Minimalista és tökéletes pomodoro időmérő program

Az elmúlt évek során számtalan pomodoro időmérőt mutattunk már be, de ennyire flottul működő, könnyen használható darabbal még nem igazán találkoztunk. Mai tesztalanyunk egy igazán minimalista és tökéletes pomodoro időmérő program, amelyet minden ízében úgy csiszoltak készítői, hogy adja magát a használata, s valóban segítsen minket a munkánkra koncentrálni, miközben egészségünk megőrzéséről is gondoskodik.

Mi is az a pomodoro?

A Francesco Cirillo által megálmodott pomodoro technika döbbenetesen képes felpörgetni a produktivitást, akár munkáról, akár tanulásról van épp szó. Lényege, hogy meghatározott hosszúságú (általában 25 perces) szakaszokra osztja a munka- vagy tanulási folyamatot. Természetesen egy adott munka állhat akár több szakaszból is, mire ténylegesen végzünk vele, de az biztos, hogy 25 percenként kénytelenek megszakítani a feladatvégzést és 5 perces szüneteket tartani. Addig viszont, abban az aktuális 25 percben nem foglalkozhatunk mással, csak az adott feladattal. Ha például írnunk kell egy blogbejegyzést, akkor addig nincs telefonálgatás, nincs e-mail nézegetés, nincs semmi más, csak az, ami az adott blogbejegyzés elkészítéséhez szükséges.

Ennek köszönhetően abszolút képesek leszünk a feladatunkra koncentrálni, viszont a szakaszos szünettartásnak köszönhetően nem fogunk ebbe beleőrülni, s belerokkanni sem, az 5 perces szünetben pedig kávézhatunk telefonálhatunk, vagy csinálhatunk, ami tetszik. Ezzel a módszerrel egyszerre segítjük a hatékony munkát, s mivel olykor felállunk a géptől, egészségünk megőrzését is.

Flow: minimalista és tökéletes pomodoro időmérő program

A Flow egy produktivitást segítő alkalmazás, amely a pomodoro módszer alkalmazásával igyekszik elősegíteni, hogy elérjük a nevét ihlető Flow állapotot, azaz a Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott produktív mentális állapot, amikor teljesen képesek vagyunk elmerülni egy adott tevékenységben. Afféle optimális tudatállapot, amelyben igazán jól érezzük magunkat és a legjobb teljesítményt nyújtjuk. Ezt valósíthatjuk meg a Flow használatával.

A program – amely macOS-en és iOS-en egyaránt használható – minimalista felületén villámgyorsan megtalálunk minden fontos funkciót, bár nem feltétlenül kell elmerülnünk a beállításokkal, hiszen az alapértelmezett konfigurációval azonnal nekiláthatunk a munkának. A használata nagyjából kimerül abban, hogy elindítjuk a munkára szánt szakaszok idejének mérését, majd a visszaszámlálás lejártával, amikor a program figyelmeztet erre, megszakítjuk az éppen végzett feladatot, s elindítjuk a szünet idejének mérését. Ha a szünetre szánt idő lejárt, a folyamat kezdődik előröl, vagyis jön egy újabb munkával (vagy tanulással) töltött szakasz, s így tovább. Majdhogynem a végtelenségig, de alapértelmezésben négy rövid, 5 perces szünet után kapunk egy nagyobb, 30 perces pihenőt, mielőtt újra nekiláthatnánk feladatunk végzésének.

A fentieket a Flow ingyenes változatával is gond nélkül végezhetjük, ezen a téren a program nem korlátoz minket semmiben, nem dobál fel reklámokat stb. Az ingyenes változat egy tökéletes pomodoró időmérő. Ha épp macOS-en használjuk, a menüsorban megülő óra alapján folyamatosan tájékozódhatunk, hogy mennyi idő van még hátra az adott szakaszból, s azt is beállíthatjuk, hogy a szünet eljövetelekor csak a szokott üzenetet és egy kis ablakot lássunk, vagy teljes képernyős megszakításra és visszaszámlálásra vágyunk. Utóbbi sokak számára egyértelműbbé teheti, hogy fel kell állni a gép elől. Természetesen a szakaszok időmérése megállítható, a szünet átugorható, elhúzható, de hát a dolognak nem az lenne a lényege, hogy ellenkezzünk a programmal. Néha megteszi, de ha folyton így csinálunk, nincs értelme használni, hiszen pont a módszer lényegét törjük derékba. A szakaszok és szünetek elindítását automatizálhatjuk is, vagy kérheti a program a jóváhagyásunkat mindegyik időmérés megkezdése előtt, ha nekünk úgy megfelelőbb. Ugyanígy a szakaszok hosszát is módosíthatjuk, igaz, csak adott kereteken belül.

Érdekesség még az alkalmazás-blokkolási funkció, amelynek segítségével megakadályozhatjuk, hogy önkéntelenül elindítsunk olyan programokat egy feladat végzése közben, amelyekre garantáltan nincs szükségünk hozzá. Amíg a feladatunkra vonatkozó időmérés aktív, a listában megadott szoftvereket nem engedi elindítani a Flow a gépen.

Maga a program technikailag is teljesen rendben van, alkalmazkodik a rendszer sötét vagy világos üzemmódjaihoz, aki pedig már Apple Silicon (M1) alapú Macet használ, annak örömhír, hogy azt is natívan támogatja (ennek megfelelően a macOS Big Sur alatt is gond nélkül működik Intel és M1 platformokon egyaránt).

Flow Pro: még több funkció, hatékonyságunk elősegítésére

A programban alkalmazáson belül előfizethetünk a Pro funkciókra is (van egyszeri vásárlásra is lehetőség, ha az szimpatikusabb). Ezek között van többek között, hogy a szakaszhosszt immár tetszőlegesen lehet változtatni, szóval teljesen testreszabhatjuk a Flow működését. Emellett a Pro verzió azoknak is szolgál extrákkal, akik képtelenek megállni, hogy állandóan megszakítsák az időmérést valami miatt. Nekik érdemes bekapcsolni a Commitment Mode funkciót, amely egyszerűen elveszi tőlünk a megszakítás lehetőségét. Szóval ha a program azt mondja, koncentráljunk a feladatunkra, akkor nem szakíthatjuk meg azt.

Ugyancsak ebben segíthet a webodalak megnyitásának blokkolása (Block URL…) is. Hasonlóan az ingyen is elérhető app-blokkoló funkcióhoz, a Pro változat képes a böngészőkben megakadályozni az általunk előre meghatározott weblapok megnyitását. Így ha gyakran tévelygünk a például Facebookon munka közben, erről is leszoktat minket a Flow Pro. Több webcímet is megadhatunk, s több böngészőt is támogat a program (a cikk készültekor épp a Safari, Chrome, Edge, Brave böngészőket).

Ugyancsak a Pro verzió sajátja, hogy képes összedolgozni a maces naptár alkalmazással, így az elvégzett feladatokat a naptárba is átvezethetjük, hogy később nyoma legyen kitartásunknak. Mellesleg maga a Flow is rendelkezi saját statisztikával, amelyen láthatjuk az elvégzett feladatok mennyiségét. Ennek alap változatát megkapjuk ingyen, a Pro verzióval rendelkezők pedig pluszban exportálhatják a statisztikai adatokat CSV táblázatba vagy egyszerű szövegfájlba. Ez már csak azért is jó, mert ha home office rendszerben, otthonról teljesítünk megbízásokat, akár percre pontos kimutatást tudunk adni a megbízónak az elvégzett munkáról. Ebben az is a segítségünkre lehet, hogy a Pro változatban lehetőség van a szakaszoknak nevet adni, így minden egyes újabb tevékenység esetén átkeresztelhetjük az adott szakaszt. Így a statisztikában is egyértelmű lesz, mikor, mit csináltunk éppen.

Még egy extra funkciója van a Pro változatnak: ez a Ticking Sound, ami nekünk rejtély, hogy kinek jöhet jól, de biztosan vannak, akik szeretik, ha munka vagy tanulás közben monoton módon ketyeg mellettük egy óra. Ha valakinek ez ad inspirációt, a lehetőség adott.

Flow az iPhone-on

A Flow nem csak macOS-re, hanem iOS-re is elérhető, vagyis a pomodoro módszerhez állandóan a zsebünkben lapulhat egy profi időmérő. A felülete olyan egyforma a két változatnak, mint két tojásnak, a főbb funkciók is stimmelnek, de az iOS kiadásból egyelőre hiányoznak a Pro változat lehetőségei. Cserébe itt viszont van egy praktikus kis widget a Főképernyőre, plusz összekapcsolhatjuk a program az Apple Egészség appjával, hogy a Tudatossággal töltött percek kategóriába feljegyezhesse tevékenységünket.

Amit hiányoltunk kicsit, az a két platform közötti szinkronizálás lehetősége, vagy például az, hogy ha elindítunk egy szünetet a Macen, akkor azt nyomonkövethessük a telefonon is, így ha mondjuk az irodában a szünet erejéig elsétálunk a gép elől egy kávéra, a telefon is tudjon figyelmeztetni minket arra, hogy vissza kellene térni a munkához.

Emellett rejtélyes módon az App Store-ban vannak megadva árak az iOS appnál is Pro verzióra, de maga az app nem ajánl fel ilyen lehetőséget. Mondjuk a meglévő ingyenes funkciók is tökéletesen kihasználhatók benne, szóval lehet, hogy telefonra nem is kell több.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Flow az egyik legjobban használható pomodoró időmérő program, amivel mostanában találkoztunk. Letisztult, könnyen használható, flottul működik és adott esetben akár teljesen ingyen is használhatjuk. Ha mégis szükségünk van a Pro funkciókra, az ára sem egetverően magas. Hiányérzetünk tényleg csak a macOS és iOS platformok közötti szinkronizációt illetően volt, de enélkül azért nagyszerűen lehet élni, a jelenlegi tudása alapján is csak ajánlani tudjuk a programot bárkinek, aki szeretné kicsit hatékonyabbá tenni a napi munkát vagy a tanulást, s közben megteremteni a lehető leginkább stresszmentes, egészséges munkakörülményeket.

Ne maradjon le erről sem!