Már tesztelhető a Chrome olvasó módja

A Chrome meglehetősen jól bővíthető különféle beépülő modulokkal, de azért a Google is igyekszik folyamatosan integrálni új funkciókat. Ilyen volt nemrég a sötét üzemmód, amely már hivatalosan is elérhető a Chrome 74-es verziójában (macOS és Windows 10 alatt is automatikusan átáll rá a böngésző, ha a rendszer felületének beállításait megváltoztatjuk). Az új funkciókra olykor sokat kell várni, így például a olvasó módot már igen régóta tologatja maga előtt a cég. Pedig, például a Safariban már régóta elérhető ilyen üzemmód: ha egy online cikket sallangoktól (hirdetések, menüpontok, grafikai elemek stb.) mentesen szeretnénk elolvasni, akkor egy mozdulat, és a Safari letisztogatja számunkra az adott oldalt. Így csak a lényeges szöveget és a beágyazott képeket látjuk belőle, nagyobb méretű (mellesleg testreszabható méretű és megjelenésű) betűkkel áttördelve. Nos, úgy tűnik, egyre közelebb jutunk hozzá, hogy a Chrome olvasó módja is megérkezzen. Egy apró trükkel ezt már ki is lehet próbálni.

Így tesztelhető a Chrome olvasó módja

Az új funkció teszteléséhez egyelőre a Chrome Canary változatára lesz szükségünk. Ez az a verzió, amelyben elsőként jelennek meg a kísérleti funkciók. Hétköznapi használathoz nem mindig elég stabil, de ha valaki szeretne bepillantást nyerni a böngésző jövőjébe, feltelepítheti a stabil Chrome verzió mellé és kísérletezhet vele.

A Canary változatban már ott lapul a Chrome olvasó mód is. Ezt úgy csalhatjuk elő, hogy a chrome://flags címet megnyitva a böngészőben megkeressük az Enable Reader Mode opciót és Enabled értékre állítjuk mellette a kapcsolót. Ezután a Chrome Canary újraindítása következik, s ettől kezdve a program új menüponttal bővül, Distill page néven.

Ha ezek után ellátogatunk egy honlap valamelyik cikkéhez és a Canary menüjében rákattintunk a Distill page menüpontra, a böngésző azonnal egy letisztult, áttördelt változatot tesz elénk a cikkből. Sajnos a funkció még elég kezdetleges, egyelőre nincs lehetőség testreszabni a megjelenést és nem is minden oldallal működik együtt hibátlanul, de hát éppen ezért nem szerepel egyelőre a stabil Chrome verzióban. Mindenesetre biztató, hogy legalább a Canary már tartalmazza, mint tesztelhető funkciót. De hogy mikor kerül majd be a hivatalos változatba (ha bekerül, mert a Canary-ban olykor feltűnnek átmeneti funkciók is), arról egyelőre nincs információnk.

Ne maradjon le erről sem!