Az iOS 12 legjobb újdonságai

Az iPhone és az iPad hamarosan új rendszert kap. A várhatóan szeptemberben érkező iOS 12 számos igen hasznos újítással dicsekedhet majd. Aki kellően bátor, a béta verziót egy ideje ki is próbálhatja a rendszerből. Ehhez fejlesztőnek sem kell lennünk, feliratkozhatunk Apple publikus béta programjára, s annak keretein belül letölthetjük és telepíthetjük a rendszert. Ha valaki belevág, előtte feltétlenül készítsen biztonsági másolatot az aktuális adatairól, mert a visszaállítás a kezdők számára nem egyszerű, így ha meggondoljuk magunkat és visszaváltanánk a bétáról az aktuális rendszerre, annak könnyen adatvesztés lehet a vége (szerintünk most már érdemesebb bevárni a végleges változatot). A béták jellemzően nem tökéletesek, bőségesen lehetnek még bennük hibák és előfordulhatnak kompatibilitási gondok is az olyan appokkal, amelyeket még nem optimalizáltak az új rendszerre. E cikk készültekor viszont már az ötödik publikus béta változat is elérhető, s az elmúlt időszakban szépen gyomlálták a hibákat, csiszolták az új funkciókat. Szóval arra gondoltunk, itt az ideje megnézni, hogy melyek az iOS 12 legvonzóbb újdonságai, amelyek hivatalosan szeptemberben válnak elérhetővé a nagyközönség számára.

 

Az iOS 12 legjobb újdonságai

Immár közel 4 millióan tesztelik a béta rendszert (fejlesztők a publikus béta programban résztvevők összesen), szóval mire megérkezik a végleges, valószínűleg kellően kiforrott lesz a visszajelzések alapján történő javításoknak köszönhetően. Az új rendszer gyorsabb működést (gyorsabban induló alkalmazások, gyorsabban előtűnő virtuális billentyűzet stb.) és jónéhány extra funkciót kínál. Ilyen például az ArKit 2, amely biztosítja majd a még profibb virtuális valóság funkciókat az alkalmazásokon belül, a különféle új vészhelyzeti opciók, a megújult Ne zavarjanak funkció, tuningolt keresési lehetőségek a Photos appban stb.

Sokat fejlődik a Siri is, ami persze a magyar nyelv támogatása nélkül kevesebb felhasználót hoz lázba, de a megújult Siri Parancsok funkció talán már kellően izgalmas lesz mindenkinek. Egy halom funkciót, appot, vagy akár fájlokat is elérhetünk hangutasítással. Létrehozhatunk saját parancsokat is erre a célra.

Szóval lesz egy halom remek újítás a rendszerben, de mi most kiemeljük ezek közül a – szerintünk – legizgalmasabbakat (a teljes lista egyébként itt található, magyarul).

 

Értesítések: végre csoportosítva is

Az iOS 12 nagyon jól átdolgozott értesítési rendszerrel érkezik, amelynek egyik izgalmas újítása, hogy végre csoportosítva is képes lesz megjeleníti a menet közben beérkezett üzeneteket a zárolt képernyőn. Így ha kapunk jópár levelet, SMS-t, vagy Twitter értesítőt, azokat egyetlen blokkban mutatja, amelyre rábökve lenyitható az összes üzenet, s ugyanígy vissza is zárhatók csoportba.

Ez sokat dob az áttekinthetőségen és kényelmesebbé válik az üzenetek menedzselése is közvetlenül a zárolt képernyőn.

 

Képernyőidő

Korábban mutattunk egy izgalmas alkalmazást macOS-re, amellyel nyomon követhető, mit művelünk a számítógépen (melyik alkalmazást meddig használjuk, mely weboldalakon, mennyi időt töltünk el stb.), s így pár hét alatt kiderülhet, mire megy el az időnk a gép előtt ülve. Sőt, mutattunk már olyan alkalmazásokat is, amelyek segítenek a számítógép előtt töltött időnk beosztásában, vagy éppen abban, hogy ne ragadjunk egész napra a számítógép elé, belemerülve a munkába vagy az internetezésbe. Nos, az iOS 12 Képernyőidő funkciója nagyjából ezt a lehetőséget építi be a rendszerbe.

Folyamatosan figyeli, hogy melyik alkalmazást használjuk, milyen dokumentumokat nyitunk meg, milyen weblapokat látogatunk, s ebből egy nagyon komoly statisztikát készít számunkra. Így gyorsan rájöhetünk, mire megy el annyi idő a telefont nyomogatva. De emellett mutatja azt is, melyik appból érkezett a legtöbb értesítés, sőt, kapunk néhány időbeosztást segítő funkciót is: meghatározhatunk nyugalmi időt, amikor csak az általunk összeválogatott appokat engedi elindítani a rendszer (például munkaidő alatt megtilthatjuk magunknak a Facebook app használatát), korlátozhatjuk adott időre bizonyos kategóriába tartozó appok elindítását (például játékok), de ide kerültek be az adatvédelmi beállítások is, amelyekkel szabályozhatjuk az alkalmazások hozzáférését bizonyos kényes funkciókhoz (helymeghatározás, naptárak, kontaktok, fotók stb.). Mindez jelkóddal is védhető, hiszen azért viszonylag sok privát dolog derülhet ki rólunk egy ilyen összesítésből. Használhatjuk minden iOS eszközünkön és van lehetőség iCloudon keresztül az adatok összesítésére is. Természetesen ha nem kérünk ebből a lehetőségből, mert zavarja a komfort érzetünket, hogy a telefon ennyire “figyel ránk”, akkor egy mozdulattal ki is kapcsolhatjuk ezt az új funkciót. De véleményünk szerint legalább pár hétig mindenkire ráfér, hogy átlássa, mire használja leginkább az okostelefonját, tabletjét. Hátha sikerül kicsit korlátozni a mobilozással töltött időt és helyette valami egészségesebbre fordítani azt.

 

Eszköztár akkuidő növeléshez

Ha már az okostelefon használatnál tartunk: kényes kérdés szokott lenni az akkuidő is. Az iOS 12-ben nagyon részletes információkat kapunk arról, miként alakul az akku üzemideje, töltése, merülése, s mely appok darálják le leginkább a rendelkezésre álló energiát.

Ez részben eddig is megvolt, de az új rendszerben sokkal átláthatóbb, használhatóbb lett ez a funkció.

 

Megújult appok: Részvények, Könyvek, Hangjegyzetek, Mérés

A rendszer néhány megújult alkalmazással érkezik, de sajnos nem a naptár és levelező kapott praktikus új funkciókat, pedig szerintünk azokra nagyon ráférne a megújítás (például a Mail csatolmány kezelése, vagy a naptárnézetek bővítése).

Teljesen új felületet kapott a Részvények app és megújult az immár Könyvek névre hallgató e-book olvasó is. Szintén megújult a Hangjegyezetek app is, amely sokkal áttekinthetőbb, használhatóbb felületet kapott (s nem mellesleg bekerült a készülő új macOS Mojave rendszerbe is).

A korábbi vízszint mérő funkció bekerült az új Mérés appba, amelyben az AR funkciók kihasználása végett már van egy mérés funkció is, amelyet colstok helyett használhatunk, virtuális mérőszalag gyanánt.

 

Animoji, Memoji

Az iPhone X megjelenésekor debütált Animoji funkció új 3D-s figurákkal bővül (koala, tigris, szellem, T-rex), de megjelenik mellette egy új fogalom, a Memoji is. Ezzel 3D-s avatart készíthetünk magunkról, amelyet aztán az Animoji figurákhoz hasonlóan tudunk használni az Üzenetek és a Facetime appban.

 

Csoport videócsevej a Facetime-ban

Ha már szóba került a Facetime, akkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy mostantól a csoportos videócsevej akár 32 embert is jelenthet egy időben, ami azért lássuk be, nem semmi. Komplett virtuális osztálytalálkozókat is rendezhetünk, de távol élő családtagok összehozására és csoportos meetinghez is nagyon jól jön majd.

 

Okosított jelszómenedzser

A megújult jelszómenedzser használata sokkal egyszerűbb, mint eddig: közvetlenül a virtuális billentyűzetről is elérhetők a rendszer által titkosítva eltárolt jelszavaink, ha szükség van rájuk. Ez a funkció együttműködik majd a külső fejlesztők által készített jelszómenedzserekkel is (feltéve, hogy ezt a fejlesztők lehetővé teszik a programjukban).

 

Összegzésül

Mindent egybevetve az iOS 12 sok hasznos és praktikus újítást hoz, amelyek még kényelmesebbé és izgalmasabbá tehetik az iPhone-ok (iPhone 5S vagy újabb) és iPadek (iPad Mini 2 fölötti, iPad Air fölötti, és a 2017 utáni iPadek, illetve iPad Pro generációk) használatát. Nálunk a béta változat is viszonylag megbízhatóan üzemel, bár kétségtelen, hogy e pillanatban azért akadnak vele gondok. Ezek kigyomlálására azonban még van elég ideje az Apple-nek a szeptemberi megjelenésig.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató