Sokoldalú online jelszógeneráló program ingyen

Manapság, amikor szinte napi szinten törnek fel levelezőfiókokat, banki hozzáféréseket a kiberbűnözők, nem árt mindent megtennünk annak érdekében, hogy online tárolt adatainkat biztonságban tudjuk. Még így sem biztos, hogy rajtunk múlik, de legalább ne könnyítsük meg a bűnbandák dolgát. Éppen ezért írtunk korábban olyan cikkeket, amelyekben megmutattuk, miként lehet biztonságosan internetezni, vagy éppen milyen programokkal tarthatjuk számon jelszavainkat (például Enpass vagy 1Password), PIN kódjainkat, hogy mindig kéznél legyenek, de ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. Sőt, bemutattunk néhány jól használható VPN szolgáltatást is, amelyekkel titkosított kapcsolatot használhatunk akár ingyenes wifi pontokhoz csatlakozva is, megóvva így személyes adatainkat. VPN szolgáltatásból viszont rengeteg van, s bár mi is folyamatosan mutatunk be közülük jól használhatókat, akad egy oldal, ahol – igaz angolul – komplett, részletes összehasonlítások találhatók ezekről: ez a vpnMentor. Nagyon jó kiindulási alap, ha VPN előfizetés előtt állunk és nem tudjuk, melyiket válasszuk a meglehetősen nagy kínálatból. Ma viszont a vpnMentor oldal egy másik funkciójáról fogunk írni: van ott ugyanis egy remek online jelszógenerátor program, amelyet teljesen ingyen használhatunk.

Testreszabható online jelszógeneráló program

A Secure Password Generator egy online szolgáltatás, amelynek segítségével nagyon egyszerűen megoldható az új, biztonságos jelszavak generálása. Márpedig az összetett, biztonságos jelszavak használata ma már elengedhetetlen, ráadásul ha jót akarunk, nem használjuk azokat több, csak egy helyen. Minden online fiókhoz érdemes egyedi, összetett jelszót használni (aztán ezeket eltárolni valamilyen jelszómenedzserben, titkosítottan).

Ha biztosra akarunk menni, a Secure Password Generator szinte tökéletes eszköz az új jelszavak létrehozásához. Itt a Generate Random Password gombra kattintva egy alapértelmezett felépítésű jelszót kapunk, amely ugyan biztonságos, de ha van időnk, jobban járunk a Define Your password gomb választásával. Ekkor ugyanis egy opciókkal zsúfolt felületre ugrik az oldal, ahol aprólékosan megválaszthatjuk, hogy milyen elemekből épüljön fel jelszavunk. Ez önmagában is hasznos, de már csak azért is praktikus, mert sok helyen kötött a jelszavak felépítése (például kérik, hogy használjunk vegyesen számot, betűt, különleges karaktert, nagybetűt stb.), így az elvárásoknak megfelelően felépülő, de véletlenszerűen generált jelszóhoz juthatunk. A fentieknek megfelelően használhatunk:

  • számokat
  • kis- és nagybetűket
  • különleges karaktereket
  • szóközt (ezt nem mindenhol fogadják el jelszóban)
  • saját magunk által kitalált szótöredéket, betűvariációt, szavakat (ez a Custom mód egy érdekes megoldás, máshol nem nagyon találkozni vele)

Emellett meghatározhatjuk a jelszó hosszát, akár a karakterek száma alapján, vagy biztonsági szint (128 bit stb.) alapján. Ezeket az opciókat másodpercek alatt összeválogathatjuk, majd a Generate gombra kattintva máris elkészíthetjük a jelszót. Ha nem tetszik, vagy továbbiakra van szükségünk, csak egy újbóli kattintás a Generate gombra és újat kapunk. A Copy gombbal aztán Vágólapra másolhatjuk a jelszót és hasznosíthatjuk kedvünk szerint. Mivel ezek összetett jelszavak, megjegyzésükhöz azért javasolt egy jelszómenedzser alkalmazás, cserébe viszont legalább a jelszó minőségén már nem múlik majd, hogy feltörik-e a fiókunkat vagy sem. És ez bármilyen triviálisnak is tűnik, valójában nagyon fontos szempont a biztonságunk tekintetében.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató