Legyünk hatékonyak: időmenedzsment program Macre

Munkaidőnket beosztani olykor korántsem egyszerű. Ha végezni akarunk mindennel, amit aznapra feladatnak tűztünk ki, de magunktól nem vagyunk képesek hatékonyan menedzselni időbeosztásunkat, akkor javasolt valamilyen időmenedzsment program bevetése. Mi írtunk már ilyenekről több alkalommal is, de a most bemutatásra kerülő szoftver kicsit kilóg sorból.

Hatékony időmenedzsment program

A Tomates Time Management a Macesek időbeosztását képes egyszerűbbé, rendezettebbé tenni. A program alapját a pomodoro technika képezi. Ennek lényege, hogy 25 perces időközökre osztjuk a munkavégzést, közöttük 5-5 perc szünettel, illetve egy nagyobb 20 perces szünettel, mondjuk négy ilyen 25 perces etap végén. Azt természetesen mi határozzuk meg, hogy egy adott feladatra hány 25 perces blokkot szánunk, de ahhoz ragaszkodnunk kell, hogy amíg egy ilyen rész tart, nem foglalkozunk mással, csak az adott feladattal. Se telefon, se munkatársi pletykálás, se semmi. Ahogy ahhoz is tartanunk kell magunkat, hogy a 25 perc leteltével az 5 vagy 20 perces szünetet is betartjuk (és lehetőleg fel is állunk az asztaltól).

A módszer igen hatékony tud lenni, bár mint minden ilyen, személyiségtől is függ, kinek, mennyire jön be. Ha viszont valakinek beválik, annak érdemes a munkablokkok és szünetek mérését egy erre kitalált alkalmazásra bízni, mint például a Tomates.

Ez az időmenedzsment program ugyan nem alkalmas arra, hogy előre definiáljunk benne tennivalókat és azokkal kapcsolatban előre meghatározzuk, hogy melyikre, hány “pomodorót” szánunk, viszont arra tökéletes, hogy folyamatosan mérje a szakaszokat és kelleme gong szóval, illetve üzenettel figyelmeztessen minket arra, hogy épp munka vagy szünet kezdődne. Azt is megadhatjuk a programnak, hogy az adott szakasz alatt mi éppen mit csinálunk, így a napi összesítő listában szépen látszik majd, hogy mikor, melyik feladattal foglalkoztunk és hány szakaszt vitt el az időnkből az adott tennivaló. Emellett meghatározhatunk napi célmennyiséget is, ami segíthet önmagunk ösztönzésében. Merthogy a teljesítésért természetesen virtuális díjazás is jár.

Bár hasonló programból van több is a piacon, a Tomates Time Management különlegességét két dolog adja: a letisztult, ízléses és könnyen használható időmendzsment felület, illetve az időbeosztásunkról készíthető kimutatások. Ez utóbbiban a program párját ritkító módon van kidolgozva: napi, heti, havi, vagy magunk által megszabott időintervallumról egyaránt kérhetünk grafikonos, listás kimutatást. Részletes, áttekinthető és igencsak hasznos, hiszen megtudhatjuk belőle, mire ment el a legtöbb időnk, hol lehetne esetleg még javítani az időbeosztásunkat. Ezek a kimutatások természetesen nyomtathatók, vagy megoszthatók különféle közösségi oldalakon, esetleg e-mailben, PDF dokumentumként.

A Tomates Time Management tehát nem helyettesít egy hagyományos to-do vagy GTD alkalmazást, viszont ha szeretnénk megbízhatóan és később kielemezhető módon nyomon követni az időbeosztásunkat, sőt, jól jönne egy kis segítség a pomodoro szakaszok aktív figyeléséhez is, akkor igencsak megérheti az árát, ami egyébként mindössze 3 euró a Mac App Store-ban.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató