Profi szkennelő program OCR funkcióval, iOS-re és Androidra

Egyre jobban befészkeli magát a köztudatba a papírmentes iroda fogalma, s egyre többen döntenek úgy, hogy a papír alapú dokumentumokat, számlákat, iratokat inkább digitálisan, kereshető módon tárolnák el. Nem beszélve arról, mennyivel egyszerűbb – és olcsóbb – elküldeni egy szkennelt iratot valakiknek, szemben a postai szenvedéssel. Ráadásul az aktuális anyagok digitalizáláshoz nem is feltétlenül kell méregdrága tálcás szkennert beszereznünk (ha utólag dolgozunk fel több ezer oldalt, akkor azért javasolt), alap esetben megteszi akár egy okostelefon is, a megfelelő célszoftverrel. Ilyenből pedig van rengeteg, anno mi is írtunk már a témáról itt és itt. Mai tesztalanyunk pedig abszolút profi szkennelő program OCR funkcióval, iOS és Android rendszerekre egyaránt. Sok tekintetben túlmutat a konkurensein!

Scanbot 9 Pro: profi szkennelő program iOS-re és Androidra

Scanbot Pro immár a kilencedik verziónál jár, s mostanra igencsak kikupálódott. Véleményünk szerint a legjobb szkennelő appok egyike, amely korlátozott funkciókkal használható ugyan ingyen is, de ha valaki napi szinten és teljes kényelemben kihasználná a lehetőségeit, annak érdemes megvásárolnia inkább (van előfizetős változat és egyszer megvásárolható Pro kiadás is belőle). Az iOS és az Androidos változat némileg eltér, mi most az iOS verziót teszteltük.

Hasonlóan a többi szkennelő apphoz, a Scanbot Pro is a telefon/tablet kameráját használja a “szkenneléhez”. Fotózhatunk vele egy-egy oldalt, illetve van Multi-Page funkció is, ha többoldalas anyagot fotóznánk be. Természetesen világításként használhatjuk ilyenkor a készülékünk vakuját is, és választhatunk, hogy a papír dokumentumok széleit a program automatikusan igyekezzen beazonosítani, majd megfelelően korrigálni a látószöget, vagy ezt inkább manuálisan csináljuk a fotózás után. Arra is van lehetőség, hogy korábban – akár más alkalmazással – befotózott oldalakat importáljunk. Ezt így persze nagyjából le lehet írni minden hasonló alkalmazásnál. A Scanbot itt inkább csak annyiban tér el a többitől, hogy egy nagyon letisztult, egyértelműen használható felületen dolgozhatunk vele.

Az eltérések a szkennelési folyamat után jönnek. Először is többféle szűrő közül választhatunk, hogy a szkennelt anyagokat a lehető legjobban olvasható változatban mentsük el (Magic Text, Magic Color, Color, Grayscale, Black & White). Minden szárőnél van lehetőség testreszabott fényelésre (a Brightness, Color, Contrast értékek manuális módosítására) is. Így akár fotót szkennelünk, akár egy napilap egy részletét, minden esetben tökéletesre igazíthatjuk a felvételt. Természetesen utólag is módosíthatjuk a lap széleire vonatkozó beállításokat és a vágást (Crop), illetve elforgathatjuk a képet.

Ha végeztünk a program az integrált szerkesztőben is megnyitja a kész anyagot, hogy megjegyzésekkel (Annotate), vagy akár jelszavas védelemmel (Encrypt) láthassuk el a kész PDF dokumentumot. Előbbinél rajzolhatunk, szövegeket vagy megjegyzést adhatunk a hozzá, vagy éppen aláírással láthatjuk el a dokumentumot. Az aláírás mintákat a programban hozhatunk létre. Miután ezzel is végeztünk, a program menti a kész anyagot a telefonra, illetve rögtön felajánlja annak megosztását is (erre még visszatérünk).

Mentett anyagainkat maga a ScanBot is eltárolja számunkra, így később bármikor elérhetjük azokat a program felületéről. Ráadásul akár mappákat is létrehozhatunk, így teljes kényelemben menedzselhetjük a szkennelt dokumentumokat a telefonon vagy tableten.

OCR: integrált szövegfelismerés, magyarul is

A Scanbot Pro egyik csábító funkciója az integrált OCR, azaz a szövegfelismerés. Ennek köszönhetően a szkennelt oldalak szöveges tartalmát a program automatikusan szerkeszthető szöveggé alakítja. Ha megnyitunk egy szkennelt oldalt a Scanbotban, a Pages részen látjuk a digitalizált anyagot, a Text gombra kattintva pedig ömlesztve kapjuk meg az átalakított szövegeket. Ennek hatalmas előnye, hogy adott esetben rögtön továbbíthatjuk is a szerkeszthető szöveget például e-mailben. Amúgy a kész PDF-ben ilyenkor kijelölhető lesz a szöveg, vagyis ha egy hagyományos PDF olvasóval nyitják meg, abból is kimásolható lesz, az eredeti helyéről (ezt külön rétegen oldják meg a PDF olvasók, vagyis megmarad a szkennelt képi világ és a megfelelő pozíciókban – rejtve – elhelyezi a program a szerkeszthető változatot, szövegdobozokban).

Az OCR funkció a felismerésben nálunk nem vétett szinte egyszer sem, gond nélkül felismerte a magyar nyelvű szöveget (amúgy közel 60 nyelvből választhatunk a Beállításokban). Viszont nyelvi ellenőrzést nem végez, így ha mondjuk egy a szkennelt újságban elválasztások vannak a szövegben, azokat úgy hagyja a szerkeszthető változatban is. Vagyis teljesen folyó szöveget nem kapunk. Ezen kívül a végleges PDF-ben a blokkosítás olykor szavak szintjére le van bontva, ami egy hagyományos PDF olvasóban bezavarhat, ha kimásolnánk onnan egy összefüggő szövegrészt. Ez viszont nem befolyásolja azt, hogy PDF dokumentumaink tartalma abszolút kereshető lesz, ami a szkennelt dokumentumok menedzselésekor hatalmas segítség.

Fontos tudni, hogy a Scanbot Pro az OCR funkciót is közvetlenül telefonon biztosítja, vagy a szövegfelismeréshez nem tölti fel a dokumentumot a készítők tárhelyére. Ez kényes anyagok szkennelésekor igen fontos szempont. A Scanbot Pro minden átalakítást offline old meg. Az már más kérdés, hogy megosztásra és felhőbe mentésre is van lehetőség, ha a felhasználó úgy kívánja.

Megosztási és szinkronizálása lehetőségek

A Scanbot Pro a megosztásban és a tárolásban is a végletekig segít. Az anyagokat menthetjük több oldalas PDF formátumban, vagy oldalanként külön képként egyaránt. Van lehetőség azonnali küldésre is, például e-mailben, vagy bármely olyan alkalmazásban, amely rendszer szinten támogatja a fájlok megosztását iOS alatt (chat appok stb.).

Ha iOS alatt használjuk, akkor közvetlen elérést kapunk iCloud Drive területünkhöz is, így oda is menthetünk tetszőleges mappába, vagy választhatjuk akár az automatikus szinkronizálást is, hogy a Scanbot Pro a saját iCloud mappájába mentsen mindent, s onnan bármely iOS eszközünkön azonnal elérjük a korábban szkennelt anyagokat.

Viszont ami ennél is izgalmasabb: a program képes csatlakozni a népszerű felhő szolgáltatásokhoz (Dropbox, OneDrive), vagy éppen az Evernote fiókunkhoz is. Így ezekbe is egyetlen mozdulattal menthetjük az anyagainkat. Emellett felvehetünk emlékeztetőt is a kiválasztott anyagba (ezt az iOS saját Emlékeztetők / Reminders alkalmazásába dobja át a Scanbot).

Sajnos van azért egy bökkenő a megosztást illetően: bár a Scanbot Pro elvileg faxolási lehetőséget is nyújt (ez kredites rendszerben működik, vagyis külön kellene vennünk kívánt mennyiségű kreditet a faxoláshoz), ez sajnos területekre van korlátozva, s Magyarország nem került be a 26 támogatott ország közé. Így a faxolási lehetőségről idehaza le kell mondanunk.

Szerethető apróságok: Actions, QR kód, témák, biztonság

A fentieken túl akadnak még bőven olyan apró, de fontos funkciók, amelyek miatt beleszerethetünk a programba. Ilyen például, hogy képes automatikusan kimazsolázni nekünk egy-egy szkennelt anyag fontosabb részleteit: linkeket, telefonszámokat, e-mail címeket. Ezeket az Actions gombra kattintva aztán átlátható listába rendezve kapjuk meg, hogy egy mozdulattal elnavigáljunk a kérdéses honlapra, vagy nekilássunk egy e-mail megírásának.

Ugyancsak praktikus extra, hogy a teljes programtartalmat védhetjük PIN kóddal (értelemszerűen ez helyettesíthető ujjlenyomat- vagy arcfelismeréssel is. De vannak ezen kívül választható színsémák a program felületéhez, vagy éppen címkehasználati lehetőség a dokumentumok átnevezésekor, hogy gyorsabban választhassunk végleges elnevezést. Ugyancsak hasznos lehet, ha bekapcsoljuk a Tactile Feedback funkciót, így szkennelés közben a telefon rezgéssel is jelezheti, hogy mikor találtuk el a megfelelő befotózási pozíciót.

Végül, bizonyára sokan értékelik majd azt is, hogy a Scanbot Pro QR kódok és vonalkódok beolvasásában is tud segíteni. Ezt a funkciót amúgy elérhetjük az iOS Főképernyőjén is, ha az ikonon kicsit hosszabban rajta tartjuk az ujjunkat (Haptic Touch), amíg megjelenik a helyi menü. A szkennelés, keresés és QR kód olvasási funkciók egyébként Widgeten is elérhetők.

Összegzésül

Leszámítva a faxolási lehetőség hazai hiányát, a Scanbot Pro minden egyéb tekintetben tökéletes választás, ha megbízható, gyors és sokoldalú szkennelő appot szeretnénk használni az iPhone-on, iPaden, vagy androidos okostelefonon. Nagyon könnyen használható, s az ég világon mindent belezsúfoltak, amire nyomtatott anyagok digitalizálásakor szükségünk lehet. Az ára meglehetősen borsos, de ha nem akarjuk egyben kifizetni a Scanbot Pro változatot, akkor választhatjuk az ingyen letölthető Scanbot verziót is, s ha mégis szükségünk lenne a prémium funkciókra, alkalmazáson belül előfizethetünk.

Ne maradjon le erről sem!