Jelszavak kezelése komplett megoldással minden platformra

Az elmúlt években nem győztük elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a megfelelő jelszavak használata a különféle online felületeken. Ha mindenhol ugyanazokat az egyszerű (például név és születési dátum felépítésű) jelszavakat használjuk, komolyan kockára tesszük adataink biztonságát. Márpedig manapság már rengeteg online szolgáltatást használunk, így fontos erre odafigyelni. Az viszont kétségtelen, hogy ha az ember mindenhol más jelszót ad meg, ráadásul igyekszik nehezen visszafejthető kódokat kitalálni, az szinte lehetetlenné teszi ezek fejbentartását. A megfelelő jelszavak generálásával kapcsolatban már adtunk tippeket, s azt is elmeséltük, miként oldható meg a biztonságos tárolásuk. Ezúttal egy olyan komplex megoldást mutatunk, amellyel rendkívül kényelmesen férhetünk hozzá jelszavainkhoz, kódjainkhoz, privát jegyzeteinkhez, bármelyik eszközünkön. Ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy az így tárolt adatok komoly titkosítással és biztonsági megoldásokkal védettek.

Jelszavak kezelése teljes kényelemben

A 1Password hosszú évek óta a kedvenc jelszómenedzser alkalmazásunk macOS és iOS alatt, de az elmúlt években már nem csak e két platformon elérhető. Van belőle windowsos és androidos alkalmazás is, sőt, kiegészült egy nagyon profin felépített online szolgáltatással is, amellyel felhőben, titkosítva (AES-256) tárolhatjuk adatainkat, s akár egy böngészőből is elérhetjük azokat a webes felületnek köszönhetően. A 1Password felhője havi díjas előfizetéssel használható, amely tartalmazza az 1 GB adattárolást biztosító felhő tárhelyet, az online webes felületet, s az elérhető platformokon (Windows, macOS, iOS, Android) használható programokat. Vagyis szinte teljesen mindegy, hogy számítógépen vagy okoseszközökön akarunk-e belépni mondjuk a kétlépcsős beléptetést használó Gmail fiókunkba, a 1Password akár be is írja helyettünk a jelszót és a folyamatosan generált, változó kódot a megfelelő mezőkbe. Teljes kényelem, s mindössze egyetlen mester jelszót kell megjegyeznünk, hogy hozzáférjünk az összes többihez.

Ráadásul a 1Password a megfelelő bonyolultságú jelszavak kiötlésében is segít, az adott szolgáltatás elvárásainak megfelelő felépítésű jelszavakat generáltathatunk vele egy kattintással. Emellett a Watchtower funkció segítségével képes felmérni azt is, hogy az általunk használt jelszavak esetleg kikerültek-e nyilvános adatbázisba, ezzel kockáztatva, hogy könnyedén feltörhetővé váljon valamelyik fiókunk. De a Security Audit funkció is hasznos: pillanatok alatt felmérhetjük vele, hogy használunk-e duplikált vagy gyenge, gyorsan feltörhető jelszavakat a tárolt adataink között.

A tárolás egyébként nem korlátozódik online szolgáltatások jelszavaira. A rendszerben teljes kényelemben, kategóriákra bontva tárolhatók PIN kódok, bankkártya adatok, szöveges jegyzetek, csatolt fájlok, szoftverlicencek, wifi elérések stb. Gyakorlatilag szinte mindenre van előre definiált kategória, s ezekben az adott témának megfelelő elrendezésű adatlapokat kapunk (amelyeket amúgy teljesen testreszabhatunk, kiegészíthetők extra mezőkkel, igényeinknek megfelelően).

Extra érdekesség a Travel mode, amelynek egy érintéses bekapcsolásával azonnal eltávolíthatjuk eszközeinkről a kényesebb adatokat, így ha elveszítjük azokat, ott biztosan nem fér hozzájuk senki. Ha pedig megérkeztünk, szintén egy mozdulat, hogy újra offline elérjük őket eszközeinken. Mellesleg ilyenkor is biztonságban vannak, hiszen a mester jelszó nélkül kicsi az esély, hogy valaki hozzáférjen a titkosítva tárolt adatbázishoz. Ehhez persze azért egy viszonylag összetett mester jelszót érdemes kitalálni. Szóval ne a kutyánk nevét használjuk erre a célra.

Megérkezett a 1Password 7.0 macOS-re

A napokban egyébként egy fontos újdonság is történt az AgileBits háza táján: megjelent a 1Password 7, egyelőre macOS-re. A program letölthető a készítők oldaláról és a Mac App Store-ból egyaránt.

A 1Password 7 szinte teljesen megújult felülettel debütált, sokkal modernebb, átláthatóbb lett. Az új – immár összecsukható, ikonos nézetre is alakítható – oldalsávban jobban kiigazodhatunk a kategóriák között, villámgyors a kereső, s az adatlapokat is sokkal részletesebben testreszabhatjuk, mint eddig. Olyan nyalánkságok is bekerültek a lehetőségek közé, mint a markdown jegyzetek írása.

Nem csak az alap program, hanem a macOS menüsávjából és a böngészők eszköztárából elérhető 1Password Mini is teljesen új felülettel büszkélkedhet. Utóbbi sokkal használhatóbb lett a nagyobb, áttekinthetőbb felülettel. Az adott weboldalhoz tett javaslatok között is sokkal egyszerűbb kiigazodni immár mint korábban. Kapunk egy halom ikont is, bár a program automatikusan igyekszik minden feljegyzett adathoz a megfelelő ikont beszerezni, amitől még jobban elkülönülnek egymástól a tárolt információk. Ráadásul mostantól akár külön ablakban is megnyithatunk adatlapokat, akár egyszerre többet is.

A Watchtower funkció természetesen elérhető a programon belül is, így közvetlenül az alkalmazásban láthatjuk, ha egy jelszavunk gyenge, vagy esetleg olyan, ami egy már feltört oldal adatbázisából nyilvánosságra került.

Hasznos újítás, hogy immár nem csak a weboldalakon van lehetőségünk egy mozdulattal kitölteni a mentett belépési adatokkal az űrlapokat, hanem programok esetében is. Egyszerű fogd és dobd módszert alkalmazva tudjuk beilleszteni a belépési adatokat, megúszva ezzel a bonyolultabb jelszavak begépelésének fárasztó feladatát. A fogd és dob módszer egyébként működik a bejegyzések kategorizálásánál is.

A gyorsabb visszakeresés érdekében jelentős újításokon esett át a beépített kereső, illetve változtattak a címkék használatán is, immár villámgyorsan hozhatunk létre “alcímkéket” is. Ez és az oldalsáv átláthatóbb kialakítása sokkal kényelmesebbé teszi a 1Password 7 használatát az elődeinél.

Végül pár apró változás: a megfelelő MacBook Pro tulajdonosai immár ujjlenyomattal is hozzáférhetnek adataikhoz a mester jelszó bepötyögése helyett, illetve technikailag biztonságosabb – és megbízhatóbb – módon működik együtt az alap program és a 1Password Mini, ami kedvez adataink biztonságának és az idegeinknek is (mert lássuk be, bosszantó volt, hogy néha a Mini megmakacsolta magát és nem volt hajlandó előrukkolni az ablakával).

Természetesen a már megszokott funkciókról sem kell lemondanunk: van jelszógenerálás, one-time password generátor (kétlépcsős beléptetőrendszerekhez) stb. Minden, amit már megszoktunk, ott van, s még egyszerűbben használhatók, mint eddig.

Továbbra is működik a 1Password szinkronizálás az iCloudon keresztül, így ha valaki csak macOS és iOS között akar szinkronizálni, ezt a megoldást is megtarthatja a korábbi verziókból. De aki esetleg többféle platformon is dolgozik, annak ideje elgondolkodnia egy 1Password felhő előfizetésen, hiszen ebben az esetben minden alkalmazáshoz hozzájut, sőt, ha úgy adódik, akár böngészőből is elérheti az összes fontos jelszavát, biztonsági adatát. A licencelés egyébként változott kicsit. A Mac App Store-ba bekerült 7-es verzió a próbaidőszak után csak előfizetéssel használható tovább (átvált read only módba). Ha valakinek nincs szüksége minden változatra csak a macesre, akkor a készítők oldaláról is megvásárolhatja azt, kedvezményes, 49.99 USD-s áron. Aki több platformon is használná, annak lehet, hogy jobb választás az 1000 forint körüli havidíjas megoldás, hiszen így az összes platformra letöltheti a programot, nem beszélve arról, hogy a webes felület és az AgileBits biztonságos szerverei (1 GB tárhely) is a rendelkezésére állnak a szinkronizálásához.

Ne maradjon le erről sem!