Így figyelhet számítógépünk az egészségünkre

Nem is olyan régen mutattunk egy remek Chrome plug-int, amely vigyáz arra, hogy ne kalandozzunk el unos-untalan a munkától a közösségi oldal hírei felé. De mi van akkor, ha épp az a gond, hogy olyannyira bele tudunk merülni tennivalóinkba a gép előtt, hogy az már egészségtelen? Nos, erre a problémára egy másik remek kis alkalmazást tudunk mutatni (a pomodoro technika kedvelői is örülni fognak, ígérjük).

Pomodoro technika és egészség megőrzés egyben

A Rest nevű – Windowson és macOS-en egyaránt használható – kis alkalmazás éppen arra hivatott, hogy segítsen megőrizni egészségünket: megadott időközönként felállít minket a számítógép elől, pár perces szünetekre. Az időtartam szabadon választott, ha például valaki a Pomodoro technika szerelmese (ennek részleteiről van ingyenes e-bookunk is, Hatékony időmenedzselés paradicsommal címen), akkor beállíthatja, hogy 25 perces modulokban dolgozna, közöttük 5 perc szünettel, s minden harmadik modul után lehet egy 15 perces “nagyszünet”. Az már, hogy mire hasznosítjuk a szüneteket, a mi dolgunk. Kávézhatunk, tornázhatunk, sétálhatunk.

Csak lehetőleg álljunk fel a számítógép elől. Ha a programot úgy állítjuk be, akkor a szünetekre irodában is könnyen elvégezhető gyakorlatokat is ajánl (csukló lazítások stb.), de kérhetjük, hogy véletlenszerűen jelenítsen meg fotókat a saját gyűjteményéből, vagy akár egy általunk kiválasztott mappából is.

Egy biztos, amíg a szünet tart, addig a teljes képernyőt betölti egy gyakorlatsor, egy szép fotó, vagy a teljes feketeség (ezek között ugyebár szabadon választhatunk), így nem jutunk hozzá a munkánkhoz. Megszakítható ugyan a lezárás a pihenőidő letelte előtt, de akkor nem a programmal, hanem magunkkal szúrunk ki. Van olyan opció is a beállításokban, hogy teljesen elzárjon minket a program a megadott időre a munkától…

A pihenésre tehát adott esetben kíméletlenül igyekszik rávenni minket a Rest, de azért hagy módot átmeneti kibúvóra. Ha úgy állítjuk be, akkor a pihenőidő megkezdése előtt valamivel kaphatunk pár percnyi (maximum 15 perc) haladékot, így ha valamilyen határidős munkánk van, aminek befejezése miatt úgyis csak idegeskednénk, szánhatunk még rá időt, ha úgy gondoljuk, be tudjuk fejezni perceken belül. Szóval nem kerget minket tűzzel vassal kávézni a program, de azért elég kitartóan igyekszik rávenni.

S hogy honnan tudjuk, hogy lejárt a pihenésre szánt időnk, ha nem maradunk a gép előtt, hanem mondjuk átsétálunk a kávéautomatához? Nos, ha iPhone-unk van, akkor letölthetjük az ingyenes Reast Beacon appot, amely összekapcsolódik a gépünkkel és figyeli, hol tartunk időben. Ha letelt a pihenés, kapunk egy figyelmeztető jelzést, hogy ideje visszamenni dolgozni. A szünetek megkezdését és végét egyébként hangjelzéssel képes jelezni maga a Rest is, sőt, a saját hangjai helyett választhatunk akár mp3 formátumú hangeffekteket, dallamokat a saját válogatásunkból is.

A Rest Beacon ingyenes, a Rest maga viszont 5 dolláros áron vásárolható meg Windowsra vagy macOS-re. Mi a maces változatot teszteltük és azt kell mondjuk, hogy ilyen jól összerakott, szinte teljes mértékben testreszabható alkalmazással ebben a kategóriában még nem találkoztunk. Dino Angelov jó munkát végzett, nekünk pedig itt a lehetőség, hogy bevessük a Rest-et és miközben hatékonyabbá tehetjük vele a munkavégzést, egyben az egészségünkre is jobban odafigyelünk. Szerintünk ez simán megér 5 dollárt, de ha valaki bizonytalan e kérdésben, annak érdemes letölteni a 7 napos ingyenes próbaverziót.

Szóval ne legyünk “restek”, de azért néha pihenjünk is munka közben. A Rest tökéletes megoldás a pomodoro technikai alkalmazásához, de arra is, hogy bizonyos időközönként rávegyen minket a géptől való felállásra. Mi szinte kötelezővé tennénk a használatát.

Ne maradjon le erről sem!