Profi weboldal készítése egyszerűen, érdekes öszvér megoldással

Kicsit talán fura lehet a mai címválasztás, de mindjárt megmagyarázzuk. Korábban mutattunk már több megoldást is weboldalak készítésére (például itt és itt), illetve talán ismerősen cseng sokaknak a WordPress motor neve is, amelynek segítségével blogokat, portálokat, de akár webshopokat is létrehozhatunk. Előbbiek a gépre telepített alkalmazások, utóbbi viszont teljesen webes felületen használható, az oldal felépítésétől a napi menedzselésig, sablonokkal, plug-inekkel.

Nos, a ma bemutatott szoftver leginkább olyan, mintha ezt a két módszert összegyúrták volna. Egy igazi öszvér megoldás, amelyben mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet, aztán vagy bejön nekünk ez a megközelítés, vagy nem. Ez már ízlés kérdése.

Rapidweaver 7

Épp a mai napon jelent meg a Rapidweaver nevű maces webszerkesztő alkalmazás legújabb, 7-es verziója. Mi már néhány napja próbálgatjuk a programot és azt kell mondanunk, nagyon érezhető a fejlődés (ma is kaptunk egy frissítést, de ez már csak hibajavítás volt a végleges változathoz, amely mostantól elérhető a készítők oldalán).

Az új verzió teljes felületi kozmetikán esett át. Az alap felépítés, elrendezés ugyan maradt, de immár alkalmazkodik a modern OS X-ek felületi elemeihez. Letisztultabb, áttekinthetőbb az elődeinél.
Használata ettől függetlenül ismerős lesz a korábbi verziókkal dolgozóknak: szépen beszúrhatjuk a kívánt oldaltípusokat (formázott szöveg, letöltések, blog, kapcsolati űrlap, fotóalbum, oldaltérkép, markdown stb.), elnevezhetjük azokat, majd kezdődhet is a szerkesztés. Ez utóbbi a Rapidweaver érdekessége, ugyanis kódokat (bár ha kell, beilleszthetünk), nem szükséges használnunk. Egy galériát például nagyjából úgy hozhatunk létre, mint amikor egy általános képszerkesztőben dolgozunk. Semmi webes felület, teljesen a programon belül csinálunk mindent, gyorsan, pontosan. Ugyanez igaz az oldalak tartalmának összeállításakor, vagy mondjuk egy űrlap (kapcsolati form, vagy tetszőlegesen felépített) összeállításakor.

Az oldalak készítésekor egyébként van lehetőség markdown szerkesztésre is, ami nekünk fixa ideánk, mert szerintünk így kényelmesebb és zavarmentesebb dolgozni, de ízlések és pofonok…
Ha mindennel megvagyunk, jöhet az oldal jellemzőinek konfigurálása: kiválaszthatjuk a sablont (az újak minden reszponzívak, vagyis asztali, tablet és mobil változatban is működik a létrehozott oldal), testreszabhatjuk a megjelenést (színek, logó, ha az adott sablon engedi, akkor felső banner stb.), s beállíthatjuk a SEO optimalizálást, favikonokat, feliratokat, ha kell, hozzáadhatunk Javascript kódokat, Google Analytics kódot, vagy bármilyen extra forrást.

rapidweaver-73

Ez is megvan? Akkor mehet a publikálás a szerverünkre, ha megadtuk az FTP elérést. Ráadásul van olyan kedves a program, hogy arra is figyel, ha aloldalra akarunk dolgozni (választhatunk munkakönyvtárat a szerveren).
Ettől kezdve az oldal élesben működik, mi pedig bármikor módosíthatjuk: feltehetünk például új blogbejegyzést a programban, az online frissítés mindössze egy kattintás.
Kicsit olyan, mintha modernizált WordPresst használnánk, ahol elkerülhető a webes felület, mindent egy alkalmazáson belül menedzselhetünk. Ráadásul statikusan működik a dolog, hiába van blogunk, nem kell MySQL adatbázissal vagy PHP-val kínlódni. Kódokkal meg amúgy sem. Az oldalt offline szerkeszthetjük, aztán frissíthetünk.

rapidweaver-7-5

Ennek következtében persze a Rapidweaver nem feltétlenül praktikus fejlesztőeszköz olyan esetekre, amikor mások számára akarunk weboldalt készíteni, mert vagy mindent nekünk kell később is frissíteni, vagy a delikvens is kénytelen megvásárolni a programot. Viszont saját célú weboldalak létrehozására és menedzselésére elsőrangú. Mellesleg az sem kutya, hogy ha elegünk lesz a webszolgáltatónkból, költözésnél elég a projektfájlban megadni az új FTP elérhetőségeit és feltölteni leendő új szerverünkre a teljes oldalt a gépünkről.

Újdonságok, bővíthetőség

A RapidWeaver 7 újdonságai között tehát szerepel egyszer a teljesen megújult felület és amúgy az FTP funkció is most lett ennyire kikupálva.
Nagyon jópofa új funkció a SEO Health Check, amivel ellenőrizhetjük, hogy oldalunk mennyire felel meg a kereső-szolgáltatások elvárásainak.
Kapunk 4 új reszponzív sablont, helyi exportálási funkciót (ha nem közvetlenül a szerverre akarunk dolgozni), javított CSS és JavaScript kezelést. Emellett rengeteg apró hibajavítást és kis módosítást eszközöltek (például Alt tagek a galériában) a korábbi verziókhoz képest. Ügyesedett a kódszerkesztő (ha valakinek mégis kellene), projektjeinkről pedig immár automatikusan készíthetünk biztonsági mentést a szerverre, így ha valami történik a gépen az eredetivel, vissza tudjuk állítani. Sőt, adott esetben Dropboxon is tárolhatjuk, így ha több gépen dolgozunk, mindegyiken elérjük az aktuális verziót. Legfeljebb arra kell ügyelnünk, hogy ilyenkor a projektfájl mérete jelentősen megnőhet, mivel minden felhasznált állomány (képek, videók stb.) azon belülre másolódik.

Az előnézeti lehetőég is gyorsult, a programon belül egy kattintással megjeleníthető a végleges látvány, akár mobil, tablet, vagy asztali nézettel egyaránt.

A RapidWeaver több remek alap sablonnal és plug-innek érkezik, de tudását még igencsak bővíthetjük. Sajnos ingyenes kiegészítő viszonylag kevés van hozzá, de olcsón beépíthetünk plusz funkciókat, ha arra van szükségünk. Ha sok plug-in kell, akkor azért a program árával együtt kicsit megszalad a “befektetés”. De ha például több oldalt is készítünk vele, akkor még így is rentábilis maradhat.
Mindenesetre nem kell zsákbamacskát vennünk: a próbaverzió mától letölthető innen. Mindenki meggyőződhet róla saját maga is, hogy megéri-e az árát.

Ne maradjon le erről sem!