Privát jegyzetek jelszavas védelme OneNote-ban

Ha valakinek egy ingyenes, sokoldalú, cross-platform jegyzet alkalmazásra van szüksége, a OneNote egészen jó választás lehet. Bár a felépítése és használati módja némileg eltér az etalonnak vehető Evernote-tól és társaitól, az kétségtelen, hogy minden eszközt megad, ami a kényelmes és változatos jegyzeteléshez szükséges. Ráadásul digitális jegyzetfüzeteinket akár a OneDrive felhőben is tárolhatjuk, így azok bármely eszközünkről elérhetők (a OneNote működik Windows, macOS, Android, iOS alatt egyaránt, és van webes felülete is). De épp az online tárolási lehetőség miatt is fontos kérdés: van-e lehetőség a kiemelten privát jegyzetek és csatolmányaik titkosított, jelszóval védett tárolására? Nos, szerencsére a Microsoftnál erre is gondoltak, bár kicsit talán sikerült elrejteni ezt a funkciót. De azért pilótavizsga nélkül is megoldható a jegyzetek jelszavas védelme OneNote-ban.

Privát jegyzetek jelszavas védelme OneNote-ban

Kezdjük két fontos információval, mielőtt megmutatjuk a titkosító funkció használatát. Az egyik: a OneNote-ban – jelenleg – nem tudunk egy-egy jegyzetlapot önállóan titkosítani. Csak teljes szakaszok titkosítására van lehetőségünk. Vagyis minden jegyzetlap, ami az adott szakaszhoz tartozik, titkosításra került, s onnantól csak a szakasz jelszavának megadása után férünk hozzá a tartalmához. Ez persze nem különösebb probléma, egyszerűen hozzunk létre a privát feljegyzéseknek egy új szakaszt, amit titkosíthatunk. Ha több témakörbe sorolnánk őket, semmi gond, tetszőleges számú szakasz titkosítható, akár eltérő jelszavakkal is.

A másik fontos tudnivaló, hogy a OneNote esetében a Microsoft úgy oldotta meg a jelszavas védelmet, hogy a titkosított tartalomhoz tényleg senki nem férhet hozzá a jelszavunk nélkül. Speciel mi sem, ugyanis nincs jelszó-visszaállítási lehetőség és a Microsoft terméktámogatást végző kollégái sem tudnak segíteni az elfeledett jelszóval védett jegyzetlapok visszaszerzésében. Érdemes tehát a jelszót eltárolni valamilyen jelszómenedzser alkalmazásban.

A jelszóval – és egyben 128 bites AES titkosítással – védett szakaszokat bármely eszközünkön megnyithatjuk, nem csak az asztali rendszerek esetében, hanem az okostelefonos OneNote appokban is.

OneNote jelszó beállítása Windowson

Most, hogy tisztában vagyunk vele, hol és milyen kitételekkel alkalmazható e funkció, már csak egy dolgunk maradt: védjük le jelszóval valamelyik szakaszt a OneNote jegyzetünkben.

Ha a Windows 10-re a Microsoft Store áruházból ingyen telepíthető OneNote verziót használjuk, elég a jobb egérgombbal kattintani az adott szakasz nevén, majd a Password Protection menüpontot választani. Ezután a megjelenő almenüben válasszuk az Add Password lehetőséget és gépeljük be a megjelenő ablakban az általunk kitalált jelszót, illetve annak megerősítését. Ehhez a menüponthoz amúgy bármikor visszatérhetünk, ugyanis itt lehet később módosítani (Change Passowrd) vagy éppen törölni a jelszót (Remove Password). Mindkét esetben csak akkor, ha előtte feloldottuk a szakasz titkosítását az eredeti jelszó megadásával.

A titkosított szakaszok neve mellett egy lakat ikon jelenik meg, amelynek állapotából (zárt vagy nyitott) láthatjuk, hogy az adott szakasz éppen zárolt, vagy feloldott állapotban van-e. Ha egy feloldott szakasszal már nem dolgozunk tovább, érdemes azt lezárni, erre a Password Protection / Lock Section menüpontot használhatjuk.

Titkosítani természetesen tudunk a többi OneNote verzióban is. A Microsoft 365 csomagban érkező változatban szintén jobb egérgombbal kell kattintani a szakaszt jelképező fülön, majd a Szakasz védelme jelszóval menüpontot választani a megjelenő menüben. Ekkor egy külön oldalsáv jelenik meg a program jobb oldalán, ahol a Jelszó megadása… gombra kattintva választhatunk jelszót a szakasznak.

Később a jelszó módosítása vagy törlése is itt oldható meg. Kattintunk a Szakasz védelme jelszóval menüponton az adott szakasznál, majd a megjelenő oldalsávon a Jelszó módosítása… vagy a Jelszó eltávolítása… gombra kattintva hajthatjuk végre terveinket.

OneNote jelszó beállítása macOS-en

Macen sem bonyolultabb a helyzet, sőt, kifejezetten hasonló. Itt is a szakasz nevére kell kattintani a jobb egérgombbal, majd a Password Protection / Protect This Section menüpontot választani az előugró lehetőségek közül.

Itt is igaz, hogy ha később felnyitunk egy zárolt szakaszt, akkor a Password Protection menüben találjuk meg a jelszó megváltoztatásához (Change Password) vagy törléséhez (Remove Password) szükséges menüpontokat, illetve itt tudjuk zárolni (Lock Section) az épp megnyitott, de már használni nem kívánt szakaszokat is.

OneNote jelszó beállítása okostelefonon

Végül lássuk, miként védhetjük le szakaszainkat jelszóval az okostelefonos OneNote-ban. Ehhez nem kell mást tennünk, csak egy kicsit hosszabban rajta tartani a szakasz nevén az ujjunkat, s a megjelenő eszközsorból a lakat ikont választani. Ezután érintsük meg az E szakasz védelme lehetőséget. Immár nincs más dolgunk, mint beírni a jelszót és annak megerősítését. Innentől a szakaszunk máris jelszavas védelmet kap.

Hasonlóan az asztali verzióhoz, a titkosított, de épp felnyitott szakaszok esetében a kis lakat ikonnal lehet módosítani vagy végleg eltávolítani a jelszavas védelmet az adott szakasznál. A mobil verzió esetében természetesen van lehetőségünk a telefon ujjlenyomatos vagy arcfelismeréses biztonsági funkcióját is használni, ha nem akarjuk minden egyes alkalommal beírni a jelszót. Ettől még persze a jelszavunkat ne feledjük, mert ha bármilyen oknál fogva az ujjlenyomat vagy az arcfelismerés nem működik, előfordulhat, hogy ismét be kell billentyűzni, s ha időközben elfelejtettük, az igen kellemetlen hatással jár: búcsút inthetünk minden titkosított jegyzetünknek.

Ne maradjon le erről sem!