Videólejátszás távirányítása számítógépen okostelefonnal

Ha otthon egy nagyobb monitorunk, esetleg kivetítünk van és a számítógépről szoktunk filmeket nézni, az egy igen praktikus megoldás, hiszen a gépre másolva rengeteg filmet tárolhatunk egy helyen (letöltésükhöz például e cikkekben adtunk tippeket). De amikor az ember a munka után fáradtan hazaér és végre lerogyhat a kanapéra megnézni egy filmet, akkor nincs kedve állandóan felállni és a géphez menni, ha halkítani vagy hangosítani kell, esetleg beletekernénk a filmbe, vagy éppen elkezdenénk egy másikat. Nos, ha a gépet ki tudjuk egészíteni az alábbi ingyenes alkalmazásokkal és kéznél van egy okostelefon is, akkor a videólejátszás távirányítása számítógépen nem is oly bonyolult feladat. Ráadásul akár teljesen ingyen is megoldható.

Videólejátszás távirányítása számítógépen, okostelefonnal

A távirányítható lejátszás feltétele egy windowsos vagy linuxos PC, esetleg egy macOS rendszerű Mac, illetve a VLC Media Player nevű médialejátszó alkalmazás. Utóbbival már csak azért is érdemes megismerkednie annak, aki még nem hallott felőle (van olyan?), mert a VLC Media Player az egyik legjobb ingyenes videolejátszó, amelyik nem jön zavarba szinte semmilyen videoformátumtól, felirattól, több sávot tartalmazó anyagtól stb. Gyakorlatilag minden videót le tudunk vele játszani, ami manapság széles körben elterjedt.

Ráadásul a program cross-platform, így a népszerű asztali rendszereken éppúgy használható, mint mondjuk androidos okostelefonon vagy iPhone-on. Önmagában a VLC Media Player tehát remek lejátszó program, de ahhoz, hogy távirányíthatóvá tegyük, kell még valami: a VLC Setup Helper. Ez a program letölthető Windowsra, Linuxra és macOS-re egyaránt, gyakorlatilag csak egyszer kell elindítanunk. Ekkor elvégzi a szükséges beállításokat a VLC Media Playeren, s innentől kezdve már távirányítható lesz a program. A távirányításhoz pedig nem kell más, csak egy okostelefon, amelyre telepítjük a VLC Remote Free appot (VLC Remote Free (Android), VLC Remote Free (iOS)). Ebből van fizetős változat is, amely 1700 forint körüli áráért cserébe azt is lehetővé teszi, hogy a gépen tárolt videók közül válogathassunk a telefon segítségével, de ez részben áthidalható az ingyenes verzióban is, ha előre betesszük a filmeket egy lejátszási listába. Emellett az ingyenes változat reklámokat jelenít meg az appon belül, de nagyon diszkrét módon, így nem feltétlenül elviselhetetlen a dolog.

Akár az ingyenes, akár a fizetős VLC Remote appot üzemeljük be, onnantól kezdve bármit megtehetünk a videókkal a kanapén ülve is: beletekerhetünk a filmbe, átválthatunk a lejátszási lista másik elemére, szabályozhatjuk a hangerőt, a fényerőt, lejátszási sebességet, hangszínt, képarányt stb. Illetve ha a teljes változat van meg, akkor tallózhatjuk a számítógép mappáit is, hogy onnan válasszuk ki a lejátszandó fájlokat. A VLC Media Player természetesen nem csak videókat játszik le, hanem zenelejátszóként is beüzemelhetjük, így ha kell, akár zenéinket is távirányíthatjuk ezzel a megoldással.

Ne maradjon le erről sem!