Rendkívül látványos markdown prezentáció villámgyorsan

Kétségtelen, hogy bármely pillanatban megvádolhatóak vagyunk a markdown iránti elfogultsággal, de sebaj, vállaljuk. Sőt, nem titkolt célunk, hogy megkedveltessük ezt a szöveg formázási módszert olvasóinkkal, mert nekünk hosszú évek gyakorlata során bevált és egyértelműen egyszerűbbé teszi az életünket, hatékonyabbá a munkánkat. A dolog lényege egyébként, hogy egy szöveg írásakor nem kell betűmérettel, sortávolsággal, bekezdések aprólékos formázásával stb. foglalkoznunk. Azzal a pár jelöléssel, amit a markdown szabványos eszköztára ismer, pusztán a billentyűzet segítségével is jelölhetők az alcímek, karakterformázások, felsorolások, linkek, képek stb. A dokumentum későbbi formába öltéséről pedig maguk a programok gondoskodnak, a jelöléseinknek megfelelően számtalan sablonnal tudják ízlésesen formázni az anyagot, hogy aztán PDF, HTML, WordPress bejegyzés, vagy egyéb dokumentum lehessen belőlük. Markdown szövegszerkesztőt már mutattunk rengeteget, kedvencünk persze továbbra is a – sajnos csak Macen elérhető – Ulysses. Nemrég szolgáltunk egy kiváló jegyzet alkalmazással is, szintén markdown alapokon. Ezúttal viszont olyan programot mutatunk, amelynek segítségével markdown prezentáció készíthető. No, nem kell megijedni, nem a diákon lesznek láthatók a jelölések. Helyette egy ízig-vérig profi, látványos bemutatót dobhatunk össze, egyszerű szövegfájlból.

 

Deckset: látványos markdown prezentáció

A Deckset nevű kis alkalmazás egészen új feladatkörben teszi hasznossá a markdown technológiát: prezentációkat gyárthatunk vele. Persze egy sima, markdown jelölésekkel megtűzdelt dia nem lenne különösebben vonzó, de a Deckset nem is így működik. A program maga nem is alkalmas markdown szövegek szerkesztésére, erre kedvenc szövegszerkesztőnket használhatjuk (az Ulysses összekötés módjáról itt van részletes ismertető).

Mivel a program macOS alatt használható, így kézenfekvő módon, alapból a TextEdit alkalmazást nyitja meg a szerkesztéshez, de ez lecserélhető másra is (a Deckset Preferences menüjében ez gyakorlatilag egy kattintás). Vagyis fogjuk a kedvenc markdown szerkesztőnket és szépen elkészítjük benne a prezentációnkat. A slide-okat a — jelöléssel választhatjuk el egymástól a szövegben, amúgy pedig a hagyományos markdown jelöléseket használhatjuk, kiegészítve azokat néhány extra variációval. Ezekről részletes dokumentációt kapunk a fejlesztőktől, viszonylag könnyű megszokni a plusz jelöléseket, ha amúgy otthon vagyunk a markdown alapjaiban. Azzal, hogy egy dia címe tényleg elfér-e majd, vagy egy lábjegyzet miként fest mondjuk különböző dia sablonokkal, nem kell törődnünk. Csak állítsuk össze egyetlen szövegfájlban a prezentáció tartalmát.

Ha megvagyunk, jön a varázslat: a Deckset az md fájl alapján másodpercek alatt elkészíti a látványos, szépen formázott prezentációt. Számtalan téma közül választhatunk és mindegyiken belül vannak további színsémák is. A diák felépítésénél mi határozhatjuk meg, hogy a szöveget a program automatikusan méretezze (így biztosítva, hogy elférjen a dián), vagy ragaszkodjon a sablon alap tördeléséhez. A képeknél szintén megadható (egyszerűen a markdown linkben), hogy miként rendezze azt a program. Szöveg mellé illusztrációnak, fél diát elfoglaló méretben, netán a dia hátterének (ilyenkor ha szöveget írunk rá, a program automatikusan képes elmosni a fotót, hogy jobban olvasható legyen a szöveg), vagy más elrendezésben. Ugyanígy videót is betehetünk háttérnek, illusztrációnak egyaránt (Youtube-ról vagy a gépünkről). Ilyenkor a lejátszás módja, hossza stb. is könnyedén megszabható. Emojikat is használhatunk, így adott esetben könnyedén színesíthető a mondandónk egy-két jópofa hangulatjellel.

Sőt, olyan, markdown alkalmazásokban viszonylag ritkán támogatott funkciókat is találunk, mint a forráskódok automatikus formázása, matematikai képletek használata, vagy éppen a táblázatok. Ezek javarészt ki szoktak maradni a markdown szövegszerkesztők eszköztárából, de a Deckset szerencsére simán megjelenít mindent a diákon.

További hasznos cikkek

A szerkesztés nagyjából real-time, ha a szöveg módosítása után mentünk (ez ugyebár szinte minden programban megoldható a CMD + S kombinációval), akkor a Deckset Preview (előnézeti) ablakában, illetve a diákat mutató felületen is azonnal megjelennek a változtatások. Ily módon folyamatosan nyomon tudjuk követni, hogy egy-egy módosítás miként hat az adott diákra. Az előnézeti ablak egyébként lebegtethető, vagyis bármilyen szerkesztőben dolgozunk is, akár teljes képernyős üzemmódban is ott lehet a szöveg mellett.

A témák kiválasztása egyetlen kattintás. Meg kell jegyeznünk, nagyon ízlésesek, vannak közöttük hagyományosabb és modern stílusú formázások egyaránt. Mint már említettük, mindegyik több színvariációban érkezik, illetve van belőlük 4:3 és 16:9 arányú egyaránt.

Mivel ez egy prezentációs szoftver, így arra is figyeltek, hogy a vetítés közben tudjuk megjeleníteni jegyzeteket is. Ezeket szintén simán a szövegbe kell beírnunk, a megfelelő jelölés után.

Kész prezentációnkat nem vagyunk kötelesek a Decksetben bemutatni, exportálhatjuk azokat PDF-be vagy JPG, illetve PNG képfájlként.

 

Szinte tökéletes

Ha valaki otthon van a markdown használatában és hajlandó egy kis időt áldozni arra, hogy megtanulja még a Deckset kiegészítő jelöléseit is, annak ettől kezdve a prezentáció készítés már nem a “hogyan helyezzem ezt el a dián szépen” kérdésekről szól, hanem nyugodtan koncentrálhat a tartalomra. A program a téma kiválasztása után azonnal gondoskodik az ízléses tálalásról helyettünk (van amúgy néhány online nézegethető példa prezentáció ezen a linken).

Azt azért nem bánnánk, ha lenne saját szövegszerkesztő modulja is, amelyben az extra jelöléseket (lábjegyzet, oldalszámozás, automatikus méretezés, videók stb.) egy kattintással be lehet szúrni a szövegünkbe, mert megkönnyíteni a betanulási folyamatot, illetve nem kellene mindent fejben tartani. De kétségtelenül az is nagyon praktikus elgondolás, hogy az ember a saját, kedvenc szövegszerkesztőjében irkáljon mindig. Ha eddig nem gondolkodtunk a markdown prezentáció készítésben, most itt az ideje. Ezzel a programmal igencsak látványos lesz a végeredmény, nekünk pedig elegendő a tartalomra és a prezentációnk begyakorlására koncentrálnunk.

Ne maradjon le erről sem!