Napszakhoz igazódó háttérkép Windows alatt

Aki nyomon követi a különféle operációs rendszerek változásait, bizonyára tudja, hogy idén ősszel érkezik a Mac gépek macOS 10.14 Mojave nevű rendszere. Ebben lesz egy jópofa technikai megoldás, amelynek köszönhetően a rendszer háttérképe a napszaknak megfelelően változik: vagyis az alap háttérkép esetén napközben nappali fotót mutat a névadó Mojave-sivatagról, este éjszakai felvételt, köztük a napfelkeltének és naplementének megfelelő változatokkal. Mindez jól hangzik, bár azért nem teljesen új megoldás, Macre speciel már mutattunk hasonlót a korábbi macOS rendszerekhez. Viszont ha valaki megirigyelte a dolgot és szívesen látná ugyanezt a megoldás Windowson is, akkor az alábbi kis program segítségével könnyedén beüzemelhető egy napszakhoz igazodó háttérkép Windows alatt is.

 

Napszakhoz igazódó háttérkép Windows alatt

A WinDynamicDesktop finoman szólva is lekoppintotta a készülő – amúgy már publikus bétaként letölthető – macOS 10.14 Mojave rendszer dinamikusan változó háttérképét. Segítségével szinte egy az egyben átültethetjük e funkciót a Windowsba. Mi Windows 10 alatt teszteltük, ott problémamentesen üzemelt, szépen, az adott időpontokhoz igazította a háttérképet. Elvileg ezt automatikusan megteszi, de ha mégsem, akkor a Tálcára leülő ikonra a jobb egérgombbal kattintva, majd a Refresh menüpontot választva aktiválhatjuk a cserét. Mindent egybevetve megszólalásig úgy működik, mint a macOS esetében. Íme néhány képernyőkép a változások folyamatáról:

Azt, hogy a program ebben a formában meddig lesz életképes, nehéz megjósolni. Nem azért, mert bármi gond lenne a működésével, sőt, a fejlesztők igyekeznek a Windows Áruházba is betenni egy változatot, viszont az Apple-t ismerve nem biztos, hogy kitörő lelkesedéssel fogadják ezt a mértékű másolást (bár a program telepítőkészlete nem tartalmazza a képeket, azokat az első indításkor tölti le az internetről). Az is igaz viszont, hogy a WinDynamicDesktop nincs az adott háttérképhez kötve, a vállalkozó kedvűek pár jól sikerült fotó és az alábbi konfigurációs állomány segítségével bármikor elkészíthetik saját változó háttérképüket.

 

Igazíthatjuk a rendszert az időjáráshoz is

Ehhez egy korábban bemutattunk pár olyan programot, amelyek a Windows vagy a macOS háttérképét az időjáráshoz tudják igazítani. Sőt, egy hasonló Firefox kiegészítővel is szolgáltunk már.

Ne maradjon le erről sem!