Timing 2: tudjuk meg, mire megy el az időnk a gép előtt ülve

A megfelelő időbeosztás nagyon sokat jelent a napi munka során. Ha valóba végezni akarunk feladatainkkal, akkor jól kell beosztanunk tennivalóinkat. Ehhez rengeteg hasznos alkalmazást hívhatunk segítségül: személyes kedvencünk a Things 3, de ott van még az OmniFocus is. Mindkettő remek GTD szoftver, segítenek, hogy a felírt tennivalókat gördülékenyen elvégezhessük, s ne feledkezzünk el semmiről. Azonban lássuk be, a számítógép előtt töltött valahogy még akkor is képes villámgyorsan eltelni, ha amúgy minden napirendi pontnak igyekszünk megfelelni. Elkószálnak a gondolataink, leragadunk egy-egy közösségi oldalon stb. Most azonban itt a remek alkalom, hogy megtudjuk, mire megy el az időnk a gép előtt, s eme önkéntes felmérés alapján némi önkontrollt gyakorolhatunk majd, hatékonyságunk növelése végett.

 

Timing 2: tudjuk meg, mire megy el az időnk a gép előtt ülve

A Timing 2 erre a célra tökéletes választás lehet, feltéve persze, hogy napjainkat egy Mac előtt töltjük. Ez a program ugyanis macOS alatt használható, ahol elindítása után azonnal nekilát minden, a gépen végzett tevékenységünk részletes naplózásához. Ebben bele tartozik, hogy mely alkalmazásokat indítottuk el, azokat mettől-meddig használtuk, milyen dokumentumokat nyitottunk meg velük (vagy mondjuk milyen weboldalakat néztünk meg a böngészőben), milyen mappákkal volt dolgunk, s mindezekkel – egyenként – mennyi időt foglalkoztunk stb.

A program a tevékenységeket automatikusan igyekszik kategóriákba sorolni: böngészés, grafikai munka, irodai munka, tanulás stb. Ez persze nem mindig sikerül teljesen automatikusan, de ilyenkor van lehetőségünk, hogy manuálisan javítsuk a besorolást. Később, amikor már több hét adatait rögzítettük, ennek nagy hasznát vesszük, hiszen több szempont szerit is tudunk majd jelentéseket készíteni, amelyekből kideríthetjük, hol szoktunk elcsúszni, mi viszi el a legtöbb időt a munkánk során. Egyébként önmagában már az is jópofa, hogy az ember látja, milyen alkalmazásokkal, vagy weboldalakkal foglalkozik a legtöbbet. A Timing pedig egy halom szempont alapján képes kimutatásokat gyártani: megtudhatjuk, mely napokon és órákban vagyunk a leghatékonyabban, milyen projektek (ezeket is megadhatjuk manuálisan) vesznek el túl sok időt más, hasznosabb tennivalóktól. Még kulcsszavak alapján is szűrhetünk, ha arra van szükség.

A mért időket, alkalmazáshasználatot, böngészési adatokat stb. projektek és tennivalók szerint csoportosíthatjuk akár utólag is, ha az idősáv adatai alapján vissza tudunk emlékezni, összességével mivel is foglalkoztunk, amikor mondjuk állandóan váltottunk a szövegszerkesztő a böngésző között egy órán át. Ugyanígy az automatikusan generálódó kulcsszavakat is besorolhatjuk valamilyen projektbe vagy tennivalóba, s onnantól a program is könnyebben állapítja meg az azonos feladatokról, hogy hová kell sorolnia azokat. Így a készülő (CSV, Excel, PDF formátumba menthető) jelentés is sokkal áttekinthetőbbé válik, s könnyebben kielemezhetjük időbeosztásunkat. Mellesleg, aki kifejezetten büszke arra, hogy mivel telnek a napjai, több szempont alapján is megoszthatja adatait a népszerű közösségi oldalakon, vagy továbbíthatja azokat e-mailben is, egyetlen mozdulattal.

A Timing 2 értelemszerűen nem kémprogram, bár az kétségtelen, hogy legalább olyan alapos felderítést végez, hiszen minden, a számítógépen végzett tevékenységünket naplóz. Az így összegyűlt adathalmot azonban nem osztja meg sem a fejlesztőkkel, sem másokkal, hacsak mi magunk nem utasítjuk rá. Amúgy szépen eltárolja az egészet a gépen, hogy mi bármikor felmérhessük ezek alapján, mire meg el az időnk nap mint nap.

A programból több verzió is létezik, ezek bármelyikét megvásárolhatjuk a készítők oldalán. Az alap változat (29 dollárért) tökéletes lehet arra, hogy produktivitásunkat növeljük egy alapos felméréssel. A Pro változat (49 dollárért) már összetettebb, itt van lehetőségünk manuális felmérésre is, tevékenységeinket csoportosíthatjuk az általunk megadott leírások alapján is, illetve részletesebb lebontást is összeállíthatunk, ha az automatikus felmérés nem elég pontos számunkra. Arra is van lehetőség, hogy csak a munkaórákat figyelje a program automatikusan.

Kiegészítésként, az alap CSV export mellett itt már Excel és PDF export lehetőség is van. Végül az Expert változat (79 dollárért) még ennél is tovább megy: itt elmenthetjük a programban gyakran használt szűrőket, teljesen átszabhatjuk a tevékenységünkről készült riportot, illetve van HTML export, szkriptelési lehetőség, és a különféle Timing projekteket is többféleképpen menedzselhetjük (import/export/összevonás stb.). A többségnek persze bőven elegendő lesz a legolcsóbb változat is, bár ha valaki igazán hatékonyan akarja felmérni az idejét, annak érdemesebb inkább a Pro verzióra voksolnia. A Timing 2 egyébként bekerült a SetApp gyűjteményébe is, így aki SetApp előfizető, akár azonnal telepítheti is a gépére, s nekiláthat időbeosztása megreformálásának.

Ne maradjon le erről sem!