A legjobb programok macOS Mojave rendszerhez

Hétfő este megjelent a macOS Mojave, az Apple Mac gépeinek legújabb operációs rendszere. Újdonságairól már írtunk, így aki szeretné megtudni, miért érdemes frissítenie az előző macOS-ről, annak érdemes elolvasnia korábbi cikkünket. Most viszont csokorba szedtük azokat az alkalmazásokat, amelyek már támogatják a Mojave újdonságait – például az éjszakai sötét felülelet (Dark Mode) – és garantáltan problémamentesen futnak az új rendszer alatt. Következzenek hát a legjobb programok macOS Mojave alá.

 

A Legjobb programok macOS Mojave alá

Válogatásunkba nem csak a Dark Mode támogatás miatt kerültek be a programok, bár kétség kívül ez is egy fontos szempont jelenleg, hiszen minél több alkalmazás támogatja ezt az üzemmódot, annál jobban kihasználható lesz a Mojave ezen funkciója. Ha a sötét felületen gyakran ütközünk virítóan fehér-szürke alkalmazásokba, az megtöri a varázst és még zavaróbb is, mintha az egész felület világos lenne. Szóval a Dark Mode támogatás fontos, de az is, hogy az itt felsorolt alkalmazások eleve a maces kínálat élvonalába tartoznak, így aki nem ismerte őket eddig, annak érdemes velük megismerkedni. Ehhez adunk bőven támpontot, hiszen szinte mindegyik szerepelt már nálunk, szóval ahol csak lehetett, linkeltük a korábbi teszteket róluk.

 

Readdle Spark Mail

Sokat keresgéltünk, kipróbáltunk mindent, de még mindig nem sikerült jobb levelezőklienst találni, mint a Spark Mail. A Readdle ingyenes szoftvere letisztult, átlátható, villámgyors és az ég világon mindent tud, amit egy levelezőprogramtól elvárhatunk (levelek olvasásának elodázása, időzített levélküldés, PDF-be mentés, normális csatolmány kezelés, csoportos csevegés a leveleknél stb.).

Szerintünk érdemes erre cserélni a Mojave Mail alkalmazását is. Ha pedig iPhone-t és iPadet is használunk a Mac mellett, még jobban kihasználhatjuk a lehetőségeit. Korábbi tesztünk itt olvasható róla. Azóta már kiegészül naptár funkcióval, sőt, támogat egy halom konferencia hívás szolgáltatás is.

 

Bear

Sokáig Evernote rajongók voltunk, s Androidra és Windowsra most sem igazán tudunk jobban mondani (talán a Microsoft OneNote veszi fel vele a versenyt, de elég eltérő a filozófiájuk). A macOS-re és az iOS-re viszont kétség kívül a Bear az egyik legjobb jegyzet alkalmazás. Korábbi tesztünkben mindent leírtunk róla, így most csak egy mondatban: ez egy markdown alapú jegyzet alkalmazás, rengeteg hasznos funkcióval.

Használhatunk egy jegyzethez több címkét, csatolhatunk bármilyen fájlt, kiemelhetünk forráskódokat a szövegen belül, s megannyi további hasznos eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy kényelmesen egy gyorsan jegyzeteljünk.

 

Ulysses

Ha pedig már az írott jegyzeteknél tartunk, nem mehetünk el szó nélkül kedvenc szövegíró alkalmazásunk mellett sem. Ebben nem csak kényelmesen és gyorsan írhatunk a markdown jelölések használatával, hanem akár komplett életművünket is áttekinthető módon menedzselhetjük vele, egyetlen felületen.

Természetesen az Ulysses is első naptól kezdve alkalmazkodott a Mojave újdonságaihoz, elsősorban a Dark Mode felülethez. A programról részletes tesztet itt írtunk.

 

iA Writer

Ha valaki idegenkedik az Ulysses előfizetős rendszerétől (a Setapp csomagban egyébként benne van, úgy jobban megéri előfizetni, ha más programokat is tudunk használni a csomagból), akkor az iA Writer lehet a megoldás. Ez szintén markdown alapú szövegszerkesztő, de elég egyszer megvennünk az aktuális verziót a használatához. Tudásában azért kicsit elmarad az Ulysses-től, de így sincs miért szégyenkeznie. Ráadásul tényleg cross-platform: Windowsra, macOS-re, iOS, Androidra egyaránt elérhető. Részletes tesztünk erre a linkre kattintva olvasható.

 

Fantastical

Bár a Mojave saját naptár alkalmazása is remekül fest az új Dark Mode-os felülettel, de továbbra sem tűnik annyira kényelmesnek a használata, mint amit a Fantastical maces verziójánál megszoktunk.

Sebaj, utóbbinál sem kell lemondanunk az éjszakai üzemmódról, hiszen a legfrissebb verzió már idomul hozzá gond nélkül. Részletes tesztünk itt olvasható a programról.

 

Things 3

Bár épp a napokban jelent meg legfőbb konkurensének új verziója, a Things 3 még mindig élvonalbeli GTD alkalmazás macOS-re. Ha valaki egy sokoldalú, de abszolút letisztult felülettel rendelkező tennivaló-alkalmazást keres, feltétlenül próbálja ki!

Nagy újítást most nem kapott ez a program sem, de immár gond nélkül belesimul a Dark Mode felületbe. Korábbi tesztünk itt olvasható róla.

 

1Password

Az iOS verzió múlt heti nagy frissítése után (amellyel még jobban integrálódott az iOS 12 rendszerbe), a 1Password maces változata is megkapta a szükséges frissítést, hogy ezentúl a sötét felületen is jól mutasson. Már nagy újítás most nincs, de ennek is örülünk. Amúgy is elég korrekt tempóban jönnek ki hozzá az új alverziók, s mindig kapunk praktikus új funkciókat. Ráadásul a 1Password szinte minden népszerű platformon használható: Windows, macOS, iOS, Android. Vagy akár egyszerűen a kedvenc böngészőnkben is elérhetjük jelszavainkat. A programról itt olvashatnak részletes tesztet.

 

Timing

Ha úgy tűnik, időnk nagy részében teljesen feleslegesen ülünk a számítógép előtt, mert nem haladunk a munkával sehogy, ideje bevetni a Timing alkalmazást, amely a háttérben figyelve kifürkészi, milyen alkalmazásokat használunk, milyen weboldalakat látogatunk, s mire, mennyi időnk meg el.

Aztán az egészről kapunk egy részletes statisztikát, melynek alapján majd kiokoskodhatjuk a megoldást a hatékonyabb időbeosztásra. Természetesen akár Dark Mode körülmények között is. Akit jobban érdekel, korábbi tesztünkből mindent megtudhat róla.

 

Day One 2

Ha valaki digitális naplót szeretne írni, ennél jobb programot aligha talál. Ráadásul a Day One iOS-re – sőt, Androidra – is létezik, így naplónk mindig a zsebünkben lehet, ha pedig hosszabb bejegyzésre készülünk, leülhetünk a gép elé és megírhatjuk ott is. Immár az sem lesz gond, ha csak éjszaka jut erre időnk, mert nem süti ki a szemünket a monitor naplóírás közben: van itt is Dark Mode támogatás. Korábbi tesztünk itt olvasható.

 

Live Home 3D

Minden éjjel leendő lakásunk berendezését tervezgetjük? Semmi gond! A Live Home 3D is Mojave kompatibilis lett, így a sötét szobában ücsörögve is tervezhetünk lakást, házat 3D-ben. Egy nagyon könnyen használható, sokoldalú lakberendező alkalmazás ez, amelyről itt írtunk hosszabb bemutatót.

 

Parallels Desktop 14

Vicces, hogy a macOS Mojave megjelenésének alkalmából is emlegetni fogjuk a Windowst, de a helyzet az, hogy ha valaki a hatalmas választék ellenére nem tud szabadulni valamely windowsos alkalmazásától, vagy néha játszana egyszerűbb windowsos játékokkal a Mac újraindítása (Boot Campben telepített Windows esetén) nélkül, annak szüksége lesz valamilyen virtuális gépre. Ebben az esetben pedig a Parallels Desktop 14 jelen pillanatban a legjobb megoldás. Elérhető áron juthatunk hozzá és – miként azt részletes tesztünkben is írtuk – villámgyorsan képes futtatni akár a Windows-t, akár más rendszereket (Linux disztribúciók, Android stb.). Ráadásul teljesen Mojave kompatibilis. Bizony, annyira, hogy a Dark Mode is megvan.

 

Tap Forms 5

Az egyik legjobb maces adatbázis-kezelő is idomul immár a macOS Mojave elvárásaihoz, A Tap Forms egy nagyon könnyen kezelhető, sokoldalú adatbázis-kezelő program, amellyel villámgyorsan hozhatunk létre bármilyen adatbázist: könyvkatalógust, ügyfélnyilvántartást, receptgyűjteményt, termékkatalógust stb. A program meglehetősen borsos áron kapható, de ha komplex adatbázisokra van szükségünk, s pláne, ha szeretnénk azokat az iOS és a macOS között szinkronizálni, akkor abszolút megéri az árát. Korábbi cikkünkből mindent megtudhatnak róla.

 

Setapp

Végül nagy kedvencünk, a Setapp jön. Itt nem is arról van szó, hogy maga a Setapp központi alkalmazásának felülete lett Dark Mode kompatibilis, hanem arról, hogy a több mint száz maces alkalmazás közül, amelyeket kínál, már rengeteg támogatja a macOS Mojave újdonságait és persze az éjszakai üzemmódot is. Szóval aki ezeket az alkalmazásokat használja (a fentiek közül is van benne pár: Ulysses, Timing), annak nem kell aggódnia. A Setapp gyűjteménybe azért javarészt olyan programok kerülnek, amelyekkel folyamatosan törődnek a fejlesztőik. A Setappról itt írtunk részletes ismeretőt.

Ne maradjon le erről sem!