A legjobb szkennelő alkalmazások okostelefonra

Bár sokan még mindig erősen ragaszkodnak a papír alapú dokumentumkezeléshez, egyre több cég és szabadúszó vállalkozó dönt úgy, hogy igyekszik minden dokumentációt digitálisan feldolgozni, tárolni. Éppen ezért arra gondoltunk, összeválogatjuk, melyek a legjobb szkennelő alkalmazások okostelefonra, hogy bárki, bárhol befotózhassa a fontos papír alapú dokumentumokat.

A legjobb szkennelő alkalmazások okostelefonra

Összeállításunkat két kifejezetten iPhone-ra készült alkalmazással kezdjük, majd mutatunk két olyat is, amelyek Androidos okostelefonokon is használhatók. Mindegyik programra igaz, hogy képesek a telefon kamerájának segítségével befotózni akár több oldalas dokumentumokat is (ehhez minden oldalt be kell fotózni egymás után, a mentésnél pedig több oldalas PDF dokumentum készül belőlük). Emellett szintén mindegyikre igaz, hogy a befotózott oldalaknál lehetőségünk van a dokumentum típusának megfelelő szűrők alkalmazására (sok szöveget tartalmazó dokumentumoknál ez javíthatja az olvashatóságot, míg a fotók esetében élvezhetőbb marad a szkennelt anyag képminősége).

Végül a legfontosabb közös jellemző, ami megkülönbözteti ezeket a programokat egy sima fotós alkalmazás használatától: mindegyik képes felismerni a szkennelendő (fotózandó) dokumentumok széleit, s ha kicsit ferdén sikerül a fotó, akkor is automatikusan képesek “kiegyenesíteni” az oldalakat, hogy azok megfelelően mutassanak egy PDF dokumentumban.

Első választottunk az Evernote Scannable, amely egy letisztult felületű kis szoftver iOS-re. Segítségével teljes kényelemben tudunk befotózni dokumentumokat. Bár önállóan is megállja a helyét, hiszen a szkennelt anyagokat simán menthetjük PDF vagy JPG formátumba, azért a legjobban akkor járunk, ha az Evernote nevű jegyzet alkalmazást is használni szoktuk, hiszen a kettő remekül kiegészíti egymást (dacára annak, hogy maga az Evernote is képes szkennelésre, vagy névjegykártyák digitális feldolgozására).

Szintén kifejezetten iOS-re készült a Readdle cég Scanner appja, amelyből két verzió is elérhető. Az Readdle Scanner Mini teljesen ingyen és a fizetős, de szerencsére olcsónak mondható Scanner Pro. Ha komolyan gondoljuk a dolgot, érdemes fizetni, mert a Pro verzió tényleg nagyon hatékony (anno írtunk róla részletes tesztet itt). A szkennelt dokumentumokból akár több oldalas PDF fájlokat is kreálhatunk, amelyeket aztán az iCloudba is menthetünk.

Az anyagokat több szűrővel is feldolgozhatjuk, így színes dokumentumként, fekete-fehér dokumentumként, színes- vagy szürkeárnyalatos fotóként is eltárolhatók, a tartalmuktól (sok szöveg, sok fotó stb.) függően kiválasztva a megfelelőt.

Hatalmas meglepetések ezek után már nem érik az embert a többi ilyen programnál sem, a Microsoft Office Lens (iOS-re innen, Androidra pedig innen tölthető le) például teljesen ingyen használható, s nagyjából ugyanezeket a szolgáltatásokat nyújtja, persze az iCloud helyett itt a Microsoft saját felhője áll rendelkezésünkre elsődleges tárhelyként.

Szerencsére nem lett belterjes a dolog, így választhatunk alkalmazásokat is megosztáshoz, illetve a További alkalmazások opcióval elérhetjük a többi telepített felhőszolgáltatást (Dropbox, Google Drive stb.), vagy akár az iCloud Drive tárhelyünket is. Érdekesség, hogy a program rajztáblák fotózására és névjegyek szkennelésére is alkalmas.

Végül ott van még az Adobe Scan is (amely iOS-re innen, míg Androidra innen tölthető le). Ez egy végtelenségig letisztult, hatékony program, amelynek azonban komoly limitációja, hogy azonnal az Adobe tárhelyünkre ment és onnan hajlandó csak megosztani az anyagokat. Vagyis ha másra nem is, de egy ingyenes Adobe regisztrációra bizonyosan szükségünk lesz a használatához.

Sőt, tulajdonképpen akkor tudjuk igazán kihasználni a legjobban, ha Adobe CC előfizetők vagyunk, hiszen így a szkennelt dokumentumokat azonnal feldolgozhatjuk az Adobe Acrobatban. Szóval inkább céges/vállalkozós felállásban előnyös választás. Otthoni felhasználóknak kevésbé lesz előnyös, nekik praktikusabb a Microsoft vagy a Readdle megoldására voksolni.

Ne maradjon le erről sem!