Modern jegyzet program iOS-re és macOS-re

Az olyan régi nagy nevek, mint az Evernote vagy a OneNote. és az olyan – pár éve feltűnt – új titánok, mint például a Bear mellett még mindig akadnak új, kifejezetten ígéretes jegyzet alkalmazások. Az egyik ilyen a Noto, amely alig pár hónap alatt érte el a 2.0-ás verziószámot, s azt kell mondjuk, hogy már most is sok konkurensét maga mögé utasítja tudásával és letisztultságával. Egy modern jegyzet program iOS-re és macOS-re, rengeteg hasznos funkcióval.

Noto: modern jegyzet program iOS-re és macOS-re

A Noto első változata 2019 októberében debütált, nemrég pedig már a 2.0-ás verziója jelent meg. Ez egy kifejezetten letisztult, könnyen használható jegyzet alkalmazás, amely jelenleg iOS-re és macOS-re érhető el.

Ugyan a program adott esetben teljesen ingyen is használható, de ekkor csak az alap szövegformázási lehetőségeket kapjuk. Vagyis nagyon szép, kiemelésekkel, alcímekkel, linkekkel stb. tarkított jegyzeteket hozhatunk létre, és menedzselhetjük azokat mappákba csoportosítva. Sőt, a szinkronizálás is működik az ingyenes változatban, a 2.0-s kiadás esetében már az Apple CloudKit funkciójára építve (az első változat még az iCloud Drive segítségével oldotta ezt meg, így kissé bizonytalan volt néha a folyamat).

Önmagában ez sem rossz, de igazán jól akkor járunk, ha előfizetünk a Pro változatra az alkalmazáson belül. Ebben az esetben ugyanis jelentősen kibővül a jegyzetekben használható funkciók tárháza:

  • közvetlenül a jegyzetben szkennelhetünk dokumentumokat és csatolhatjuk a befotózott oldalakat képként a jegyzethez
  • természetesen az iOS vagy macOS Fotók alkalmazásából is átvehetünk képeket
  • csatolhatunk dokumentumokat (PDF, docx stb.) is mellékletként a jegyzetekhez
  • beszúrhatunk táblázatokat
  • rajzolhatunk a programban és beszúrhatunk a rajzot a jegyzetbe (iOS)
  • beszúrhatunk matematikai képleteket
  • beszúrhatunk forráskódokat (a kódblokkban válaszható, hogy milyen programozási nyelvről van szó, ennek megfelelően színezi a szintaxisokat a program)
  • beszúrhatunk idézeteket
  • beszúrhatunk vízszintes elválasztó vonalakat, a jegyzet tagolásához

Ezek a kiegészítők abszolút kényelmesen használhatók. Egy-egy modul beillesztése gyakorlatilag egy mozdulat, mindegyik flottul működik. Ugyan a táblázatok nem formázhatók úgy, ahogy azt mondjuk a Wordben megszoktuk, de a cellákba bármit beilleszthetünk (képeket, képleteket stb.). Emellett tökéletesen használható marad az okostelefonok álló formátumban is, mert ha a táblázat szélesebb, mint a képernyő, egyszerűen görgethetjük vízszintesen.

Amúgy az egész szerkesztőfelület nagyon jól használható. Bár nem markdown, de a címek, alcímek jelöléséhez használhatjuk a markdown jelöléseket is. Nagyon csíptük a tesztek során a többszínű szövegkiemelőt, sokat segíthet a jegyzetek tartalmának rendszerezésében.

Jól sikerült a to-do lista is, amelynél természetesen jelölhetők a kész tennivalók. Időzítési vagy riasztási funkciót ugyan egyelőre nem rendelhetünk ezekhez, de ez nem is annyira elvárás egy jegyzet alkalmazástól.

Kevésbé vagyunk elégedettek a linkek kezelésével. Önmagában azzal még nincs gond, hogy a program önálló objektumként rakja be azokat a jegyzetekbe (ha sikerül beolvasnia a linkelt oldalról, akkor nézőképpel együtt), és az is jó ötlet, hogy ezeket az objektumokat szöveges linkké lehet alakítani. Az viszont már kényelmetlen, hogy ezeknél a linknél nem lehet megadni címet, vagyis nem illeszthetünk be egy linket egy kijelölt szövegrészre, vagy rövidíthetjük le azt. Egy online cikk esetében ez akár kilométer hosszú linkek beszúrását is jelentheti, ami erősen rontja a jegyzet összképét és átláthatóságát egyaránt. Ez persze ízlés kérdése is.

Nagyon jól sikerült viszont a más alkalmazásokból való megosztás megvalósítása. Legyen szó egy fájlról, linkről, vagy más megosztható információról, választhatunk, hogy azt egy már meglévő, vagy egy teljesen új jegyzetbe kívánjuk-e beilleszteni.

Praktikus megoldás, hogy a jegyzeteken belül a sorokat, elemeket a fogd és vidd módszerrel könnyedén átrendezhetjük. Sokkal gyorsabb így az anyag egyes részeit áthelyezni, mint a másolás/beillesztés kettőssel.

Jegyzetek menedzselése

A kényelmes jegyzetelési funkciókon túl szintén fontos egy ilyen programnál jegyzeteink rendszerezése is. Bár a Noto-ban is beállíthatunk listanézetet, az alapértelmezett rácsos (Grid) elrendezés szerintünk jobban sikerült. A lista nézet sajnos minden nagyon egybefolyik. Jegyzeteinket mappákba is rendezhetjük, s a legutóbbi verzió óta rögzíthetünk mappát és jegyzetet egyaránt a lista tetején.

Sajnos a jegyzetek rendezése – e cikk készültekor – csak manuálisan oldható meg. Az újonnan készülő jegyzetek és mappák mindig a lista/rács elejére kerülnek, a frissített jegyzetek viszont nem ugranak előre, ahogy az a legtöbb hasonló programnál alapértelmezés. Nincs se dátum, se név szerinti rendezési lehetőség. Cserébe a fogd és vidd módszerrel bármit, szabadon átrendezhetünk.

A mappák színezhetők, ráadásul a színükhöz alkalmazkodik a jegyzeteken belül a felület színvilága (gombok, vezérlők színe, kurzor szín stb.). Ez érdekes elgondolás, de teljesen ízlés kérdése, kinek, mennyire jön be.

Exportálás és jelszavas védelem

Egy jegyzet alkalmazásnál ma már szinte elvárás, hogy a privát tartalmak jelszavas védelmét is megoldhassuk benne. A Noto erre is képes. Bármely jegyzetünket jelszavas vádelemmel láthatjuk el. Sőt, a jegyzetek szövegét ténylegesen kódolja is, így azok tartalmához kívülről sem lehet hozzáférni. A csatolmányokat viszont jelenleg nem titkosítja, bár az alkalmazásból természetesen a jegyzettel együtt azokat sem lehet elérni a jelszó megadása nélkül. Minden jegyzethez önálló jelszót rendelhetünk hozzá, a feloldás pedig megoldható ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel is. Ettől függetlenül nem érdemes elfeledni a jelszavakat, mert nélkülük mi sem jutunk hozzá többi a jegyzet szöveges tartalmához, sehogy.

Hasonlóan jól sikerült az export funkció is. Jegyzeteinkből bármikor tudunk markdown, HTML vagy PDF dokumentumot kreálni. Ráadásul a HTML és PDF formátumok esetében többféle tördelési stílusból választhatunk. Ezek az exportálási módok mind iOS, mind macOS alatt rendelkezésünkre állnak.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Noto kifejezetten jól sikerült szerkesztőfelületet kapott, amely mindent tud, amire csak szükségünk lehet. Egyetlen dolgot hiányoltunk igazán, az pedig a képek és PDF fájlok esetében a jegyzetelési, kiemelési funkciók. Akár a rendszer saját megoldásait is jó lenne integrálni, hasonlóan ahhoz, ahogy a Bear fejlesztői tették. Kárpótlásul a képek méretét kényelmesen módosíthatjuk, illetve képaláírásokat is fűzhetünk bármelyikhez. A másik gondunk – miként már említettük – a linkek kezelésének módja volt, de ez inkább ízlés kérdése, ráadásul az Apple Notes appjában is ugyanígy működik a dolog. Ebből a szempontból mi inkább a Bear és az Evernote megoldására szavaznánk.

Összességében azonban a Noto jelenleg az egyik legjobb jegyzet alkalmazás, amivel mostanság találkoztunk. Azzal a fejlesztési tempóval, amivel eddig haladtak a készítők, jó esély van rá, hogy az elkövetkező hónapokban további hasznos funkciókkal bővüljön az eszköztára. Márpedig már a mostanira sem igazán lehet panaszunk. Az ára is elfogadható, 399 forintért fizethetünk elő a havi csomagra, de ha az éves előfizetést választjuk 3890 forintért, még olcsóban jövünk ki. Sőt, van lifetime csomag is, ami ugyan 8990 forint, de ebben az esetben nem kell törődnünk többé a havi vagy éves díjakkal. Van ingyenes próbaidőszak is, így ki lehet próbálni a Pro funkciókat is. Ha pedig beérjük az ingyenes változat tudásával, elég csak letölteni azt az App Store-ból.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató