Előfizetés szoftverekre: a legjobb maces appok egy csomagban

Manapság szinte minden rendszerben találunk valamilyen alkalmazásboltot, amelyből kényelmesen beszerezhetjük a számunkra fontos szoftvereket, hol akciósan, hol teljes áron. Eközben egyre nagyobb divat az alkalmazáson belüli vásárlás is, amelynek során általában ingyen tölthetjük le egy adott program alap verzióját, s aztán apránként megvehetjük a számunkra még fontos extra funkciókat. Korunk másik nagy divatja pedig az online előfizetés: ebben utazik már jó ideje az Adobe a CC csomaggal, a Netflix a videókkal, vagy éppen a Spotify és az Apple Music a zenékkel. A ma bemutatásra kerülő szolgáltatás a fentieket kombinálja egybe: előfizetés szoftverekre, olcsón, kényelmesen.

Setapp: előfizetés szoftverekre

Hasonlóan a zenékhez és videókhoz, ha sok programot használunk, az általában jelentős összegeket emészt fel. Mert bár számtalan feladatra találunk ingyenes megoldást, de akadnak azért olyanok, amelyeknél a leghatékonyabb eszköz valamilyen fizetős szoftver lenne. Márpedig az átlagos programok 10 – 20 ezer forintba is kerülhetnek, a profi alkalmazások pedig ennél jóval többe. Aztán követik őket a szintén fizetős új verziók.

Erre igyekszik megoldással szolgálni a MacPaw-féle Setapp. Ez a szolgáltatás havi 10 dollárért, több mint 70 maces alkalmazást kínál – a cikk készültekor – egy csomagban, ráadásul ezek száma folyamatosan növekszik, ahogy egyre több fejlesztő lép be a rendszerbe, s teszi elérhetővé azon keresztül a szoftvereit. Az elgondolás remek, az ár elfogadható, a kivitelezés pedig vérprofi!

Mit kapunk a pénzünkért?

Ahogy már említettük, a Setapp gyűjteményében már most hetvennél több alkalmazás található, köztük olyanok, mint az Ulysses, a CleanMyMac, a Capto, a Disk Drill, Squash, az n-Track Studio, a Hype, a RapidWeaver, a CodeRunner, a MoneyWiz, a Gemini, az iMazing, vagy éppen a Folx. Lenne még mit sorolni, de fentebb belinkeltük a teljes listát. Mindenesetre ebből a rövid felsorolásból is látható, hogy jó nevű, hasznos appokat találunk a csomagban, s ha csak az általunk megemlítettek árát adnánk össze, az is bőven túl lenne egy éves Setapp előfizetés díján. Ráadásul itt nem csak az adott verziót kapjuk: a Setapp előfizetők folyamatosan hozzájuthatnak a legújabb kiadásokhoz is.

Vagyis ha a CleanMyMac-ből jön majd a negyedik verzió, azonnal válthatunk. S ugyanígy a többi alkalmazás esetében is. Az pedig nem is kérdéses, hogy az eredetileg alkalmazáson belüli vásárlásokra épülő szoftvereknél is rögtön kapjuk az összes, amúgy külön megvásárolható modult.

Hogyan működik?

Korábbi tesztek során már emlegettük, hogy a MacPaw programozói és grafikusai meglehetősen flottul dolgoznak, ennek megfelelően a Setapp is jól átgondolt, ízléses és egyszerűen használható.

Ha regisztrálunk (az első 30 nap ingyenes), le kell töltenünk magát a Setapp alkalmazást és telepíteni azt a gépünkre. Első indításkor be kell lépnünk a fiókunk adataival, innentől pedig több variáció lehetséges:

  • Elindítjuk a Setapp programot és kategóriánként tallózva kiválasztjuk a számunkra fontos programokat. Mindegyikről kapunk rövid, angol nyelvű leírást, képernyőképeket, így nem kell elugrálni az eredeti fejlesztő oldalára információkért. Ha valamelyik megtetszik, egy kattintás és már telepítődik is. Nem lesznek felesleges kérdések, varázslók. A Setapp csendben felteszi a kiválasztott szoftvert.
  • A Setapp beül a Finder Favorites listájába, illetve ha kívánjuk, akkor akár a Dockra is. Sőt, a Launchpadben is létrehoz egy csoportot. Mindhárom helyen megtaláljuk a teljes Setapp kínálatot, vagyis az összes elérhető program ikonját. Amit már telepítettünk, innen elindíthatjuk, amit még nem, azt ha rákattintunk, a Setapp felajánlja telepítésre, természetesen a rövid leírás és képernyőképek kíséretében. Ha úgy döntünk kell, csak egy kattintás.

Egyszerű, gyors, átlátható. A Finderben egyébként még a Quick Look funkcióval is megnézhetjük, hogy egy adott program pontosan mire is használható. Szóval nem fogunk elkavarodni, bármennyi alkalmazást pakoljanak is a későbbiekben még a csomagba. Ezzel a módszerrel akár több száz is vígan menedzselhető lenne. Ha vannak olyan programok a kínálatban, amelyeket biztosan nem akarunk használni később sem, elrejthetjük azokat a teljes listából. Furcsa módon nálunk az egyik tesztgépen ezt eleve így állította be magának a SetApp, vagyis csak a telepített programok jelentek meg a Launchpadben és a Finderben, míg a másikon alapból teljes kínálatot láttuk. Amúgy mindegy, mert szépen berendezhetjük az egészet utólag úgy, ahogy nekünk a leginkább kényelmes.

A programok frissítése egyszerű és automatizálható, a SetApp csendben képes letölteni a frissítést, majd jelzi nekünk, hogy van néhány program, amelyeket érdemes lenne újraindítani, hogy a legújabb verziót használhassuk. Ha ezt megtesszük, a legközelebbi indításnál már az új változatot használhatjuk.

A SetApp alkalmazásainak eltávolítása pont úgy megy, mint bármely maces appnál: dobhatjuk a kukába a program ikonját a Finderből, vagy használhatunk egy Uninstall programot is, hogy a hátramaradó adatfájlok, konfigurációs állományok is lekerüljenek a gépünkről (erre mi többek között a CleanMyMacet tudjuk javasolni). Ha később meggondoljuk magunkat, bármelyik alkalmazást visszatelepíthetjük a gépre.

Előfordulhat persze, hogy van olyan program, amelyet korábban már megvettünk az App Store-ból vagy a fejlesztőktől. Ilyenkor sincs gond. Választhatunk, hogy melyiket szeretnénk használni, az eredetileg vásároltat, vagy a Setappban érkezettet. Egyszerre kettőt mondjuk nem feltétlenül érdemes, mert esetleg kavarodás lehet a háttéradatokban, de amúgy is felesleges lenne két példányt tartani telepítve ugyanabból a programból. Még akkor is megéri a csomagár, ha egy-két szoftvert korábban beszereztünk. Nem beszélve arról, ha később új verzió érkezik, hiszen így rögtön hozzájutunk a csomagon belül.

SetApp fiókunkat egyébként online is menedzselhetjük, összesen öt gépen tudjuk párhuzamosan használni, az online felületen deaktiválható, ha valamelyiken már nem akarjuk futtatni az így beszerzett programokat.

Összegezve

Ha összeadjuk a Setapp csomagjában most elérhető alkalmazások értékét, bőségesen túlfutnak a havi 10 dolláros (+áfa, mivel szoftverekről van szó) díj több éves összegén is. Persze az ember nem feltétlenül használja mindet, de ha csak az általunk felsoroltakat vesszük, azokat is jobban megéri így beszerezni, mint megvásárolni eredeti áron. Márpedig azok igencsak napi használatra alkalmas szoftverek.

A Setapp egy jól átgondolt, egyszerűen menedzselhető szoftverbérleti megoldás, amolyan “Netflix programoknak”. A 30 napos próba előfizetés tökéletes arra, hogy leteszteljük, mennyire van szükségünk a kínált alkalmazásokra. Mi mindenesetre csak ajánlani tudjuk mindet, mert igen szép, gondosan válogatott gyűjtemény. Reméljük, a MacPaw-nál tudják majd tartani ezt az irányt és miközben a gyűjtemény gyarapodik, nem emelkedik erősen az előfizetői díj a későbbiekben sem. Hátrányként mindössze egy dolgot tudunk felhozni: ha valaki felfüggeszti az előfizetést, onnantól a csomagból letöltött programokat nem tudja használni. Ez persze velejárója a bérléses megoldásnak, nagy meglepetés nincs benne.

Mindenesetre – jelen állapotában – mi nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a Setappot azoknak, akik szeretnek jó minőségű alkalmazásokat használni Macen, a napi munkához, vagy a szórakozáshoz egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!