Tomates 7: sokoldalú pomodoro program iPhone-ra és macOS-re

Alig egy évvel ezelőtt bemutattuk már a Tomates nevű kis alkalmazást, amely macOS-en az egyik legjobb pomodoro számláló. Utóbbi témakörben egyébként már több cikkünk is volt, mivel szerintünk a pomodoro módszer igen hasznos sokak számára, akik hatékonyabb munkavégzésre, vagy éppen tanulásra vágynak. A módszer lényege röviden, hogy 25 perces (az időtartam változtatható) szakaszokra bontjuk időbeosztásunkat. Egy-egy ilyen szakasz alatt egyetlen dologgal foglalkozunk: írunk, Excel táblázatokon dolgozunk, biológiát tanulunk, programozunk stb. Tetszőleges munkakörnél alkalmazzuk. A lényeg, hogy a 25 perces szakasz időtartama alatt semmi mással nem foglalkozunk, csak az adott feladattal. Nem vesszük fel közben a telefont, nem ugrunk ki az irodai konyhába egy gyors kávéra, semmi ilyen. Csak a feladatra koncentrálunk. A 25 perc elteltével viszont 5 perc kötelező szünetet tartunk. Kávé, kis séta a folyosón, bármi, ami kikapcsol minket. Majd jöhet a következő 25 perces szakasz. Négy ilyen szakasz után pedig egy nagyobb, 15 perces szünet következik. Ezzel a megoldással viszonylag könnyen beoszthatjuk a munkára vagy tanulásra szánt időt anélkül, hogy “megkattannánk” attól, hogy sosem állunk fel az asztaltól. Ráadásul akár előre is átgondolhatjuk, melyik feladatra mennyi szakaszt szánunk, ami ösztönzésnek is hatékony, plusz átgondoltabbá teszi a napi teendőket. Nagyon leegyszerűsítve ez a pomodoro módszer (bővebben róla itt). Az alkalmazását pedig remekül segítheti egy megfelelően megválasztott pomodoro program, például a Tomates.

 

Tomates 7: hatékony pomodoro program

A Tomates nem egy teljes értékű GTD alkalmazás (aki olyat keres, itt kutasson tovább), hanem egy flottul összerakott, átgondolt felületű pomodoro időmérő. Létezik macOS-re és iOS-re egyaránt. A felülete a két alkalmazásnak nagyjából még egyezik is, bár az adott rendszer felhasználási módjához vannak igazítva. Mindkettőnél egy mozdulattal indítható vagy leállítható az időmérés, mindkettő látványosan mutatja (és akár háttérben is méri) a szakaszokat, s mindkettő részletes statisztikát készít arról, hány szakaszon vagyunk túl.

Az átláthatóság kedvéért a szakaszokhoz tennivalókat is rendelhetünk, ami visszatekintésnél nagyon jó, hiszen így utólag is látjuk, melyik feladatra mennyi idő ment el. Sőt, a az új 7-e verzió maces változatában immár integráltan megtaláljuk az Atento nevű önálló alkalmazás funkciót. Ennek köszönhetően nem csak az általunk elnevezett tennivalókat tudja nyomon követni a program, hanem pontosan képes rögzíteni azt is, mikor, milyen programot használtunk, milyen dokumentumokat nyitottunk meg, vagy mely weboldalakra látogattunk el. Ezeket az adatokat természetesen nem publikálja szó nélkül, csak nekünk vezet róla statisztikát. Így viszont tökéletesen átláthatóvá válik, hogy a napi rutin során mire megy el a legtöbb időnk.

A program ráadásul kategorizálni is tudja a dolgokat, így weboldalakat, alkalmazásokat akár automatikusan is besorol az “időt rabló” tevékenységek közé. Ha napi szinten használjuk, az első hónap végére már csodás kimutatásunk lesz arról, hogy min kellene változtatnunk a hatékonyabb munka érdekében.

Az iOS változat ilyen funkcióval nincs felszerelve, de iCloudon keresztül szinkronizálható a maces szoftverrel, így az adatokat mindkét rendszeren elérhetjük. Az új iPhone-os változat emellett már a Siri-be is beépül, illetve támogatja az iPhone X-et is. Macen a fő fegyvertényt jelentő Atento integráláson túl a MacBook Pro gépek Touch Bar funkciójának támogatása még az újdonság. A felület nagyon nem változott az előző verzióhoz képest, de ez nem is baj, hiszen a Tomates már eddig is jól átlátható és letisztult volt. Ha tehát valaki szeretné kicsit rendezettebben végezni a napi munkát, érdemes megvásárolnia a maces vagy iPhone-os változatot, esetleg mindkettőt. A pomodoro módszer és egy ilyen alkalmazás olykor csodákat képes művelni a hatékonyságunkkal. Bár kétségtelen, hogy nem mindenki számára válik be egyformán ez a fajta időbeosztás.

Ne maradjon le erről sem!