Lenyűgözően szép, egész nap automatikusan változó háttérképek macOS-re

A macOS Mojave anno elhozta a Macekre a dinamikus háttérképeket, amelyek a napszaknak megfelelően változnak. Ezekből ugyan a rendszerhez megrendítően keveset mellékel az Apple, de korábban már mutattunk néhány remek forrást, ahonnan további dinamikus háttérképek szerezhetők be (ittés itt). Most ezt a gyűjteményt szeretnénk kiegészíteni egy újabb javaslattal, akad ugyanis egy program, s benne további lenyűgözően szép, a napszaknak és időpontnak megfelelően, egész nap automatikusan változó háttérképek macOS-re. Ráadásul itt egy kicsit tovább mehetünk annál, amit az Apple saját megoldása kínál.

24 Hour Wallpaper: egész nap automatikusan változó háttérképek macOS-re

A 24 Hour Wallpaper megvásárolható önállóan is az App Store-ban, de ha valaki esteleg Setapp előfizető, akkor a több mint száz teljes verzióként használható maces alkalmazás mellé most már ezt is megkapja (a Setapp szolgáltatásról korábban írt írtunk).

Ez a program több mint 80 nagy felbontású – akár 5k felbontásban is letölthetjük őket -, jó minőségű háttérképet tartalmaz, több kategóriába sorolva: városi fotók, tájképek, festmények, űr, különféle helyszínek stb.). Ezek között egyetlen kattintással válogathatunk, s rögtön kapunk egy videót arról is, miként fest az adott kép a különböző napszakokban. Ha megtetszett, egy újabb kattintással máris letölthetjük. Vannak úgynevezett fotómixek is a válogatásban, ezeknél nem egyetlen helyszínt követhetünk végig egy napon át, hanem több, különböző fotót tartalmaznak az adott témakörből, környékről.

A program természetesen képes mindig az adott földrajzi helyzetünknek megfelelően változó időhöz szabni a háttérképeket. A folyamatos változtatáshoz két módszert alkalmazhatunk:

  • 24 Hour Wallpaper ProTime Engine: ha ezt az üzemmódot kapcsoljuk be (ez az alapértelmezett), akkor a programnak állandóan futnia kell a háttérben, de cserébe késlekedés nélkül cserélődnek a képek, ha eljött az idő.
  • Apple Dynamic Desktop Engine (HEIC DD): ebben az esetben a képek cserélgetését maga a rendszer intézi, a programból teljesen kiléphetünk a háttérkép kiválasztása, letöltése, aktiválása után. Cserébe itt pár perces késésre számíthatunk és nem minden háttérképet használhatunk a válogatásból.

Az alapértelmezett megoldás egyébként nem foglal sok memóriát és a CPU-t sem különösebben foglalja le, szóval hagyhatjuk, hogy a program maga időzítse a váltásokat. Már csak azért is praktikusabb, mert így a menüsávban bármikor kényelmesen lecserélhetjük az adott háttérképet, vagy módosíthatjuk a beállításokat, nem kell keresgélni a programok között.

Ha a letöltött képek közül valamelyik feleslegessé válna, a program Preferences opciói között van lehetőség a letöltések eltávolítására. Ugyanitt állíthatjuk át azt is, hogy mekkora méretben töltődjenek le az újonnan kiválasztott háttérképek.

Mindent egybevetve a 24 Hour Wallpaper egy nagyszerűen sikerült gyűjtemény (egyébként Hal Bergman és Josh Michaels fotói), amelyeket egy profin kidolgozott kis program segítségével tálalnak az alkotók.

Ne maradjon le erről sem!