Automatikus váltás éjjeli módba macOS Mojave alatt

Megjelent az Apple macOS rendszerének legújabb, Mojave “fedőnevű” verziója, amelynek remek újdonságairól mi is írtunk már egy korábbi cikkben. Sőt, azt is bemutattuk, melyek azok az alkalmazások, amelyek már az új rendszer megjelenésének napjától kezdve támogatják annak új funkcióit, például az éjjeli módot (Dark Mode). A világos és sötét felületek mellett az Apple még arról is gondoskodott, hogy a rendszerben legyenek olyan háttérképek, amelyek automatikusan alkalmazkodnak a napszakok váltakozásához. Meglepő módon azonban ugyanez a lehetőség a kétféle felület közötti váltásnál nincs meg, vagyis csak manuálisan válthatunk a sötét és a világos rendszerfelület között. Van azonban egy apró és ingyenes program, amellyel megoldható az automatikus váltás éjjeli módba a macOS Mojave alatt.

 

Automatikus váltás éjjeli módba macOS Mojave alatt

A NightOwl igazás stílusos darab: beállításainknak megfelelően az adott időpontokban – rövid és kedves huhogás kíséretében – automatikusan átállítja a Mojave felületét éjszakai vagy nappali üzemmódba. A huhogás természetesen kikapcsolható, az időpontokat pedig vagy mi határozzuk meg, vagy a program a földrajzi helyzetünknek megfelelően önmaga is tud igazodni a napszakok váltakozásához, így a naplemente során szépen átáll éjjeli módba, napfelkeltekor pedig a hagyományos, immár “nappali” felületre.

Ehhez különösebben sokat állítgatni nem kell semmit. Letöltjük, elindítjuk, majd a menüsoron látható kis bagoly ikonra kattintva a megjelenő panelen beállítjuk a kívánt időpontokat. Alapvetően ennyi. Innentől a program teszi a dolgát, s ha eljött az idő, váltja a felület színvilágát. Mindezt ingyen, de aminek megtetszik, a fejlesztők oldalán támogathatja a készítőket egy kávényi összeggel.
Amit érdemes még tudni róla, az annyi, hogy a program a Google Analytics ún. anonymizelp funkcióját is használja, amivel névtelen statisztikai adatokat biztosít a fejlesztőknek arról, hogy mennyien és hogyan használják a programot. Ez nekik elvileg csak a fejlesztésekhez, hibajavításokhoz szükséges, s ha valakit nagyon zavar a dolog, akkor a program **Settings** felületén a **Send statistics** opció kikapcsolásával letilthatja. Ettől még a program gond nélkül üzemel tovább.

Szóval ha valaki nem szeretne mindig manuálisan váltani az üzemmódok között, viszont úgy érzi, nappal jobb a hagyományos felület és elég éjjel használni az új Dark Mode funkciót, annak jól jöhet ez az apróság. Értékelnénk persze, ha az Apple is integrálná e funkciót a rendszerbe.

Ne maradjon le erről sem!