Látványos weboldal készítése ingyen, akár a mobilunkon is!

Saját weboldal készítésére számtalan lehetőség kínálkozik, ám meglehetősen kevés az olyanok száma, melyek segítségével valóban bárki képes összehozni egy honlapot, belátható időn belül, programozói tudás nélkül.
Mi most két ilyen megoldást is mutatunk, melyek segítségével akár teljesen ingyen is készíthetünk magunknak professzionális megjelenésű honlapot. Sőt, ehhez még adott esetben számítógépre sem feltétlenül lesz szükségünk, akár okostelefonunkon is megoldható egy látványos weboldal készítése.

Mobirise

Kezdjük akkor az egyik legjobb ilyen appal, amely Windowsra, OS X-re és Androidra egyaránt teljesen díjmentesen tölthető le.
A Mobirise ingyenes verziójából ugyan hiányzik a saját kód használatának lehetősége és sablont is csak egyfélét kapunk, ám a kód aligha hiányzik majd azoknak, akik nem tudnak programozni, az “egy sablon” pedig kifejezetten pofás darab, szóval igen pazar végeredményt érhetünk el ezzel is.

A programban modulos rendszerben építhetjük fel weboldalunkat, vagyis a rendelkezésünkre álló modulokból (menü, galéria, képes leírás, beágyazott videó stb.) rakhatjuk össze a végleges oldalfelépítést.
Természetesen van lehetőségünk több aloldal létrehozására is, így elég összetett honlapot kreálhatunk, meglepően gyorsan és egyszerűen. Ráadásul reszponzív változatban, vagyis oldalunk automatikusan alkalmazkodik a kijelző felbontásához, aminek köszönhetően mobilon éppúgy átlátható marad, mint egy asztali gép monitorán nézve.

Ha regisztrálunk a készítők oldalán, további ingyenes modulokat is letölthetünk, például Soundcloud beágyazási lehetőséget, vagy Google Analytics integrációt (utóbbi SEO szempontból érdekes, illetve nyomon követhetjük vele például weboldalunk látogatottságát is). De ugyanitt van lehetőség a fizetős modulok megvásárlására is (például kódszerkesztő).
A kész weboldalt több módon publikálhatjuk:

  • exportálhatunk offline a gépünkön egy tetszőleges mappába, hogy a feltöltést később manuálisan végezzük el saját szerverünkre
  • feltölthetjük az oldalt közvetlenül a programból is saját FTP szerverünkre
  • a teljesen ingyenes megoldás pedig az, hogy regisztrálunk egy Google Drive fiókot és oda töltjük fel az oldalt a Mobirise-ból, ami így – ugyan borzalmasan ronda és hosszú URL címen, de – azonnal elérhető lesz, anélkül, hogy egy fillért befektettünk volna a dologba

 

Weebly

Hasonló megközelítést alkalmaz a Weebly is, legalábbis ami a weboldalak összerakását illeti: itt is modulokkal dolgozhatunk, kényünk-kedvünk szerinte válogathatjuk össze a rendelkezésünkre álló mozaikokból a végleges honlapot.

Lényeges különbség azonban, hogy a Weebly esetében mindenképpen át kell esnünk egy ingyenes regisztrációt, amelyért cserébe viszont nyomban kapunk 500 MB tárhelyet, amelyen felépíthetjük oldalunkat, s a végeredmény egy sajátnév.weebly.com URL című honlap lesz, amely szintén remekül néz ki asztali gépen és mobilon egyaránt.

A szerkesztőfelület itt elérhető simán böngészőből, így a gépünkre nem kell telepítenünk semmit. De a Google Play áruházból vagy az App Store-ból letölthetünk androidos, illetve iPhone-os appot is, amelyben összerakhatjuk Weebly-s weblapunkat.

Melyiket válasszuk?

A Mobirise látványosabb, testreszabhatóbb és egyszerűbben használható, a Weebly viszont megoldja tárhely gondunkat és kapunk egy elfogadható URL-t is az oldalhoz, ami a publikálásnál azért nem utolsó szempont.
Természetesen itt is bővíthetjük lehetőségeinket előfizetéssel, melyért cserébe saját domaint, keresőoptimalizálást, Weebly-logó mentesítést kapunk.
A választás persze rajtunk áll, kinek melyik megoldás szimpatikusabb. Manapság azért nem egy ökör ára, ha tárhelyet szeretnénk bérelni, saját domain címmel, így mondjuk a Mobirise-ra építve is pár ezer forintból összedobhatunk egy saját céges weblapot, akár pár óra alatt is. Egy weboldal készítése nem sokkal bonyolultabb így, mint egy szövegszerkesztőben dokumentumokat formázni, vagy a családi fotókkal bíbelődni.

Ne maradjon le erről sem!