A legjobb ingyenes médialejátszó program minden platformra

Vannak olyan programok, amelyek már igen hosszú évek óta elérhetők, s bár csak apró lépésekkel fejlődnek, mégsem volt képes igazán megszorongatni őket egy kihívó sem. Ezek közé tartozik például a Total Commander is, de mi ma nem vele foglalkozunk, hanem egy remek ingyenes médialejátszó program kerül terítékre.

VLC Media Player 3.0: a legjobb ingyenes médialejátszó program

A VLC Media Player tulajdonképpen olyan a videolejátszó programok körében, mint az Adobe Photoshop a képszerkesztőknél: van egy halom alternatívája, de valahogy mégis ez az igazi az adott területre. A VLC Media Player szerintünk a legjobb megoldás, ha valaki szeretné lejátszani a számítógépen, tableten vagy okostelefonon az elterjedt videó- és hangformátumokat.

Ez egy abszolút cross-platform alkalmazás, amely az iPhone-os és androidos kiadások mellett az összes lényeges asztali rendszerre is elérhető: Windowsra (beleértve a Windows 10-et is), Linuxra és macOS-re egyaránt. Utóbbiakon a video- és hangfájlok mellett lejátszik DVD-t, audio CD-t, VCD-t, vagy éppen stream forrásokat is. A felülete letisztult, könnyen használható, s amellett, hogy szinte minden formátumot támogat, a megjelenítési jellemzők aprólékos testreszabására, feliratok menedzselésére, több hangsáv közötti választásra is lehetőséget ad. Találunk benne online rádiókat, de ha épp más forrásból játszanánk le egyet, az URL birtokában az sem jelent gondot a programnak.

A VLC Media Playernek nemrég jelent meg a legújabb, 3.0-ás verziója, amely számtalan új funkcióval dicsekedhet elődeihez képest, így például támogatja a 360-as videókat, a Chromecast eszközöket, a TTML feliratokat, a feliratok méretének azonnali változtatását (egyéb jellemzőket is módosíthatunk menet közben), az Blue-ray Java menüket, egy halom új codec-et, webes videók streamelését stb.

Ha valaki még esetleg eddig nem ismerte ezt az alkalmazást, de gyakran szokott filmeket nézni a számítógépen vagy az okostelefonon, most itt az idő, hogy legalább a 3.0-ás változattal elkezdjen ismerkedni. Segítségével egyébként az is megoldható, hogy DivX vagy MKV formátumú filmeket játsszunk le az iPhone-on, azok átkonvertálása nélkül. Elég az eredeti filmet átmásolni az iTunes-on keresztül a telefonra az iOS-re készült VLC app állományai közé, s azonnal indíthatjuk is a videót a készülékre telepített VLC lejátszóban.

Emellett remekül bővíthető. Korábban mutattunk is erre egy példát, amikor tippet adtunk a számítógépen lejátszott videók okostelefonnal történő távvezérlésére.

Mindent egybevetve: ha még nem horgonyoztunk le egyetlen médialejátszó program mellett sem, akkor a VLC Media Playernek feltétlenül adjuk meg a lehetőséget a bizonyításra. Teljesen ingyenes, így veszíteni valónk nincs, s nagyon kevés olyan alkalmazás akad ezen a területen, amelyik igazán fel tudja vele venni a versenyt.

Ne maradjon le erről sem!