Tökéletes markdown szövegszerkesztő Windowsra, Macre, Linuxra

Korábban többször is szerepelt nálunk a Typora nevű szövegszerkesztő, többek között beválasztottuk a legjobb írásra szolgáló alkalmazások TOP listájába is. A program meglehetősen hosszú életszakaszt töltött béta állapotban, s amíg így volt, bárki szabadon letölthette és használhatta, korlátozások nélkül. Nemrég azonban megjelent a végleges, 1.0-ás változat, amely immár nem ingyenes, viszont nagyon olcsó, így ha valakinek szüksége van egy jól használható szövegíró alkalmazásra, annak feltétlenül érdemes kipróbálnia ezt a kiadást is. A végleges Typora egy tényleg imádni való markdown szövegszerkesztő Windowsra, macOS-re, Linuxra, amely mindent tud, amit ma elvárhatunk egy ilyen programtól.

Typora: tökéletes markdown szövegszerkesztő Windowsra, macOS-re, Linuxra

A Typora két fő vonzerővel tudja elcsábítani az írásból élőket: az egyik a letisztult, minimalista felület, amelyben így mindenféle zavaró körülménytől mentesen tudunk írni. A másik pedig a gyors, akár a billentyűzettel is megoldható, így az állandó egerezést kiváltó szövegformázást lehetővé tévő markdown jelölések használata.

Ha markdown jelöléseket tudunk használni egy szövegszerkesztőben, az általában jelentősen képes meggyorsítani a munkát, hiszen egy szövegrész kiemeléséhez, egy táblázat létrehozásához, vagy akár bonyolultabb matematikai képlet beírásához sem feltétlenül lesz szükségünk az egér használatára és ikonok vadászására. Egyszerűen beírjuk a megfelelő jelöléseket (például ) a félkövérre formázandó szövegrészeknél), s zavartalanul írunk tovább.

Mivel nem mindenki tudja fejből ezeket a jelöléseket, a Typora igyekszik megkönnyíteni a kezdők dolgát, s a Paragraph menüben az összes használható jelölési formát kiválaszthatjuk és alkalmazhatjuk a kijelölt szövegrészeken. Ugyanígy működik egy halom, más zövegszerkesztőkben már megszokott formázási billentyűkombináció is (ctrl + B vagy cmd + B a félkövérré alakításra), illtve macOS alatt a Touch Barral ellátott gépeken ott is kiválaszthatjuk a kívánt formázást.

A Typora szinte minden elterjedt markdown formázást gond nélkül kezel, beleértve a szövegkiemelőt, a láblécet, képek beillesztését, a forráskód blokkokat (a megadott nyelvnek megfelelő szintaxis kiemelésekkel), vagy éppen a markdown táblázatokat egyaránt. Sőt, még olyan extrákkal is dicsekedhet, mint a Math Block, amellyel matematikai képleteket írhatunk be LaTeX kifejezések használatával. Sőt, még diagramok megjelenítésére is képes.

Míg sok markdown szövegszerkesztő folyamatosan mutatja a jelöléseket tényleges formázás nélkül, s egy külön ablakban jeleníti meg az úgymond renderelt, vagyis a jelöléseknek megfelelően formázott látványt, addig a Typora a jelölések megadása után azonnal lecseréli a kérdéses jelöléseket valódi formázásra. Így ténylegesen láthatjuk az adott formázások hatását, vagy mondjuk egy matematika képletet, táblázatot úgy, ahogy az egy hagyományos szövegszerkesztőben is festene. Ha újra szerkeszteni kezdjük az adott részletet, a nézet ott átvált markdown üzemmódba, hogy kényelmesen szerkeszthessünk mindent.

A felület működése, a jelölések formázása egyébként teljesen testreszabható a program beállításai között. A Typora felülete skinezhető, az ehhez szükséges témák között pár kattintással válthatunk, sőt, arra is van lehetőség, hogy eltérő témát állítsunk be nappali és éjszakai munkához (vagyis a világos és sötét rendszerbeállításokhoz). Ha valaki kevesellné az alapból rendelkezésre álló témákat, annak örömhír, hogy letölthetők továbbiak is.

Dokumentumok kényelmes menedzselése

Ha már szóba került a felület, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Typora is kapott integrált dokumentum menedzser funkciót. Bár ez nem olyan összetett, mint amire az Ulysses képes, de mégis jelentősen egyszerűsítheti és gyorsíthatja a dokumentumok átlátását és megnyitását. Van lista és mappa nézet, utóbbiban értelemszerűen az írásainkat tartalmazó mappákat és almappákat tudjuk közvetlenül a Typora felületéről elérni.

Ugyanitt a mappa-szerkezet helyett megjeleníthetjük azt aktuális dokumentum felépítését is, kiemelve a különféle alcímeket. Így egy hosszabb szöveg esetében is gyorsan tudunk navigálni a tartalomban.

Exportálási lehetőségek a markdown formátumon túl

Minden szövegszerkesztő esetében fontos kérdés, hogy a megírt, szépen összeállított anyagot végül milyen formában tudjuk megosztani másokkal. A Typora esetében persze az alapértelmezett formátum a .md (markdown szövegfájl), de seregnyi formátumot ismer, amelyekbe könnyedén exportálhatjuk irományainkat: PDF, HTML, Word docx, OpenOffice, rtf, latex, vagy éppen az e-bookok készítéséhez praktikus epub. De adott esetben akár OPML fájlba is exportálhatunk anyagokat. Persze mindig azt érdemes választani, ami az adott tartalom megjelenítéséhez a legoptimálisabb.

Exportáláskor – például PDF, HTML stb. esetén – a program a formázásokat is megtartja, ráadásul mindegyik támogatott formátumnál van lehetőség kiválasztani a formázásokhoz használandó sablont. Így a végeredmény teljesen testreszabott lesz. Arra viszont érdemes figyelni, hogy míg a PDF-be, HTML-be vagy épp képfájlba történő exportot a program natívan támogatja, addig a latex, epub, docx és hasonló formátumokhoz előbb telepítenünk kell a Pandoc nevű kiegészítőt. Ennek telepítéséhet szerencsére részletes útmutatót is ad a Typora, igaz, csak angolul. Ha telepítjük, akkor a Typora importálni is tudja a fent említett formátumok legjavát.

Praktikus, hogy a szövegek másolásakor is van lehetőségünk választani, így Vágólapra másolhatjuk a markdown, a html, vagy akár a teljesen formázások nélküli szöveget egyaránt. Ez nagyban megkönnyíti a megírt anyagok később felhasználását, átemelésüket például egy másik alkalmazásba.

Összegzésül: a tökéletes markdown szövegszerkesztő Windowsra, Macre, Linuxra

Mindent egybevetve a Typora továbbra is az egyik legjobb markdown szövegszerkesztő Windowsra, macOS-re és Linuxra. Mindössze annyi változott, hogy ezentúl már nem tölthetjük le teljesen ingyen, hanem meg kell várásolnunk. A licenc egyébként három gépen aktiválható egyszerre, így ha valaki több platformon is dolgozik, használhatja a programot a windowsos vagy linuxos PC-n és Macen egyaránt. Ráadásul a programból elérhető az ARM alapú Windowsokra optimalizált változat is (macOS-en is működik natívan az M1-es chippel szerelt gépeken és persze az Inteleseken egyaránt). Mivel egyszeri befektetés, így ha valaki írással keresi a kenyerét, annak abszolút megéri az árát. Feltéve, hogy egy sokoldalú, markdown alapú megoldást keres a hagyományos szövegszerkesztők helyett.

Ne maradjon le erről sem!