A macOS Mojave legjobb újdonságai

Miként az lenni szokott, idén is érkezik új verzió az Apple macOS rendszeréből. A friss változat a macOS Mojave nevet kapta, s rengeteg izgalmas újdonsággal szolgál majd. Most bemutatjuk, hogy melyek a macOS Mojave legjobb újdonságai, de mielőtt belevágnánk, felhívjuk a figyelmet, hogy az iOS 12 is szeptemberben debütál, s annak újdonságairól is irtunk már korábban. Akit érdekel, erre a linkre kattintva elolvashatja, milyen funkciókkal bővül majd az iPhone és az iPad tudástára.

A macOS Mojave legjobb újdonságai

A macOS Mojave béta verziója már jóideje elérhető bárki számára, de aki eddig nem próbálta, most már ne is fogjon bele, hiszen szeptemberben a végleges verzió is elérhető lesz. Az új változat rengeteg biztonsági újítást kap, így például az alkalmazásoknak mostantól külön engedélyt kell kérniük a webkamera és a mikrofon használatára, vagy például a Photos alkalmazásban tárolt fotók elérésére és a helyzetünk meghatározására. Szintén sokat tesz majd a biztonságunkért a megújult Safari böngésző, amely a követési jogosultságok testreszabásával igyekszik kímélni a felhasználókat (Intelligent Tracking Prevention). A közösségi oldalak sem követhetik majd tevékenységünket kényük-kedvük szerint és tolhatnak mondjuk a legutóbbi eBay vásárlás alapján további reklámokat a felhasználók arcába, legalábbis engedély nélkül. Emellett kényelmesebben menedzselhetjük majd benne jelszavainkat is, plusz a rendszer figyelmeztet minket a túl könnyen feltörhető, vagy éppen újrahasznosított jelszavak használatakor.

De a biztonságon felül is akadnak még hasznos újdonságok. Az egyik ilyen, hogy a Finder új nézettel bővül, amely elsősorban a fotósok, vagy képekkel sokat dolgozók tetszését nyeri majd el. Ez a Galéria nézet. Ennek köszönhetően majdnem olyan kényelmesen tallózhatunk a mappákban fotókat (de persze más dokumentumokat is), mintha egy képnézegető programot használnánk. Ráadásul rögtön láthatjuk az adott állomány metaadatait is.

Ha pedig már a képeknél tartunk, még két fontos dolgot kell megemlítsünk. Először is a rendszer Gyorsnézet (Quick View) funkciója is jelentősen változott, immár közvetlenül ebben is tudunk feliratokat, kiemeléseket hozzáadni egy képhez vagy PDF dokumentumhoz, illetve forgatni, vágni, vagy effektezni is lehet itt.

Ugyanígy szerkeszthetünk benne hang- és videofájlokat is (persze csak nagyon alap szinten, de például a felesleg levágására tökéletesen megteszi). A másik extra az új képernyőfotózó app, amely kényelmesebbé teszi a képernyőképek és screencam videók készítését.

Még ez sem a vége, hiszen olyan apróságokkal is “kényeztetnek minket”, mint hogy végre a Safari is képes megjeleníteni a weboldalak favicon képecskéit. Amit inkább neveznénk hiánypótlásnak, mint korszakalkotó újításnak, bár az is igaz, hogy enélkül is lehetett – és lehetne továbbra is – teljes életet élni.

Ami sokkal hasznosabb, az a Continuity funkció kiterjesztése a kamerára. Ennek köszönhetően az iPhone-nal vagy iPaddel készülő fotók azonnal megjelenhetnek a macOS képernyőjén. Vagyis akár közvetlenül egy asztali alkalmazásba is készülhet a fotó (Mail, Pages, Notes, Keynotes stb.). Nem kell manuálisan küldözgetni a két rendszer között.

Szintén hasznosnak tűnő újítás, hogy a Dock erre fenntartott részén megmaradnak a legutóbb használt alkalmazások ikonjai, így azokat könnyedén újra elindíthatjuk, anélkül, hogy rögzítenünk kellene őket a Dock-on. A funkció kikapcsolható, de szerintünk kifejezetten praktikus a napi géphasználat során.

Éjjeli mód (Dark Mode): álljunk a sötét oldalra

Egykor csak a professzionális kép- és videoszerkesztők sajátja volt a sötét üzemmód, ami az adott munkatevékenységeknél sokkal jobb átláthatóságot biztosított. Ma már az éjszakai, vagy sötét üzemmódok villámgyorsan elterjedtek (a Youtube-tól a kisebb alkalmazásokig), hiszen egyben szemkímélő funkciónak sem utolsók. Egy sötét szobában dolgozva a sok fehér, világos felület nagyon zavaró a szemnek, míg a sötét felületekkel kevésbé süti ki a szemünket a képernyő.

A macOS Mojave immár rendelkezik saját sötét üzemmóddal, ami a rendszer minden eldugott paneljén és alkalmazásán működik. Vagyis a Finder, Mail, a Photo, a Calendar stb. egyaránt használható ezzel a feketés-szürkés külsővel. Természetesen a lehetőség adott az Xcode-ban fejlesztőknek is, így várhatóan egyre több alkalmazáshoz érkezik majd Éjjeli mód kompatibilis frissítés (UPDATE: a legjobbakat azóta már csokorba is szedtük emitt, sőt, mutattunk egy alkalmazást, amellyel napszakhoz igazítva automatizálható a sötét felület ki- vagy bekapcsolása).

Érdekesség, hogy a menük, gombok színét is befolyásolhatjuk immár a System Preferences Accent Color opciójában. Ezek után kicsit értetlenül állunk az előtt, hogy a Desktop ikonjainak feliratszínét vajh miért nem lehet legalább fekete vs fehér módokba kapcsolni. Pedig ez jól jönne néhány háttérkép esetében. De semmi sem tökéletes, az Éjjeli mód (Dark Mode) így is nagyon hasznos lesz sokaknak, nem csak éjszakai internetezésnél, hanem a nap bármely szakában, merthogy meglehetősen dögös látványt nyújt.

Napszakhoz alkalmazkodó háttérkép

Erről anno volt már szó nálunk, amikor megmutattuk, miként lehet beüzemelni ezt a funkciót Windowson is, azonos háttérképpel. Ez persze semmit nem von le a macOS Mojave érdemeiből, amely alapból, rendszer szinten képes a háttérképet az adott napszaknak megfelelően beállítani.

Így például a Mojave sivatag (naná) fotóján végigkísérhetjük a fények változásait a nap járásának megfelelően. Hasonlóan az Éjjeli módhoz, ez is elég látványos újdonság.

Csoportok (Stacks)

Hasznos újdonságnak ígérkezik a Csoportok (Stacks) funkció is, amellyel talán könnyebb lesz rendet tartani az Asztalon azoknak, akik hajlamosak oda szórni mindent, rendezetlenül. A Csoportok segítségével – nevéhez hűen – lenyitható csoportokba szortírozhatjuk a Desktop tartalmát. Ezt tehetjük létrehozási vagy módosítási dátum, esetleg fájlformátum (például képek, dokumentumok stb.) szerint egyaránt.

Sőt, akár címkék, metaadatok alapján is módunkban áll rendszerezni. A kinyitott csoport egészen addig nyitva marad, amíg be nem zárjuk, ennek köszönhetően nagyon kényelmesen matathatunk a tartalmában. Ha már nem kell, bezárjuk és nyomban rend lesz az Asztalon.

FaceTime: csoportos videocsevej

Bizony, immár erre is van lehetőség, nem is akármilyen szinten: ha kell, 32 ember is cseverészhet az iOS eszközökön és Mac gépeken egyaránt elérhető FaceTime alkalmazásban. Komplett virtuális osztálytalálkozót vagy éppen céges értekezleteket rendezhetünk így, élő videóval.

Jönnek: iOS alkalmazások Macen

Ez még csak részben valósult meg, de az Apple ígérete szerint jövőre az iOS alkalmazások portolása Macre gyerekjáték lesz majd. De legalábbis egyszerűbb, mint teljesen új, maces változatot írni. Példaként az új rendszer már kapott is néhány eredetileg az iOS részeként napvilágot látott appot: van hangrögzítő, részvényes app, és a Home és News alkalmazások is bekerültek az asztali rendszerbe.

Ezek felülete erősen iOS jellegű, de ettől még csodásan használhatók macOS alatt is, ráadásul hasznosak, szóval örülünk az érkezésüknek.

Új Mac App Store

Végül egy szintén látványos újdonság: megújult a Mac App Store felülete is. Hasonlóan az iOS 12-höz, itt is olvashatunk majd sztorikat, bemutatókat a programokkal kapcsolatban, s kicsit rendezettebb körülmények között tallózhatjuk a kínálatot.

Érdekesség, hogy a rendszerfrissítés funkció kikerült innen, az immár a System Preferences-be költözött, önálló modulként. De az App Store-ból letöltött alkalmazások frissítését természetesen továbbra is itt találjuk.

Felkészült alkalmazások

Már most is van több olyan alkalmazás, amelyeket felkészítettek a macOS Mojave alatti zökkenőmentes működésre. Ilyen például a Parallels Dekstop 14, a CleanMyMac X, vagy éppen a Setapp szoftverbérlési csomag. De a rendszer megjelenésével egy időben valószínűleg tömegesen jelennek majd meg a frissítések a népszerű szoftverekhez. Így azokkal is használhatjuk majd a sötét felületet, s persze az esetleges kompatibilitási gondoktól is megszabadulhatunk az új rendszerre optimalizált verziókkal.

Ne maradjon le erről sem!