RAR és ZIP fájlok kicsomagolása iPhone-on és iPaden

Több mint egy éve már, hogy mutattunk egy ingyenes és egyszerűen használható megoldást arra, miként oldható meg a ZIP fájlok kicsomagolás iPhone-on és iPaden. A módszer természetesen most is remekül működik, sőt, azóta a Readdle-féle Documents alkalmazás jelentősen továbbfejlődött, szóval most is csak ajánlani tudjuk a letöltését azoknak, akik még nem ismerik. Van azonban egy másik módszer is, amely immár közvetlenül az Apple-től érkezik, a nem is olyan régen felvásárolt, majd átnevezett Parancsok appba rejtve.

 

ZIP fájlok kicsomagolása iPhone-on és iPaden

A Parancsok app jelentősen egyszerűsítheti az életünket iOS alatt, hiszen számtalan feladat elvégzését lehet vele automatizálni, vagy egyszerűbbé tenni. Ezek közé tartozik a ZIP fájlok kicsomagolása is. A beállítás viszonylag egyszerű:

  • A program elindítása után válasszuk a Parancs létrehozása gombot.
  • Ezután válasszuk az Archívum kibontása utasítást a listából (kereséssel szűrhetünk is, úgy gyorsabban megtaláljuk).
  • Válasszuk további utasításként a Fájl mentése lehetőséget. Itt alapértelmezésben az iCloud Drive-ra fogja menteni a rendszer a kicsomagolt állományokat, de ha például van Dropbox telepítve a készülékre, akkor kiválaszthatjuk az iCloud helyett akár azt is. Lényeg, hogy a Mentési hely kérése opciót hagyjuk bekapcsolva, hogy a rendszer rákérdezzen a célmappára majd, mielőtt a kicsomagolt fájlokat vadul másolni kezdené.

  • Az Opciók gombra kattintva (jobb szélső a Kész gomb alatt) nevet adhatunk újdonsült parancsunknak, s ikont is választhatunk hozzá. Ami ennél is fontosabb: jelöljük be a Megjelenítés a Megosztás lapon opciót és az Elfogadott típusoknál redukáljuk le a listában a kijelöléseket a Fájlok lehetőségre. Fogadjuk el a változtatásokat a Kész gombra kattintva.
  • A parancs folyamatábrájánál is kattintsunk a Kész gombra a jobb felső sarokban.

Ettől kezdve az iOS Fájlok alkalmazásában már bármikor ki tudunk csomagolni egy RAR vagy ZIP archívumot. Ehhez elég megérinteni a kérdéses fájlt, majd előhívni a megosztás menüt és ott a Parancsok gombot választani (ha ez nem látható, akkor kapcsoljuk be a Továbbiak részben).

Az ekkor megjelenő Kicsomagolás parancsra kattintva a rendszer lefuttatja az általunk összerakott utasításokat, melynek végeredményeként a kiválasztott mappában megtaláljuk majd a kicsomagolt állományokat. Nem állítjuk, hogy ez egyszerűbb, mint a Readdle Documents-ben, viszont így nem kell plusz egy fájlkezelőt feltennünk, ha már a iOS Fájlok alkalmazása úgyis alapból ott van a rendszerben. Ráadásul ha iCloudban is dolgozunk fájlokkal, akkor ez mindennél kényelmesebb és gyorsabb megoldás.

Ne maradjon le erről sem!