Retró stílusú pomodoro időmérő macOS-re

Oldalunkon többször is foglalkoztunk már a Pomodoro technikával, pontosabban az ahhoz használható időmérő alkalmazásokkal. Mutattunk már cross-platform minimalista megoldást, amely Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt használható, de mutattunk már összetett, feladat-menedzselési funkcióval felvértezett változatot is. Ma viszont egy retró stílusú pomodoro időmérő programot mutatunk, amely kifejezetten a Francesco Cirillo által kidolgozott módszert követőknek lesz jó választás.

Pomo Timer: a retró stílusú pomodoro időmérő

A Pomo Timer ingyen tölthető le a Mac App Store-ból és a legfontosabb funkcióit ingyen használhatjuk. Alapértelmezésben a program a 25 perces, munkával töltött etapok között 5 perces szüneteket tart, majd a negyedik 25 perces rész után kapunk egy 20 perces “nagyszünetet”.

Ez ugyebár a pomodoro technika alapja. Ettől azonban eltérhetünk, ha kicsit más munkaritmusra vágyunk. Tetszőlegesen változtathatjuk a szünetek és munkával töltött részek időtartamát, illetve az extra szünet hosszát és az előtte teljesítendő részegységek számát. Vagyis ha akarjunk, ragaszkodhatunk a hagyományokhoz, ha nem, akkor eltérhetünk tőle. A lényeg, hogy a program segít beosztani a munkaidőt, miközben arról is gondoskodik, hogy ne felejtsünk el szünetet tartani. Az persze rajtunk múlik, hogy tartsuk is magunkat ehhez a beosztáshoz, vagyis a munkára/tanulásra szánt részeknél tényleg ne engedjük elterelni a figyelmünket senkinek, semmivel.

A Pomo Timer emellett grafikai stílusával is hasonlóan kettős megközelítést alkalmaz: alapértelmezésben jópofa paradicsom ábrákkal jelzi az etapokat, de ha valaki modernizálná a felületet, akkor 1790 forintért megveheti a Pro változatot (alkalmazáson belüli, egyszeri befektetés) és onnantól kicsit modernebb grafika is választható (ez előtte is kipróbálható, csak aktiválni nem tudjuk). A Pro változat emellett a menüsorba felkerülő kis ikon színét, stílusát is tudja változtatni, illetve a paradicsom ábrák színvilága is variálható.

Mindent egybevetve a Pomo Timer egy kifejezetten jól sikerült kis pomodoro időmérő, amely sokat segíthet a munkára vagy a tanulásra fordított idő beosztásában. Sokaknak elegendő lesz az ingyenes verzió tudása is, de ha valaki testreszabhatóbb változatra vágyik, viszonylag olcsó befektetéssel hozzájuthat a program minden plusz funkciójához.

Ne maradjon le erről sem!