A legjobb ingyenes jelszómenedzser megoldások

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, milyen fontos adataink biztonsága szempontjából, hogy megfelelően összetett és kellő hosszúságú jelszavakat alkalmazzon mindenki a különféle online fiókoknál és egyéb szolgáltatásoknál. Ehhez nemrég mutattunk egy praktikus – és ingyenes – online jelszógeneráló szolgáltatást, de azon túl is szolgáltunk már tanácsokkal a megfelelő jelszó kigondolásához. Ám a jól kifundált jelszavak egyik közös jellemzője, hogy meglehetősen nehéz azokat megjegyezni is. Éppen ezért arra gondoltunk, összegyűjtjük egy cikkbe a legjobb ingyenes jelszómenedzser megoldásokat, amelyekkel biztonságosan, titkosítva őrizhetjük jelszavainkat. Így csak egy, ún. mesterjelszót kell megjegyeznünk, a többihez ennek birtokában tudunk hozzáférni, adott esetben bármilyen eszközön, böngészőben, vagy éppen alkalmazásban.

A legjobb ingyenes jelszómenedzser megoldások

Előrebocsátjuk, hogy az itt összegyűjtötteken túl is bőven vannak még jelszómenedzser alkalmazások. Akadnak közöttük olyan profi megoldások is, mint amilyen például a korábban tesztelt 1Password. Mi itt most kifejezetten azokra koncentráltunk, amelyek teljesen ingyenesek, vagy legalábbis az ingyenes változatuk is normálisan használható. Nem érezzük magunkat velük túlzottan korlátozva.

Enpass

Kedvencünk az Enpass, amelynek legújabb verziója épp az idei év elején vált elérhetővé, s erről természetesen azonnal írtunk részletes tesztet is. Szóval akit a részletek érdekelnek, annak javasoljuk a korábbi cikk elolvasását. Röviden: az Enpass egy cross-platform jelszómenedzser, amely több felhőszolgáltatáson (vagy akár saját szerverünkön) keresztül is képes szinkronizálni titkosítva tárolt adatainkat az eszközeink között. Bejegyzéseinket kategóriákra bontva tárolhatjuk, de van keresési funkció is. Bár vannak előre összeállított sablonok, ezeket bővíthetjük plusz adatmezőkkel is, ha arra van szükségünk.

Az asztali verzió (Windows és macOS) teljesen ingyenes, míg a mobil változatnál sajnos 20 bejegyzéses limit van. Ezt mondjuk ki tudjuk kerülni azzal, ha egy titkosított jegyzetbe több belépési adatot is eltárolunk, de a teljes kényelemhez azért nem árt megvenni a teljes mobil változatot. A Windows és macOS változatok azonban kiválóak és gyakorlatilag korlátozás nélkül használhatók (bár van néhány prémium funkció, pl. Touch ID támogatás, amelyért ott is fizetni kell, ha szükségünk van rá), így ha csak ezekre van szükségünk, az Enpass tökéletes választás. Ráadásul több adatbázist is képes kezelni és működik teljesen offline üzemmódban is, ha ódzkodunk attól, hogy felhőben tároljuk jelszavainkat, PIN kódjainkat. Extraként van jelszógenerátor funkció és a program képes online adatbázisok alapján ellenőrizni azt is, ha például a jelszavunk kikerült valamilyen támadás során valamelyik szolgáltatótól.

Bitwarden

Szemben az Enpass megoldásával, a Bitwarden egy kifejezetten online alapokra épülő szolgáltatás. Itt ugyanis a Bitwarden szerverén kell regisztrálnunk (ingyen) és a szerveren tárolódnak (titkosítva) az adataink. Nagyon jó online felülettel rendelkezik, de van önálló Windows és macOS alkalmazás is, sőt, okostelefonra is elérhető (iOS és Android egyaránt). A Bitwarden alkalmazások felülete letisztult, gyorsak, egyszerűen használhatók. Mivel nyílt forráskódú megoldásról beszélünk, kijelenthető, hogy egy kifejezetten biztonságos, átlátható szolgáltatással van dolgunk.

Itt is vannak extra funkciók, így például egy nagyon összetett jelszógenerátor. Emellett a rendszer képes importálni egy halom másik jelszómenedzser adatbázisát (többek között a fentebb már említett 1Password vagy Enpass programokból exportált adatokat is). Kapunk plug-ineket a Safari, Chrome, Firefox és Edge böngészőkhöz egyaránt, így a webes szolgáltatásokba való belépés a végletekig leegyszerűsíthető vele.

KeePass

A KeePass a többiekhez képest erősen retró érzetet kelt, de valójában egy folyamatosan frissített, jól használható Windows alkalmazásról van szó. Lehetőségeit tekintve elmarad az összeállítás többi alkalmazásához, szolgáltatásához képest, de ha csak arra van szükségünk, hogy egy gyors, biztonságos offline jelszótároló legyen a számítógépünkön, ez is jó választás lehet. Szintén nyílt forráskódú, így akinek fontos szempont a nyomonkövethetőség és átlátható működés, nyugodtan voksolhat rá.

Ne maradjon le erről sem!