Titkosított jegyzettömb program, minden rendszerre

Seregnyi jegyzet alkalmazás szerepelt már nálunk, többek között az ősidők óta kitartó Evernote és OneNote, vagy az új generációs, de abszolút profi Bear, s a még újabb generációt képviselő, de gyorsan fejlődő Noto. Mindegyik előbb említett program esetében a kényelmen és a sokoldalúságon van a hangsúly a fejlesztésnél, a biztonság valahogy másodhegedűs szerepbe kényszerül. A Bear és a Noto képes a szimplán szöveges jegyzetek titkosítására, s az Evernote-ban is van lehetőség kijelölt szövegrészek kódolására, bár utóbbi inkább vicc kategória a jelenlegi változatokban, mert a szerkesztési előzményekből simán visszaállítható a kódolatlan változat, s az előzmények nem törölhetők. Van azonban egy titkosított jegyzettömb program, amelynél a helyzet épp fordított: itt a biztonságé a főszerep, s a csili-vili funkciók csak a kíséretet adják. Ennek ellenére fapadosnak sem mondhatjuk, s ráadásul minden rendszeren használható. Máris lerántjuk róla a leplet!

Standard Notes: titkosított jegyzettömb program, minden rendszerre

A Standard Notes lényege, hogy az alapoktól titkosítva (AES-256) őriz minden jegyzetet a szerveren, sőt, az esetleges csatolmányokat is titkosítja. Ráadásul mindezt végpontok közötti titkosítással (end-to-end encryption, E2EE). Ennek köszönhetően nem csak a közbeékelődéses támadások ellen vannak védve jegyzeteink, hanem attól is, hogy a szerverre illegálisan bejutva valaki belenézhessen azok tartalmába. Az általunk választott jelszó, ameddig csak mi ismerjük, tökéletes védelmet jelent. Sem a program fejlesztői, sem kiberbűnözők nem juthatnak hozzá feljegyzéseink valós tartalmához.

Értelemszerűen ha elfelejtjük a jelszót, onnantól mi sem. Jelszó visszaállítási lehetőség ugyanis nincs, ha felejtünk, bukjuk az összes addigi feljegyzést és titkosított mellékletet.

Maga a Standard Notes alap változata egyébként teljesen ingyenes. Ha beérjük egyszerű szöveges jegyzetekkel, akkor egy fillért sem kell költenünk a biztonságra, csak regisztrálni a szolgáltatásba. Ráadásul minden rendszeren használható, hiszen van hozzá Windows, macOS, Linux, iOS, Android kliens egyaránt, s adott esetben a webes felületre belépve is dolgozhatunk benne. Az ingyenes változat viszont tényleg csak sima, szöveges jegyzetelésre alkalmas, se képet, se csatolmányt, se formázást nem használhatunk benne. Cserébe nincs méretkorlátozás és a szinkronizálás is automatikusan megy az eszközeink között (szöveges jegyzeteinket akár offline is elérhetjük mindegyiken).

Ha nem érjük be a sima szöveges jegyzetekkel, akkor viszonylag jó áron előfizethetünk az extrákra. Ezekkel szélesedik a Standard Notes felhasználhatóságának köre.

Standard Notes: extra funkciók

Mivel az alap verzió meglehetősen fapados, adja magát, hogy a fejlesztők a szerkesztőfelület tuningolását, testreszabását, s persze a csatolmányok kezelését adják pénzért. Ha előfizetünk, az alábbiakat kapjuk:

  • néhány látványos felületi téma, egyedi színvilággal (javarészt sötét felületek)
  • majdnem egy tucat különféle szerkesztőfelület (markdown, számolótábla, kódszerkesztő, rich text, task editor, TokenVault stb.)
  • csatolmányok kezelése
  • plusz funkciók és felületi módosítások

A kiegészítők mindegyike nagyon hasznos és hosszú távon nélkülözhetetlen lehet.

Szerkesztő modulok

Van például többféle markdown szerkesztő, így a markdown jelölések szerelmesei is teljes kényelemben dolgozhatnak, egerezés nélkül. Van olyan markdown modul, ahol a szerkesztő (Markdown Basic) szimpla szövegként kezel mindent, de párhuzamosan láthatjuk egy külön felületen, hogy miként hatnak a formázások a szövegre. Van olyan (Markdown Pro), ahol már a szerkesztés közben is látszik a formázás hatása, de közben megmaradnak a markdown jelölések is. Nem minden jelölést támogatnak egyébként ezek a szerkesztők, például a sok más markdown programban meglévő kiemelés (:: ::) mindegyikből kimaradt.

Van viszont kiemelési lehetőség a Bold Editor és a Plus Editor szerkesztőkben. Utóbbi kicsit az Evernote-ra emlékeztet. Mindkettőben van beilleszthető táblázat, kiemelés, szövegformázás, felsorolás stb. A Bold Editorban pedig külön gomb szolgál a csatolt képek beszúrására (erről később bővebben is szólunk).

Érdekesség a Secure Spreadsheets, amely egy – nagyon – leegyszerűsített Excel táblát integrál a programba. Arra tökéletes, hogy egyszerűbb, számításokkal tűzdelt táblázatokat kreáljunk benne és azokat önálló jegyzetként elmentsük. De ugyanígy jól jöhetnek sokaknak a Code Editor és Vim Editor modulok is, hiszen forráskódok szintaxis kiemeléses szerkesztésére is alkalmassá teszik a programot.

De szintén izgalmas megoldás a Task Editor is, amelyben tennivalóinkat összegezhetjük, kipipálható to-do listaként. Sajnos időzítés és figyelmeztetés nincs benne, de szimpla bevásárlólistaként vagy tennivaló-gyűjteményként megállja a helyét. Még a jegyzetek listájában is nagyon látványos jelzi, hogy épp milyen szinten tartunk feladataink teljesítésével.

Ha bármely platformon engedélyezzük az extra szerkesztőket, onnantól mindegyik eszközünkön elérhetők lesznek. Új jegyzet készítésekor szabadon dönthetünk, hogy melyiket akarjuk használni, sőt, utólag is módosíthatunk, ha mégsem egyszerű szövegre, hanem formázottra van szükségünk, de már elkezdtük az írást.

Kissé kilóg a sorból a TokenVault, amellyel 2FA kódokat menedzselhetünk. Nagyon jópofa ötlet, bár mi azért ezt lehet, hogy inkább egy dedikált authenticator appra, vagy egy jelszókezelőre bíznánk.

A plusz szerkesztők használatának azért vannak hátulütői. Ezek ugyanis minden külön töltődnek be, így – főleg okostelefonon – kicsit elnyújtják (csak pár másodperccel) a jegyzetek megnyitási idejét, s ami komolyabb gond: offline állapotban nem elérhetők. Ilyenkor ugyan betöltődik a készüléken tárolt jegyzet, de sima szövegként, ami azt jelenti, hogy a formázásokat mind kódként látjuk, vagyis csak nagyon “elvetemült” felhasználók fogják tudni így átszerkeszteni az adott jegyzetet. Amint internethez jutunk, bejön a módosítások kényelmes elvégzéséhez szükséges szerkesztőfelület.

Felület és testreszabhatóság

Hasonlóan a szerkesztőkhöz, akár olyan modulokkal is kiegészíthetjük a programot, amelyekkel lecserélhető a felület színvilága. Nincs sok sablon, de azok elég jól sikerültek, bár többségük sötét színvilágot kölcsönöz a Standard Notes-nak.

De akadnak olyan kiegészítők is, amelyek a felület felépítését módosítják: a Dynamic automatikusan eltünteti a címkéket és a jegyzet paneleket, amikor nincsenek használatban, a No Distraction aktiválásával pedig minden felesleges, zavaró elemtől megszabadulhatunk, hogy csak az írásra koncentráljunk.

Ha már a felület és a címkék szóba kerültek, érdemes elmondani azt is, hogy a Standard Notes-ban a címkék segítségével lehet rendszerezni a jegyzeteket (hasonlóan a Bearhez). Van egy Folders nevű komponens is, amellyel átláthatóbbá tehetjük az egész rendszert, s amely támogatja a Smart Tags használatot is.

A jegyzetek listájában egészen sok információt megtudhatunk az anyagokról, láthatjuk a címkéket, a készítés/módosítás dátumát, az extra védelem (Protected) vagy kiemelés (Pin) tényét. Merthogy fontos jegyzeteinket kiemelhetjük a listában, a Pin funkció segítségével kitűzhetők a lista tetejére. S bár a Standard Notes alapból erős titkosítást használ, lehetőségünk van a kényesebb jegyzeteket extra jelszavas védelemmel (Protect) ellátni, hogy a nyitva felejtett programon belül se lehessen csak úgy megnyitni azokat. Sőt, magát az alkalmazást is elláthatjuk PIN kódos/jelszavas védelemmel, amit a mobilokon ujjlenyomatos vagy arcfelismerős azonosítással is használhatunk. Az is beállítható, hogy az adott jegyzetről legyen-e pár soros előnézet a listában, vagy csak a címét lássuk.

Fájlkezelés, szokatlan megoldással

Ha van valami, ami igazán faramucira sikerült a Standard Notes-ban a konkurenseihez képest, az a fájlkezelés. Ehhez ugyanis szintén külön modul, a FileSafe beüzemelése szükséges. És itt a beüzemelés sajnos több lépcsős.

A Standard Notes semmilyen csatolmányt nem tárol el a saját szerverén. Csatolmányainkat egy másik felhő szolgáltatóhoz tölthetjük fel (jelenleg a Dropbox, OneDrive, Google Drive, vagy AWS S3-at támogató szolgáltatások választhatók). A feltöltés során természetesen minden fájl e2e módon titkosításra kerül, vagyis a Google nem tud majd mit kezdeni a Google Drive-on tárolt csatolmánnyal. De alapvetően mi is csak annyit, hogy az adott jegyzethez hozzárendelve feltöltjük őket, majd ha használni szeretnénk, letöltjük azokat (automatikus visszakódolással), s a letöltött fájlt megnyitjuk. Itt nem tudunk csatolt PDF-eket vagy képeket megjegyzésekkel ellátni.

Sőt, a csatolt dokumentumokba a jegyzeten belül belenézni sem. Legfeljebb a képeket tudjuk szövegkörnyezetbe beilleszteni látható módon, de azt sem minden szerkesztő modul támogatja (a Bold Editor például igen), s hát nem vádolható sebességtúllépéssel a program, amíg megjelenít egy-egy szövegbe illesztett képet (merthogy azzokat is vissza kell kódolnia, hiszen a Standard Notes-t semmi nem hagyja el titkosítás nélkül). Ennyit sajnos fel kell áldoznunk a kényelmünkből, cserébe adataink biztonságáért.

Hiányosságok, amiket szokni kell

A fentiekből is látszik talán, hogy a Standard Notes úgy fapados, hogy közben elkényeztet minket temérdek remek funkcióval, és fordítva: van temérdek extra szerkesztőfelület, de egyik sem működik natívan a különféle platformokon, így okostelefonon például kényelmetlen a használatuk. Az alap szerkesztő rendben van mobilon is, csak hát ott meg nem is nagyon lehet mit csinálni az íráson kívül. Az extra szerkesztőkben többek között a helyesírás-ellenőrzésről is le kell mondanunk.

Szintén hiányzik a nyomtatás, vagy a PDF export lehetősége. Az okostelefonos verziókban legalább a jegyzetek tartalmának megosztására van lehetőség. A szövegbe illeszthető táblázatok is faék egyszerűségűek. A csatolmányok feltöltése sem minden szerkesztő esetén működik mobilon, de a Bold Editorban ez is megy (egy feltöltött PDF-et viszont jelenleg nem tudunk letölteni az okostelefonon, míg a képek ott is gond nélkül megjelennek).

Összegzésül

Ha valakinek a biztonság a legfontosabb, valószínűleg megszokja majd a fenti korlátozásokat. A Standard Notes folyamatosan fejlődik, így a készítők mindig csiszolnak rajta valamit, s egyre másra jönnek a kiegészítők is, így lehet, hogy pár hónap múlva már ezek közül is orvosolnak párat, s biztosan akadnak újabb extrák is majd.

Mindenesetre biztonság terén jobb megoldást aligha találunk jegyzeteléshez. Az e2e titkosításnak köszönhetően a jelszavunk birtokában kizárólag mi juthatunk hozzá jegyzeteinkhez. Mellesleg a jelszót érdemes jól megválasztani (ne legyen könnyen kitalálható) és biztos helyen tárolni (például egy jelszómenedzserben), mert sem a visszaállítása, sem a megváltoztatása nem lehetséges. Bekapcsolhatunk viszont kétlépcsős azonosítást is a fiókunkhoz (ennek 2FA kódját viszont lehetőleg ne magára a programra bízzuk, mert úgy nehéz lesz megkapni, amikor még csak a belépési procedúra felénél járunk).

Szóval ha a biztonság a lényeg, minimum a Standard Notes ingyenes változatával érdemes megismerkedni. Ha pedig valaki komolyan gondolja, s nem zavarja a fényűzés hiánya, annak érdemes lehet az előfizetéses változatot is beüzemelni.

Ne maradjon le erről sem!