Korábban mutattunk már be több markdown szövegszerkesztőt, ezekkel érdemes visszamenőleg megismerkedni, mert bár akadnak köztük vásárolható programok, azok rengeteg hasznos extra funkciót tartalmaznak.
Aki viszont beérné egy célorientált alkalmazással erre a célra, annak ezúttal ajánlunk egy – egyelőre, amíg béta verzió – ingyenes szoftvert. Windowsra és OS X-re egyaránt.

 

Typora

A Typora még béta állapotban van, de ennek ellenére már most is remekül használható. A program teljesen minimalista vonalat követ, vannak ugyan különféle témái, de ezek csak a betűjellemzőket és a lap (gyakorlatilag az egész ablakfelület) színét változtatják. Amúgy minden zavaró körülménytől (ikonok stb.) mentes a felület. A formázásokat ennek megfelelően a szövegeb belül kell megadnunk a megszokott markdown jelekkel (főcímek, alcímek, linkek stb.).

 

Ingyenes markdown szövegszerkesztő Windowsra és OS X-re | Techwok.hu

A megadott jelek alapján a program azonnal végrehajtja a formázásokat, így tulajdonképpen a formázott végeredményt látjuk a lapon írás közben, ami nem jellemző az ilyen alkalmazásokra.
Ha esetleg nem ismerjük kívülről az összes jelölést, a menüben azért találunk segítséget a formázásokhoz.
Érdekesség, hogy a program forráskód-szerkesztőként is működik, bár ezen a téren azért közelében sincs mondjuk a TextWranglernek. De adott esetben megteszi erre a célra is.

 

Ingyenes markdown szövegszerkesztő Windowsra és OS X-re | Techwok.hu

Menteni tudunk egyszerű szöveg vagy markdown fájlba is, de még izgalmasabb az exportálási lehetőség, amivel többek között PDF, OpenOffice, Word, HTML dokumentum, vagy akár ePub könyv is készíthető.
Mindent egybevetve egy nagyon ígéretes, valóban minimalista, átlátható és ízléses kis szövegszerkesztővel van dolgunk.

 

Ingyenes markdown szövegszerkesztő Windowsra és OS X-re | Techwok.hu

Kérdés persze, mennyibe kerül majd a végleges változat. De a megjelenésig ingyen használhatjuk a bétát. Kipróbálni mindenképpen érdemes!