Próbálja ki, milyen lesz a Chrome sötét üzemmódja

Az elmúlt években töretlen lendülettel hódítanak a sötét felületek a különféle platformokon. Nem csak az online szolgáltatások és a különböző okostelefonos alkalmazások (gondoljunk csak a Youtube app sötét felületére), de már az operációs rendszerek is beépített éjszakai (vagy sötét) üzemmódot kaptak. A Windows 10 és a macOS Mojave egyaránt rendelkezik ilyennel. Utóbbinál a legnépszerűbb alkalmazások is gond nélkül támogatják már ezt az üzemmódot (itt írtunk erről összefoglalót). De akad egy fontos, sokak által használt program, amelynek fejlesztői még küzdenek ezen opció beépítésével: a Chrome sötét üzemmódja még egyelőre várat magára. Legalábbis a hivatalos verzióban még nincs benne. Azonban a Chrome fejlesztés alatt lévő funkcióinak tesztelésére hivatott Chrome Canary böngészőben már kipróbálható ez is. Egyelőre még nem egyszerű a beüzemelése, de azért nem kell hozzá pilótavizsga. Máris mutatjuk, mikét tesztelhető a Chrome “éjszakai felülete” Windowson és macOS-en egyaránt.

Így kapcsolható be a Chrome sötét üzemmódja Macen

Az éjszakai üzemmód bekapcsolása ezúttal a macOS változatnál talán kicsit egyszerűbb, legalábbis ha nem riadunk meg a Terminal szótól. Igen, ez a macOS “parancssora”, de sok dolgunk nem lesz vele.

Első lépésként telepítsük a Chrome Canary böngésző 73-as változatát (a 72-esben még a menü nem idomult az éjszakai üzemmódhoz, így az használhatatlan volt, de a 73-asban már túl vannak e problémán). Ezután nyissuk meg a Terminalt (Launchpad / Other / Terminal), majd írjuk be az alábbi parancsot:

/Applications/Google\ Chrome\ Canary.app/Contents/MacOS/Google\ Chrome\ Canary --force-dark-mode

Ekkor elindul a Chrome Canary, méghozzá a vadonatúj fekete (vagy legalábbis sötét) felülettel. Később ez persze egyszerűbb lesz majd, de a kísérleti üzemmódnál ha a sötét felületre van szükségünk, midig el kell játszanunk a fenti procedúrát.

Chrome sötét üzemmód bekapcsolás Windowson

Windowson sem ördöngösség a dolog, de itt is szükségünk lesz a Chrome Canary minimum 73-as verziójára. Ezután a böngésző parancsikonjának jellemzőiben kell kicsit matatnunk. Kattintsunk mondjuk a Windows Asztalán elhelyezett Google Chrome Canary parancsikonra a jobb egérgombbal, majd válasszuk a megjelenő menüben a Tulajdonságok menüpontot.

A megjelenő ablakban a Parancsikon fülön írjuk be a Cél opcióban található elérési út után a következőt:

--force-dark-mode

Így kb. ilyesmit kell látnunk a Cél mezőben:

"C:\Users\gorgo\AppData\Local\Google\Chrome SxS\Application\chrome.exe" --force-dark-mode

Persze a felhasználónév miatt az útvonal változhat, de azt nem is kell módosítanunk. Csak a második idézőjel után írjuk be a –force-dark-mode kifejezést, egy szóközzel elválasztva az idézőjeltől. Ennyi! Ettől kezdve a Chrome Canary már a sötét, éjszaki felülettel indul el Windowson is. Sajnos a windowsos verzióban a menüvel kapcsolatos gond még mindig aktuális, így ott a sötét felületen sötét feliratokkal kell számolnunk. De ez természetesen átmeneti probléma, s bármelyik soron következő kiadásban változhat.

Megjegyzés a Canary verzióhoz

A Chrome Canary amolyan kísérleti nyúl, ebben a kiadásban érhetjük el legelőször a leendő vagy legalábbis tervezett Chrome funkciókat. Még a béta verziónál is instabilabb lehet, így használatát munkához azért nem feltétlenül ajánljuk. Ettől függetlenül izgalmas dolog kutatni benne az újdonságok után. Csak azzal is tisztában kell lenni, hogy ami az egyik Canary verzióban működik, az közel sem biztos, hogy bekerül a végeles böngészőbe, sőt, könnyedén repülhet a soron következő Canary változatból is.

Ne maradjon le erről sem!