Látványos prezentációk készítése markdown jelölésekkel, online

Évekkel ezelőtt mutattunk egy olyan macOS alkalmazást, amelyben markdown jelölések segítségével lehetett rendívül látványos prezentációkat létrehozni. Meglepő, de grafikus eszközök nélkül, pusztán szövegek és szöveges jelölések segítségével készíthettünk flottul összerakott, kifejezetten ízléses bemutatókat. Ma egy ehhez hasonló megoldással szolgálunk, azonban ezúttal nem kell telepíteni semmit, s elég lesz egy böngészőt használni bármely rendszeren, a ugyanis prezentációk készítése markdown jelölésekkel történik ezúttal is.

Presenta Play: látványos prezentációk készítése markdown jelölésekkel, online

Presenta Play valószínűleg a tökéletes megtestesítője annak, amit minimalista prezentációs szoftvernek hívhatnánk, ha lenne ilyen kategória (mondjuk ha ez a trend folytatódik, lesz). A böngészőben megnyitható felület bal oldalán írhatjuk be a szöveget, beleértve a markdown jelöléseket, amelyekkel jelölhetjük a program számára, hogy új diáról, azon pedig címsorról, táblázatról, felsorolásról, alcímről, kiemelésről, képről stb. van szó. 

Eközben a felület jobb oldalán azonnal látjuk a létrehozott diákat és azok tartalmát, így folyamatosan nyomon követhetjük, miként is fest majd a bemutatónk egy-egy oldala. Ha már több diát is kreáltunk, rájuk kattintva azonnal a megfelelő helyre tudunk ugrani a szövegben, hogy kényelmesebben lehessen navigálni egy összetettebb prezentációban is.

Ha mindennel végeztünk, a Share gombbal közvetlen linket kérhetünk a létrehozott prezentációhoz, míg a Present gombbal azonnal vetítésbe kezdhetünk az adott gépen. Ha eközben megnyomjuk az F billentyűt, a bemutatót kitehetjük teljes képernyőre is.

Nem állítjuk, hogy eljött az idő a PowerPoint, Keynote, vagy éppen a bevezetőben említett Deckset sutba dobására, de azt kell mondjuk, a Presenta Play meglepően jól használható. Ráadásul a szerkesztőfelület is teljesen testreszabható, így ha a markdown helyett előnyben részesítjük a Javascripet, a HTML-ben megszokott szöveges jelöléseket, vagy a JSON stílusát, akár ezekre is átválthatunk. Emellett cserélhető a prezentáció színvilága és grafikai stílusa, illetve a diák közötti váltáshoz használt animáció is. Szóval testreszabható, látványos prezentációkat kreálhatunk vele, pillanatok alatt, pusztán szöveges felületet használva. Mindezt – jelenleg – teljesen ingyen. Érdemes kipróbálni!

Ne maradjon le erről sem!