Miként használjuk hatékonyan tanuláshoz a OneNote-ot?

A Microsoft OneNote alkalmazása már bekerült Suli 2016 válogatásunkba amikor megnéztük, melyik a négy legjobb jegyzet alkalmazás a diákok számára.

Ezúttal néhány olyan tippel szeretnénk szolgálni, amelyek jól jöhetnek a OneNote lehetőségeinek kihasználásához, illetve az órai jegyzetek készítéséhez.

 

Készítsünk vázat jegyzeteinkhez

Ahogy egy könyvhöz, úgy a jegyzeteinkhez is érdemes tartalomjegyzéket készíteni. Ha egy ilyen vázra építjük fel – vagy dolgozzuk át később – az anyagainkat, sokkal egyszerűbb lesz kiigazodni rajtuk. Ráadásul a OneNote-ban nem csak egy átlátható fa-struktúrát dolgozhatunk ki, de linkek segítségével rögtön megoldható a navigáció is. Így egyetlen kattintással a megfelelő laphoz ugorhatunk digitális jegyzetfüzeteinkben.

 

Írjunk kézzel, vagy rajzoljunk

A OneNote nagyon korrekt rajzeszközökkel rendelkezik, így ha inkább vizuális típusok vagyunk, szabadkézi rajzokat, ábrákat kreálhatunk akár az egér segítségével is. Persze tökéletesen kihasználni – hacsak nincs a gépünkhöz digitális toll – ezt leginkább a tabletes változatban lehet. Ott viszont rendkívül praktikus.

Sőt, akár azt is megoldható, hogy kézírással jegyzeteljünk, s később abból készítse el a “nyomtatott” változatot a program.

 

Gyorsjegyzetek készítése

A Gyorsjegyzetek segítségével megúszhatjuk, hogy állandóan el kelljen indítani a teljes OneNote alkalmazást pusztán azért, hogy pár sort “felvéssünk”.

A Tálcára leülő segédre kattintva azonnal megnyitható egy kis jegyzet ablak, ahová feljegyezhetjük az éppen aktuális dolgokat.

 

Használjuk ki a hangfelvétel funkciót

A OneNote videó- és hangfelvételek készítésére is alkalmas. Így az órai jegyzetet vagy a csoportmunka során készülő írásos jegyzeteinket kiegészíthetjük hangfelvétellel is.

Ez később nagyon jól jöhet a tananyag megértéséhez. Pláne, ha nem erősségünk a pontos feljegyzések készítése…

 

Weboldalak mentése a jegyzetek közé

Kutatásaink során szükség lenne néhány fontosnak tűnő weboldal tartalmának mentésére? Ne is keressünk ehhez külön alkalmazást. Közvetlenül a OneNote-ba menthetjük a weboldalakat.

Ráadásul a dolog működik szinte bármilyen böngészőben (sőt, bármilyen nyomtatásra képes alkalmazásnál hasznát vehetjük), ugyanis a Nyomtatás ablakban a nyomtatók közé beékelődik a Send to OneNote opció is, amelyet kiválasztva nem papírra, hanem közvetlenül a jegyzeteink közé – kiválaszthatjuk, melyik jegyzetfüzetbe – kerül az adott oldal képe. Illetve, mint már említettük, szinte bármilyen kép, grafikon stb., amit nyomtatni lehetne.

 

Egy kis matek

Ha nem is helyettesít egy matektanárt, egy számológépet azért simán kenterbe ver a OneNote képletmegoldó képessége. Csak írjuk be a kiszámítandó feladatot, tegyünk a végére egy egyenlőségjelet, majd nyomjunk egy Entert. Máris megkapjuk a végeredményt. Sajnos levezetni nem fogja a megoldást, de ne akarjunk mindent.

Feladataink ellenőrzésére vagy gyors számítások elvégzésére tökéletes.

Egyenletszerkesztőt is találunk a programban, így a feladatok jegyzetelése is teljes kényelemben mehet. Sőt, kézírással is beszúrhatunk képleteket!

 

Sablonok használata

Bár nulláról is készíthetők vele jegyzetek, azért szerintünk érdemes néha bevetni a OneNote sablonjait is. Rengeteg előre összeállított jegyzet-alap került a programba, amelyek nagyon jól jöhetnek a hétköznapokban.

 

Címkék használata

Egy tanáv, még ha esetleg hónapokra, vagy legalább félévekre bontjuk is jegyzeteiket, meglehetősen összetett és méretes adathalmazt eredményez. Ebben keresgélni a tanév végén már nem “kismiska”, viszont garantált, hogy kell majd, ha más nem, a vizsgákra készülvén.

Éppen ezért praktikus, ha jegyzeteinket címkékkel látjuk el és néhány fontos kulcsszó segítségével a későbbiekben is be tudjuk azonosítani amit keresünk. A OneNote ráadásul nem csak az oldalakhoz, hanem akár az egyes konténerekhez is simán engedi a címkék hozzárendelését. Használjuk ki, mert a megfelelően felcímkézett elemek sokkal szembetűnőbbek, mintha csak puszta szövegtengert látunk magunk előtt.

 

Egészítsük ki jegyzeteinket mellékletekkel

Igaz, nem minden tanár, de azért némelyik hajlandó venni a fáradtságot, hogy kész jegyzetekkel, dokumentumokkal, prezentációkkal stb. segítse diákjai tanulmányait. Ha épp egy ilyen gondoskodó oktatót fogtunk ki, de hagyjuk, hogy ez a plusz segítség kárba vesszen.

Megelőzendő a levelezésben eltűnő mellékleteket, mentsük a kapott dokumentumokat a megfelelő jegyzetbe. Így a későbbiekben is mindig megtaláljuk majd bármelyiket, ha éppen az adott témával foglalkozunk.

 

Vezessük be az osztályban is

Végül egy fontos lehetőség, amit furcsa módon nagyon kevesen ismernek, pedig szerintünk igencsak praktikus lehet a tanulóknak és tanároknak egyaránt.

A OneNote úgynevezett Osztályjegyzetfüzet funkciója rendkívül jól hasznosítható iskolai csoportmunkára. A tantermi jegyzetekhez tartalomtárként, de a leckék vagy csoportmunkák megoldásához is jól jöhet. Ráadásul együttműködik számos tanuláskezelő rendszerrel (amiből a Microsoftnak is van saját, Microsoft Tanterem fedőnéven).

Ez amúgy egy bővítmény, amely külön letölthető a Microsoft oldaláról a OneNote-hoz.

Tanárok közül, akit bővebben is érdekelnek ehhez hasonló oktatási megoldások, a Microsoft oktatási oldalán kutakodjon, rengeteg információt lehet találni.

Ne maradjon le erről sem!