolnánk be, akkor első körben válasszuk a Kijelölés gombot, majd egy-egy érintéssel jelölgessük ki a kívánt fájlokat. Ezután érintsük meg a Fájlok app jobb alsó sarkában látható  feliratú gombot és válasszuk a Tömörítés menüpontot a felugró menüből. Ekkor a rendszer Archiválás.zip néven készíti el a tömörített fájl, amelyet az ujjunkkal hosszan megérintve, majd a megjelenő menüből az Átnevezés menüpontot választva tetszőleges néve keresztelhetünk.

Ennyi! Immár semmiféle extra app nem szükséges hozzá, hogy kényelmesen menedzseljük a ZIP fájlokat, legyen szó akár a letöltött archív fájlok kicsomagolásáról, akár szabadon választott állományok tömörítéséről.

Ettől még persze a korábban e célra bemutatott Readdle Documents app nem vált teljesen haszontalanná, hiszen többek között arra is tökéletes, hogy wifin keresztül másolgassunk vele fájlokat a számítógép és az iPhone között.

Ne maradjon le erről sem!