A legjobb programok íráshoz Windowsra és macOS-re

Bár a többség valószínűleg úgy van vele, hogy a Microsoft Word vagy a LibreOffice Writer tökéletesen megteszi a blogbejegyzések, cikkek, diplomamunkák, tudományos értekezések, novellák, regények stb. írásához egyaránt, tapasztalatból mondjuk, hogy akad e két népszerű szövegszerkesztőnél sokkal praktikusabb eszköz is azok számára, akik gyakran írnak, vagy akár ezzel keresik a kenyerüket. Következzenek hát a legjobb programok íráshoz, méghozzá Windowsra és macOS-re egyaránt.

A legjobb programok íráshoz Windowsra és macOS-re

A most bemutatásra kerülő szoftverek többségéről korábban írtunk már részletes tesztet, így ahol lehet, azt is belinkeljük. A lényeg: ezeket az alkalmazásokat kifejezetten szövegírásra teremtették. Többségükben használhatók az úgynevezett markdown jelölések is, amelyek amúgy számtalan jegyzet alkalmazásban (lásd Bear és Standard Notes), sőt, néhány prezentációs szoftverben is bevethetők. Ezeknek köszönhetően a szövegek formázását (alcím, kiemelés stb.) gépelés közben elvégezhetjük, nem a menüsor ikonjaival és kijelölésekkel babrálni. Márpedig az egerezés mellőzésével igen sok időt lehet megtakarítani. Ráadásul a markdown jelöléseket több webes CMS felület és tördelő szoftver is tudja értelmezni, így a jelöléseket tartalmazó szövegeket ezek automatikusan tudják formázni az adott weboldal vagy kiadvány stílusának megfelelően. 

Markdown-szövegszerkesztőt használni tehát nagy előnyt jelenthet ha időt akarunk spórolni, de ezek a programok további extra funkciókat is tartalmaznak, amelyek segíthetik akár a tanulmányok és vizsgamunkák jobb átlátását, akár a regények helyszíneivel, szereplőivel kapcsolatos információk összegyűjtését. De akár forgatókönyvek írásakor is jól jöhet némelyik, ha nem akarunk sokat pepecselni a párbeszédek formázásaival.

Ulysses (macOS, iOS)

Nincs mit tenni, muszáj az Ulysses nevű alkalmazással kezdenünk, akkor is, ha ez sajnos csak macOS és iOS alatt érhető el, így a Windowst használóknak le kell mondaniuk róla. Ettől függetlenül ez ma a létező legjobb szövegíró alkalmazás, s egyelőre nincs igazán erős kihívója.

Az Ulysses a markdown szövegszerkesztők csoportjába tartozik, így – az amúgy témázható felületét használva – kényelmesen dolgozhatunk benne. A markdown ebben az esetben már csak azért is előnyös választás, mert az Ulysses képes exportálni az elkészült irományokat ePub, PDF, HTML, Docx formátumokba egyaránt, emellett pedig alkalmas a népszerű blogmotorokkal való közvetlen összekötésre is, így közvetlenül a programból tölthetjük fel a friss blogbejegyzést mondjuk egy WordPress oldalra. A markdown jelöléseknek hála az e-bookok, PDF-ek, Word dokumentumok exportálásakor választhatunk seregnyi sablonból, így az alcímek, kiemelések és egyéb formázások ízlésesen festenek a kész kiadványban.

De nem csak a szövegek megírásához és exportálásához ad meg mindent a program. Segítségével az összes írásunkat egyetlen felületen menedzselhetjük. Tetszőleges mapparendszert hozhatunk benne létre, amelyben elrendezhetjük szövegeinket. Illetve ezek segítségével lehet például összerakni egy működőképes epub könyvet is, az összes fejezettel, tartalomjegyzékkel, borítóval stb. együtt. Akár mehet is rögtön valamelyik e-book boltba eladásra.

Emellett van seregnyi mérési lehetőség (karakterszám, szavak száma, felolvasási idő stb.), illetve bármelyik íráshoz begyűjthetünk forrásanyagként PDF dokumentumokat, képfájlokat, amelyek közvetlenül a szerkesztőfelület mellett elérhetők, hogy mindig kéznél legyenek. Ugyanígy akár jegyzeteket is létrehozhatunk a készülő mű egyes fejezeteihez.

Mindent egybevetve az Ulysses-ben megtalálható minden, amire az íráshoz szükségünk lehet. Ráadásul szinkronizálhatjuk teljes gyűjteményünket az iCloudon keresztül, így bármely eszközünkön (mármint Apple eszközök, vagyis Mac, iPad, iPhone) befejezhetünk egy megkezdett anyagot.

Két negatívumot tudunk mondani a programmal kapcsolatban. Az egyik, hogy nem támogatja a táblázatok használatát a szövegekben, a másik pedig, hogy több, mint egy évvel ezelőtt áttértek az előfizetéses üzleti modellre, így nem éppen olcsó mulatság a használata. Van viszont ezzel kapcsolatban jó hír is: e cikk készültekor az Ulysses is része a Setapp csomagnak, így jóval olcsóbban is előfizethetünk rá, mint az eredeti ár, nem beszélve arról, mennyi egyéb remek maces alkalmazást kapunk még mellé a pénzünkért cserébe.

iA Writer (Windows, macOS, iOS, Android)

Ha markdown szövegszerkesztőkről van szó, a másik nagy kedvencünk az iA Writer, amely kifejezetten cross-platform alkalmazás, vagyis használható Windows, macOS, iOS és Android alatt egyaránt. Felülete abszolút minimalista, így mindenféle zavaró körülménytől mentesen lehet vele dolgozni.

Hasonlóan az Ulysses dokumentum-menedzser funkciójához, itt is van lehetőségünk egy felületen összefogni minden írásunkat, bár korántsem olyan kényelmesen, mint a már bemutatott konkurensnél. Van viszont előnye is az Ulysses jelenlegi verziójával szemben: itt gond nélkül létrehozhatunk táblázatokat a dokumentumokban. Mivel cross-platform, az általunk használt rendszerektől függően tudunk felhő szolgáltatást választani a szinkronizáláshoz (iCloud, Dropbox stb.). Exportáláskor a PDF és a Word formátumokat támogatja, szépen formázott stílusokban képes menteni a publikálandó irományt.

A programról anno írtunk részletes tesztet, így akit az összes funkció érdekel, erre a linkre kattintva elolvashatja korábbi cikkünket. Aki többféle rendszeren is szeretne egységes szövegíró programot használni, annak az iA Writer kitűnő választás. Ráadásul egyszeri befektetés (igaz, minden rendszerre külön kell megvásárolni), nem kell előfizetéssel lekötnünk magunkat. Emellett pedig – az iOS verzió kivételével – van belőle ingyenes próbaverzió is.

Scrivener (Windows, macOS)

Ha valaki forgatókönyvek, regények, novellák írásához keres megfelelő eszközt, s nem ragaszkodik a markdown üzemmódhoz, ellenben jól jönne neki egy olyan felület, ahol a készülő mű minden hozzávalóját egybe tudja fogni, annak a Scrivener lesz a megfelelő választás. Ez Windowsra, macOS-re és iOS-re is elérhető.

A Scrivener elsősorban regények, színdarabok, vagy éppen tudományos értekezések megírására termett. A felületén akár az íráshoz szükséges forrásokat, a teljes kutatómunkát összefoghatjuk. Jegyzetelhetünk virtuális cetlikre, beemelhetünk PDF-eket és egyéb dokumentumokat, átlátható módon rendszerezhetjük a fejezeteket, s ha éppen ahhoz van kedvünk, írhatunk teljes képernyős üzemmódban (akár írógépes stílusban is), minden zavaró körülménytől mentesen. A szövegszerkesztő rész egyébként hozza a kategória minden hagyományát, vagyis ha eddig mondjuk Wordben dolgoztunk, nem tart majd semeddig átszokni. Természetesen export tekintetében is tud mindent, így a kész anyagból egy kattintással készíthetünk PDF vagy Word dokumentumokat, vagy éppen epub és Kindle formátumú e-bookokat is.

Ha valakit megfogtak a főbb funkciók, annak érdemes elolvasnia részletesebb tesztünket is, erre a linkre kattintva. A program nem olcsó, de lévén munkaeszköz, ha tényleg szükségünk van a tudására, abszolút megéri az árát.

Typora (Windows, macOS, LInux)

A fentiek szerintünk a legjobb programok íráshoz, kiváltképp, ha valaki ebből él. Ám így a végére következzen egy kakukktojás, azoknak, akik nem vágynak ennyire összetett, minden dokumentumot menedzselni képes és seregnyi exportálási lehetőséggel rendelkező programra, viszont szívesen kihasználnák a markdown szövegszerkesztés előnyeit, azoknak kihagyhatatlan választás a Typora. Ennek is vannak nagyszerű extra funkciói (például forráskód szerkesztő üzemmód, cikk-kezelő oldalsáv, cserélhető témák, írógép üzemmód stb.), s mindent tud a markdown jelölések használata terén is. Egy letisztult és villámgyors alkalmazás, amelyet bármikor bevethetünk szövegírásra.

A Typora jelenleg – amíg még béta állapotban van – ingyen tölthető le és használható. Azt nem tudjuk megjósolni, hogy ez meddig lesz így, mert dacára annak, hogy közben jönnek hozzá frissítések, évek óta béta módban van. Mindenesetre nem gondoljuk, hogy méregdrága lesz, ha egyszer elkészül, addig pedig ingyen használható, mint az egyik legjobb markdown szövegszerkesztő Windowsra, macOS-re és Linuxra. Erről a programról itt írtunk részletes tesztet.

Ne maradjon le erről sem!