6+1 nélkülözhetetlen OneNote tipp, munkánk egyszerűsítéséhez

A OneNote többször szerepelt már nálunk, például akkor, amikor az Evernote helyett ajánlottunk jó minőségű, ingyenes jegyzetelési megoldásokat. A Microsoft jegyzetelő alkalmazása kétség kívül az élvonalban van, sőt, jelenleg nincs is másik ingyenes megoldás, amely ennyire összetett és emellett cross-platform is. Anno összegyűjtöttük, milyen gyorsbillentyűket érdemes használni benne, hogy még jobban kihasználhassuk, most pedig mutatunk néhány trükköt, amelyek egyszerűsíthetik a napi munkát és bővíthetik azon tevékenységek körét, amelyeknél alkalmazhatjuk e nagyszerű szoftvert.

1. Csatoljunk vagy beágyazzunk?

A OneNote egyik csábí funkciója, hogy szinte bármilyen fájlt csatolhatunk jegyzeteinkhez. Ám érdemes tudni, hogy például egy Excel táblázatot nem csak csatolmányként tárolhatunk, hanem beágyazhatjuk jegyzetünkbe. Ez pedig nagyon praktikus lehet, hiszen így a táblázatot közvetlenül a OneNote-on belül szerkeszthetjük.

A módszer roppant egyszerű: a Beszúrás fül Számolótábla gombjára kattintva válasszuk a Meglévő Excel-számolótábla menüpontot, válasszuk ki a kérdéses állományt, majd a megjelenő panelen a Fájl beszúrása helyett (ekkor csak egy hivatkozási ikon jelenne meg a jegyzetben) kattintsunk a Számolótábla beszúrása lehetőségre. Ettől kezdve a kérdéses táblázatot a OneNote-on belül tudjuk szerkeszteni.

2. Gyorsjegyzetek

Ha éppen nem vagyunk a OneNote-ban és amúgy is csak egy rövid szöveges jegyzetet szeretnénk készíteni, a legegyszerűbb módszer, ha megnyomjuk a Win + N billentyűkombinációt. Így előhívhatjuk a OneNote Gyorsjegyzet funkcióját. Sőt, akár azt is megtehetjük, hogy ezt a jegyzettömböt kitűzzük a képernyőre, hogy bármilyen más programot használunk is, ez mindig szem előtt maradjon.

Így a feljegyzett információk folyamatosan szem előtt lesznek, ráadásul bármikor kiegészíthetjük azokat.
Ehhez kattintsunk a jegyzet tetejére, a megjelenő eszköztárban pedig válasszuk a Nézet fület és ott a Mindig felül gombot.

3. Számoljunk a jegyzetekben

Sokan napi használat mellett sem tudják, hogy a OneNote képes matematikai műveletek elvégzésére is. Egyszerűbb képletek beírása után a program azonnal kiszámolja nekünk a végeredményt is és persze oda is biggyeszti jegyzetünkbe a képlet végére. Csak írjuk be a kérdéses matematikai feladatot, tegyünk a végére egy egyenlőségjelet (=), majd nyomjunk le az Enter billentyűt.

4. Linkek a jegyzetek között

Ha sok jegyzetünk van, egy idő után problémás lehet kiigazodni közöttük. Bár a OneNote-ot remek keresőfunkciókkal vértezték fel, egyszerűsíthetjük a dolgunkat azzal is, hogy az összefüggő jegyzeteket linkekkel kötjük össze.

one-note-3

A módszer rendkívül egyszerű, akár egy szövegrészhez, akár egy képhez is rendelhetünk hivatkozást (jobb klikk, majd Hivatkozás… menüpont), ám webes URL helyett válasszunk ki egy másik jegyzetet a gyűjteményünkből. Így ha rákattintunk a kiemelt részletre, azonnal a kérdéses feljegyzésben találjuk magunkat.

5. Használjunk címkéket

A címkék használatával növelhetjük jegyzeteink átláthatóságát, így egy összetettebb anyag esetén is gyorsan és egyszerűen megtalálhatjuk a keresett információkat. Ellentétben mondjuk az Evernote-tal, a OneNote-ban bárhol elhelyezhetünk címkéket egy jegyzeten belül, ráadásul kis szimbólumokkal, vagy előre formázott szövegekkel is kiemelhetők.
A Kezdőlap fülre kattintva a Címkék részen találjuk az előre definiált címkéket, de akár testre is szabhatjuk azokat.

6. Hangos jegyzetek készítése

Ha nincs kedvünk írni, vagy mondjuk az értekezleten elhangzottakat szeretnénk hangfelvételen is rögzíteni, erre is van megoldás a OneNote-ban.
A Beszúrás fülön a Hangfelvétel gombra kell csak kattintanunk. Elindul a felvétel, amelyet az ekkor megjelenő Lejátszás fül vezérlőgombjaival állíthatunk le vagy folytathatunk. Ha szükséges, közben akár gépelhetjük is saját jegyzeteinket, így hanggal és szövegesen is meglesz az értekezlet anyaga.

+1 Todo listák testreszabása gyorsbillentyűkkel

A tennivalólistákat sokkal áttekinthetőbbé varázsolhatjuk, ha kihasználjuk a különféle jelöléseket (fontos, elintézendő stb.). Ha gyorsbillentyűket használunk, ez még egyszerűbb: a Ctrl + 1 például azonnal egy üres jelölőnégyzetet szúr be a listaelem elé. A Ctrl + 2 csillagot (kedvencek), a Ctrl + 3 kérdőjelet. További fontos és praktikus gyorsbillentyű kombinációkat találnak itt.

Ne maradjon le erről sem!