Scrivener 3: tökéletes digitális íróeszköz

Több olyan szoftverről is esett már szó oldalunkon, amelyekkel tökéletesen lehet írni szinte bármilyen dokumentumot, beleértve a hagyományos, vagy éppen a markdown szövegszerkesztést. Vannak azonban megkerülhetetlen alkalmazások a nagyvilágban, amelyek egy adott feladatra szinte nélkülözhetetlenek. Ha regények, novellák, tanulmányok, forgatókönyvek stb. írására adjuk a fejünket, akkor ilyen például a Scrivener is, amely létezik Windowsra, macOS-re és iOS-re egyaránt, vagyis nagyjából platform függetlenül dolgozhatunk benne. Most megjelent a Scrivener 3, amely egyszerre sorakoztat fel nagyszerű új funkciókat, miközben megtartja régi, jól bevált erényeit. Nem tudtunk ellenállni, kipróbáltuk!

 

Scrivener 3: íróknak kötelező, másoknak erősen ajánlott

A Scrivener 3 egyszerre hagyományos értelemben vett szövegszerkesztő és kutatóeszköz. Megvan benne minden, amit egy szövegszerkesztő alkalmazástól elvárunk: szövegek formázása, stílusok használata, táblázatok beszúrása stb. De ezekből alapértelmezésben csak a legfontosabbakat helyezi a kezünk ügyébe, hogy abszolút a tartalom megírására koncentrálhassunk. Ha kell, dolgozhatunk teljes képernyőn, minden zavaró eszköztár elrejtésével. Ilyenkor a tökéletesség kedvéért még írógép üzemmódba is válthatunk, ilyenkor a “papír” az írógépben megszokott módon mozog írás közben. Mindez nagyon szép és jó, de ezzel még nincs egyedül a program, hasonlóból akad egy tucat. Amit azonban kevesen csinálnak a Scrivener után: a nagyobb anyagok felépítésének menedzselése és a villámgyors formázások.

Utóbbihoz gyakorlatilag nem is kell az egérhez nyúlnunk, egyszerűen írás közben egy dupla Enter-t nyomva tudjuk kiválasztani, hogy például karakter nevet, párbeszédet, jelenet címet stb. körmölünk-e éppen be. A formázási szabályok természetesen az éppen készülő irománynak megfelelően változnak, így a forgatókönyvíróktól, a regényírókon át, a tanulmányok készítőiig mindenkinek a megfelelő üzemmódba vált a program.

Mindezt lehet automatizáltan is megoldani, ha az írás kezdetén kiválasztjuk a megfelelő sablont, de utólag, manuálisan is beállíthatunk mindent. Emellett a program macOS alatt kihasználja a rendszer saját helyesírás ellenőrző funkcióját is, így ha telepítettük a magyar helyesírás ellenőrzést, akkor gond nélkül használhatjuk vele.

Lássuk be, egy ehhez hasonló cikkhez, még ha tesztek és kutatás van is mögötte, különösebben rendszerezett hozzávalók nem szükségeltetnek. Ellenben egy regény, novella, tanulmány, disszertáció megírása általában már más kategória. Ott komoly, olykor több hónapos ötletelés, kutatómunka előzi meg az írást, és menet közben is jó, ha van hol rendszerezni a begyűjtött hozzávalókat. Nos, a Scrivener itt válik nélkülözhetetlenné.

 

Háttéranyagok menedzselése

A program a kezdetektől úgy épült fel, hogy elősegítse a kutatómunkát és a tartalom megtervezését. Ebbe bele kell érteni azt, hogy fa-struktúrába rendezve oszthatjuk fel a fejezeteket, alfejezeteket, és azt is, hogy ugyanígy elrendezhetjük a programon belül a begyűjtött (felhasználandó, vagy pusztán inspirációt adó) képanyagokat, dokumentációkat, vagy épp egy regény karaktereit, helyszíneit is. Ha vizuális típusok vagyunk, akkor digitális parafatábla (corkboard) lesz a segítségünkre, ahol virtuális cetliket helyezhetünk el, rajtuk a hirtelen jött ötletekkel, vázlatokkal, jegyzetekkel, képekkel. Ha inkább projekt menedzser alkalmazásokon edződtünk, akkor külön vázlat (outline) nézet is, ahol részletes listát kapunk az összegyűjtött elemekről.

Gyűjteményünket elláthatjuk címkékkel, könyvjelzőkkel, de akár komplett, egyénileg felépített metaadatokkal is.

A háttéranyagok rendezésére is vonatkozik, hogy ahány ház, annyi szokás, vagyis a készülő mű jellegéből adódóan különféle struktúrák felépítésére lehet szükség, s ezeket a megfelelő sablon kiválasztásával (novella, esszé, BBC forgatókönyv, dokumentumfilmes szkript, színházi előadás, vers, receptkönyv stb.) a program eleve felépíthet számunkra. De ha mi inkább magunkban bízunk, semmi gond, minden eszköz adott, hogy a nulláról tervezzük meg az anyagot. Ehhez még olyan apróságokra is figyeltek a készítők, hogy a mappákhoz egy halom, különféle témájú ikonból választhassunk, amelyek így segíthetik a későbbiekben az átláthatóságot.

 

Újdonságok

A fentiek javát már a korábbi Scrivener is tudta, de az új verzió számtalan hasznos újdonsággal szolgál az írással foglalkozóknak. Ilyen például a teljesen megújult, modernizált felület. Nagyon szerettük a régi (nem ma kezdte, 2010 óta létezik) Scrivener valódi parafatáblát utánzó cetligyűjtőjét, a látványos post-iteket, de lássuk be, macOS alatt más irányba mozdult a világ, így hát kifejezetten üdvözlendő, hogy a Scrivener 3 már kicsit minimalistább köntösbe bújt. Ettől még egyébéként az alap felépítés nem változott, az elrendezés szinte pont olyan, mint volt, csak letisztultabb, egyszerűbben használható. Utóbbi jellemző viszont csak némi gyakorlás után érvényes, mert irgalmatlan mennyiségű funkció van elrejtve a programban, szóval idő, amíg mindenhez hozzászokunk. Onnantól viszont egy írásból élőnek ez a Kánaán.

A megújult külső alatt olyan apró, de igen lényeges módosítások találhatók, mint a parafatábla és a vázlat üzemmódok szűrői, az ePub 3 formátum és a Kindle e-book formátumának teljesebb támogatása, egy új Quick Search keresőeszköz, kiváló új könyvjelző rendszer, MultiMarkDown és Pandoc exportálási lehetőség, snapshotok készítésének lehetősége az anyag adott állapotáról stb. Emellett a macOS verzió immár 64 bites és jócskán gyorsult, és immár van Touch Bar támogatás is a programban.

Az új verzióban az exportálás is sokkal kényelmesebben megoldható, a programból számtalan formátumban publikálhatjuk anyagainkat: PDF, ePub, Kindle, docx, rtf, odt, Final Draft, MultiMarkDown (Latex, HTML stb.). A formátumtól függően rengeteg beállítási lehetőséget is kapunk, kezdve a formázási jellemzők meghatározásától, a exportba szánt fejezetek aprólékos kiválasztásáig.

 

Tökéletes mobil írószer

Bár jelenleg a nagy durranás kétség kívül a hosszú évek után teljesen megújult macOS verzió megjelenése, amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a program használható Windowson (itt is várható hamarosan frissítés), illetve iOS alatt is. Utóbbinak köszönhetően iPhone-on vagy iPaden is mindig nálunk lehetnek anyagaink, s szinte pont ugyanúgy tudunk rajtuk dolgozni, mint az asztali verzióban.

Mindegyikből van egyébként ingyenes, 30 napig tesztelhető próbaverzió, így nem kell zsákbamacskát vennünk, vásárlás előtt minden funkciót kipróbálhatunk. A próbaváltozatokat letölteni erről az oldalról lehet. A program macOS változata egyébként 45 dolláros áron vásárolható meg a készítők oldalán, de az App Store-ba is bekerült, 16 490 forintért. Ha valaki írásból él, s különösen sokszor kell hosszú, tagolt szövegekkel dolgoznia, vagy rengeteg kutatás, elmélkedés előzi meg az írást, annak feltétlenül érdemes elgondolkodnia rajta, hiszen nagyon komoly, jól használható munkaeszköz lehet a számára a Scrivener 3.

Ne maradjon le erről sem!