Az egyik legjobb cross-platform szövegíró alkalmazás

Nem szeretnénk, ha ez a nyár esetleg úgy telne el, hogy szóba sem kerül a markdown szövegszerkesztés. Mert igaz, hogy megválasztottuk már e témakör legjobbját, de a helyzet az, hogy azt csak macOS és iOS alatt lehet használni, így ha valaki épp egy windowsos PC-t és androidos okostelefont nyúz, máris pórul járt. Ráadásul előfizetéses alkalmazásról beszéltünk anno, amely megoldás nem mindenkinek kedvére való. Egy-két dologra még előfizet az ember, de azért amikor már 5-10 szolgáltatás és app hajlandó csak havidíjért működni, az kissé frusztráló. Ma viszont egy olyan markdown szövegszerkesztővel szolgálunk, amely abszolút cross-platform, vagyis működik Windowson, macOS-en, iOS-en és Androidon egyaránt. Ráadásul dokumentumainkat is kényelmesen menedzselhetjük vele, s ami a fentiek alapján szintén fontos szempont lehet: viszonylag olcsó és csak egyszer kell megvásárolni az adott verziót (utóbbi nem tudjuk, változik-e idővel, de nekünk a maces változat például évek óta frissül az újabb verziókra). Vágjunk bele az ismerkedésbe!

iA Writer: a legjobb cross-platform szövegíró alkalmazás

Az iA Writer nem ma kezdte pályafutását, az első markdown szövegszerkesztők között volt macOS-re, aztán iOS-re (2005-ben indult útjára). Később megjelent az androidos változat, végül pedig Windowson is debütált a program. Utóbbin még kicsit gyerekcipőben jár, de a főbb funkciók azért ott is megvannak. Az egyetlen feltűnő hiányosság az integrált dokumentum menedzser, amellyel irományainkat egy kényelmes felületről, közvetlenül a programból nyithatjuk meg, egyetlen kattintással. Nem kell mappákban keresgélnünk. A windowsos verzióban egyelőre kell, de várhatóan ott is jön majd új verzió, amely pótolja e hiányosságot. A macOS, iOS és androidos változatokban viszont ezt is megkapjuk.

A platformok közötti átjárhatóság végett az iA Writer több forrából is tud dolgozni. Macen és iOS eszközökön kézenfekvő az iCloud használata a szinkronizáláshoz, de ha az Apple-ökoszisztémán túlra nyúlunk (például Windowsos gépünk van iPhone-nal, vagy Macünk, de androidos okostelefonunk stb.), akkor jó választás lehet még a Dropbox, a Google Drive, vagy a OneDrive is, amelyeket mindegyik eszközön elér a program, adott esetben integráltan, vagy a kérdéses szolgáltatás saját alkalmazásán keresztül (például a Dropbox, Google Drive, OneDrive stb. appok telepítése után).

Vagyis az iA Writer nem köt minket egy adott rendszerhez, azon kezdjük el a munkát, amelyiken akarjuk, s azon fejezzük be ugyanazt a dokumentumot, amelyiken kedvünk tartja. Dolgozni pedig nagy öröm bármelyik változatával, mert mindegyik úgy van kialakítva, hogy a lehető legkevesebb zavaró körülménnyel találkozzunk írás közben.

Minimalizmus a koncentrált és felszabadult írásért

Mint cikkünk címéből is kiderül, az iA Writer egy markdown szövegíró program, vagyis eleve nincsenek a felületen felesleges eszköztárak, nem kell egereznünk a szövegek formázásához, mindent elintézhetünk a szabványos markdown jelölésekkel.

A program a formázások nyomon követését azzal egyszerűsíti, hogy azonnali előnézetet is kérhetünk. Ehhez különféle stílusokat állíthatunk be, az iA Writer pedig ennek megfelelően végzi el a markdown jelöléseknek megfelelő formázásokat. Az előnézetet kérhetjük osztott ablakban, vagy a program teljes felületét betöltő módon egyaránt.

Írás közben – akár ablakos, akár teljes képernyős üzemmódban dolgozunk – az iA Writer minden gombot, menüt eltüntet, így egy sima fehér (világosszürke) lapon dolgozhatunk, zavaró körülményektől mentesen. Ha nem jut eszünkbe egy markdown formázás, az egeret megmozgatva elérjük azokat az ablak alsó sávjában (okostelefonon a szoftveres billentyűzet felső részén).

Viszonylag ritka, de az iA Writer azon kevés mardown szerkesztők közé tartozik, amelyik a táblázatokat is támogatja, így azokat is kreálhatunk markdown jelekkel.

Természetesen beszúrhatunk linkeket is, de akár képeket is beilleszthetünk a dokumentumba, sőt, még tartalomjegyzék (TOC) automatikus generálására is rávehetjük.

Érdekesség, hogy ha angolul írunk, akkor a szövegek elemzésének bekapcsolásával akár a főnevek, igék, határozószók stb. színekkel történő kiemelésére is képes a program. A magyar szövegeknél ez a funkció nem működik, viszont a szintén praktikus fókusz üzemmódok egy kattintással beüzemelhetők nyelvtől függetlenül. Ezek között találunk olyat, amelyik írógépszerű működést izzít be, és olyat is, amelyik az éppen aktuális bekezdés szövegén kívül minden egyebet elhalványít. Így jobban tudunk koncentrálni az éppen kidolgozás alatt lévő részekre. Adott esetben akár mondatonkénti kiemelést is kérhetünk.

Mielőtt elfeledkeznénk róla, ki kell emelnünk még egy hasznos funkciót: az éjszakai üzemmódot. Ez a manapság egyre divatosabb sötét felület bekapcsolását jelenti, hogy este se süsse ki a szemünket a monitor vagy a kijelző, miközben írunk. Az iA Writer esetében ez a Night Mode funkció különösen dögösre sikeredett, nagyon hangulatos esténként így írni vele.

Exportálás, megosztás

Az iA Writer előnézeti képénél több sablon közül tudunk választani. Ezek azonban nem csak az előnézetre vonatkoznak, hanem a program az anyagok PDF-be, Word dokumentumba, vagy HTML formátumba exportálásakor is ezeket alkalmazza. Így szépen formázott szövegeket kapunk, amelyeket már megoszthatunk olyanokkal is, akik nem rendelkeznek markdown szövegszerkesztővel.

Érdekesség, hogy akár WordPress vagy Medium blogokra is publikálhatunk közvetlenül az iA Writerből. Ha WordPress.com vagy Medium blogunk van, elég csak összekötni a programot a fiókkal, s onnantól egy kattintással tudunk vázlatot felrakni online rendszerünkbe. A publikálásról nem gondoskodik a program, a vázlatot nekünk kell véglegesíteni (a szövegbe berakott képek feltöltését viszont elvégzi helyettünk). Ha saját szerveren üzemelő WordPress oldalunk van, akkor ott a Jetpack plug-in telepítésére is szükség van az összekötéshez, de azzal elvileg gond nélkül összedolgozik az iA Writer.

Összegzésül

Mindent egybevetve az iA Writeren meglátszik a hosszú évek tapasztalata. Letisztult, villámgyorsan működő alkalmazásról van szó minden platformon. Ha kiválasztjuk a nekünk megfelelő felhő szolgáltatást, akkor a különböző rendszereken futó appok között teljes kényelemben menedzselhetjük dokumentumainkat. Reméljük az integrált dokumentumkezelő a windowsos verzióba is bekerül hamarosan. Addig ott a megszokott módon tudunk megnyitni és menteni anyagokat.

Ne maradjon le erről sem!