Prezentáció készítés Markdown alapon, online

Ha valaki folyamatosan olvasott minket az elmúlt évek során, nem lepődik meg ha azt mondjuk: imádjuk a markdown módszert használni. Ha valaki kényelmesen és gyorsan szeretne megírni szövegeket, blogbejegyzéseket, novellákat, regényeket, szerintünk érdemes megismerkednie a markdown jelölésekkel és beszerezni egy erre alkalmas szövegszerkesztőt (lásd Ulysses vagy iA Writer). Ám meglepő módon a markdown nem csak szövegek írására alkalmazható. Egyre több prezentációs program is erre épül. Anno mutattunk már ilyet Macre, illetve olyat is, amely bármilyen rendszeren használható, lévén online működik a böngészőben. Ma szintén ez utóbbira szolgálunk remek példával. Lássuk, miként oldható meg a prezentáció készítés Markdown alapon, online a böngészőben.

MarkShow: prezentáció készítés Markdown alapon online

A MarkShow egy teljesen ingyenes, regisztráció nélkül használható online prezentációs alkalmazás, amely teljes egészében a markdown jelölésekre épül. Tudása ugyan eltörpül a PowerPoint vagy a Keynote funkciókínálata mellett, de ha egy minimalista, könnyen emészthető prezentációt szeretnénk csak összedobni az előadás előtt, ennél jobb és pláne gyorsabb megoldást aligha találunk.

Nem kell telepíteni, egyszerűen megnyitjuk az oldalt a böngészőben, s elkezdjük összerakni a prezentáció diáit a bal oldali szövegszerkesztő részben. Jó, a markdown jelölések prezentációkban való felhasználását első alkalommal azért szokni kell, de nincs szó lehetetlenről. Ráadásul ha a mesterévé válunk a dolognak, akár olyan látványos és összetett bemutatókat is kreálhatunk vele, mint amit erre a linkre kattintva lehet látni. Ez amúgy arra is jó, hogy kielemezzük, mit, hogyan tudunk megoldani benne. Bár pusztán a szövegszerkesztő felületen tudunk dolgozni, ugyanúgy beilleszthetünk a prezentációba képeket, táblázatokat, linkeket, felsorolásokat és egyéb megszokott elemeket, mint egy hagyományos prezentációs szoftverben. Meghatározhatók a színek, betűtípusok, méretek stb.

Ha elkészültünk, a nincs más dolgunk, mint a jobb alsó sarokban található nyíl segítségével elindítani a bemutatót és végiglépkedni rajta diánként (vagy az ES gombot megnyitva egy adott diára ugrani a nézőképek alapján). Szóval ha véletlenül otthon hagyjuk a saját laptopot egy prezentáció előtt, vendégként, bármely gépen összedobhatjuk pótlólag a bemutatót, profi kivitelben, mégis nagyon gyorsan. Mellesleg prezentációnk megosztása is viszonylag egyszerűen megy vele, hiszen gyakorlatilag egy .md kiterjesztésű szövegfájlról van szó (ha kimásoljuk a szöveget a MarkShow felületéről és elmentjük azt mondjuk a Jegyzettömb alkalmazás segítségével).

Ne maradjon le erről sem!