Dinamikus háttérképek letöltése macOS Mojave-hoz

Az ősszel megjelent macOS Mojave számtalan jópofa és hasznos újdonsággal lepte meg a maces felhasználókat. Ezek közül a legjobbakat részletesen be is mutattuk korábbi cikkünkben. Köztük szerepelt az új éjszakai, sötét felület, amelyre bármikor átkapcsolhatunk sötétebb környezetben, vagy egy kis ügyességgel automatizálhatjuk is a váltást, hogy minden este és reggel magától módosuljon a rendszer felülete a napszaknak megfelelően. Ehhez kapcsolódik a rendszer másik újdonsága, az ún. dinamikus háttérképek, amelyek az idő előrehaladásának megfelelően változnak. A Mojave azonban csak két ilyen háttérképet tartalmaz alapból: egy nagyon szép, de egy idő után unalmas fotót a névadó sivatagról, amelyen a napfelkeltétől a napnyugtáig kísérhetjük figyelemmel a fények és árnyékok játékát (ezt beüzemelhetjük amúgy Windowson is, ha valakinek megtetszett). Illetve egy tök egyszerű, színátmenetes háttérképet, amelynek színvilága szintén a napszaknak megfelelően változik. Nem vagyunk elkényeztetve. Szerencsére ilyen háttérképeket mi magunk is készíthetünk, de még egyszerűbb, ha készen szerzünk be hasonlókat. Éppen ezért megmutatjuk, honnan lehetséges dinamikus háttérképek letöltése macOS Mojave rendszerhez. Ráadásul adott esetben akár ingyenes is.

Dinamikus háttérképek letöltése macOS Mojave rendszerhez

Kezdjük egy nagyon egyszerű megoldással: aki ellátogat a Dynwalls oldalra, rögtön letölthet onnan – jelenleg – négy gyönyörű, jó minőségű dinamikus háttérképet. Ezek heic formátumban vannak, de nincs velük semmilyen extra teendőnk, csak bemásolni egy tetszőleges mappába, rákattintani a jobb egérgombbal, majd a Services / Set Desktop picture menüpontot választani a megjelenő helyi menüből. Ettől kezdve a kérdéses dinamikus háttér lesz kint az Asztalunkon.

Másik megoldás, ha az App Store-ban választunk az egyre gyarapodó számú, dinamikus háttérképeket felsorakoztató alkalmazásokból. Kedvencünk a Dynamic wallpaper fedőnevű ingyenes alkalmazás, amelyben ingyen is kapunk néhány nagyon profi háttérképet, de ha nem elégszünk meg velük, akkor válogathatunk a pár száz forintért letölthető továbbiakból is (vagy megvehetjük 3490 forintért az összeset és ezzel szert tehetünk a gyűjteménybe később bekerülő darabokra is). Használata gyerekjáték, gyakorlatilag csak rá kell kattintanunk a kívánt képre és a program rögtön aktiválja (sajnos több képernyő esetében rögtön mindegyiken, nem lehet egyenként választani, legfeljebb valamelyik utólag lecserélni).

Hasonló elven működik a 24 Hour Wallpaper is. Ez sajnos nem ingyenes, a jelenlegi, több mint 50 háttérképet magába foglaló gyűjtemény 2490 forintba kerül.

A fenti két programnál persze nehéz előre megjósolni, hogy milyen tempóban bővül majd a gyűjtemény. Mindenesetre a Dynamic Wallpaper pár darabnyi ingyenes kínálata is megéri, hogy letöltsük a programot.

Ha nem működnek

Kezdjük ott, hogy a fentiek kizárólag macOS Mojave (vagy majd későbbi) rendszereken használhatók). A korábbi macOS verziók még nem támogatják a dinamikus háttérképek használatát (na, ettől még nagyon látványos mozgó háttereket építhetünk be, cápától, a delfinen és a Koi pontyokig).

Ha Mojave-t használunk és mégsem váltakoznak napközben a fenti háttérképek, akkor érdemes benézni a System preferences / Desktop & Screen Saver részébe és ott a dinamikus háttérképek kiválasztása után a kapcsolót Light (still) vagy Dark (still) módról átállítani Dynamic értékre. Ettől kezdve az ilyen képek is gond nélkül működni fognak.

Aki pedig saját fotóiból állítana össze dinamikus háttérképek macOS-re, annak ajánlunk egy másik, teljesen ingyenes megoldást erre a célra!

Ne maradjon le erről sem!