Day One 2: naplóírás új lehetőségekkel és hiányosságokkal

Frusztrált világunkban meglehetősen nehéz kapaszkodókat találni, hogy az ember mindig tisztában lehessen azzal, pontosan miért van itt és mik a céljai. A naplóírás az egyik legjobb módszer arra, hogy kiigazodjunk a saját életünkben. A napi végi összegzés megkönnyíti, hogy leülepítsük magunkban az aznapi történéseket és segít átlátni visszamenőleg is az összefüggéseket, az események vonulatát.
Emellett arra is jó, hogy tervezgessünk kicsit a közeli és távoli jövőre nézve egyaránt.
Márpedig ha így van, miért ne írnánk naplót? S ha már digitális kort élünk, miért ne hívnánk ehhez segítségül a számítógépet vagy az okostelefont?

Egyet vissza, egyet előre

Macen és iOS-en az egyik legjobb naplóíró alkalmazás évek óta a Day One, amely letisztult, átlátható felületet, iCloud szinkronizálást és temérdek kényelmi funkciót kínált. Eddig.

Megjelent ugyanis az új verzió, amely egyelőre nagyon vegyes érzelmeket váltott ki belőlünk, miközben a készítők igen biztató dolgokat ígérnek a közeljövőre nézve, ami ha valóra válik, a Day One 2 méltó utódja lehet majd a nagy sikerű elődnek.

Day One 2

Az új verziót az alapoktól írták újra, ami némi felületi megújulással is járt. Szerencsére követi a régi verzió felépítését, csak az új funkcióknak is kellett a hely. Ilyen például, hogy több naplót is vezethetünk párhuzamosan, melyek között könnyedén válthatunk az ablak tetején található Journal gombra kattintva.
Jópofa, hogy van “dual pane” nézet, vagyis használhatjuk a programot keskenyebb, okostelefonos appokra emlékeztető üzemmódban is (amikor vagy a listát látjuk, vagy magát a bejegyzést), illetve a hagyományos módon is (amikor egymás mellett elfér minden).

Egyszerűbb lett a nézetek váltása is, rögtön a lista tetején állíthatjuk, hogy bejegyzéseinket, a bennük összegyűlt fotókat, a feljegyzések készítésének helyeit jelző térképet, vagy a naptárat kívánjuk-e látni. Utóbbi sokkal kellemesebb látványt nyújt, mint korábban.
Ha már szóba kerültek a fotók: immár egy bejegyzésbe többet is beilleszthetünk, ez nagyon hiányzott az előző verzióból.

A program természetesen továbbra is automatikusan képes lekérni a hely-adatokat, majd azok alapján beilleszteni a bejegyzésbe az időjárási körülményeket. Sőt, ha megvan az iPhone-os verzió, a mozgással kapcsolatos információkat is rögzíthetjük, a szenzorok segítségével ezt is felméri és hozzácsapja a naplóbejegyzéshez, s természetesen ez az asztali változatban is látható lesz. Még az éppen hallgatott zenéről is eltárolhatunk infót. Írásaikat elláthatjuk címkékkel is, hogy évek múltán is megtaláljunk mindent könnyedén.

Mivel a naplóírás kényes dolog, örömteli, hogy kóddal is védhetjük az adatbázist, a mobil verzió esetében pedig kihasználhatjuk a Touch ID feloldást, így nem kell beírni minden alkalommal a PIN kódot.

Ami – egyelőre – kimaradt

Mindez szép és jó, s ha csak ennyi történt volna, azonnal ajánlanánk a frissítést mindenkinek. Azonban, mint az elején írtuk, a programot nulláról építették új alapokra, s ennek egyelőre áldozatul esett pár dolog:

  • Nincs iCloud és Dropbox szinkronizálási lehetőség. Az asztali és az iOS verziók között immár csak a fejlesztők saját szerverén keresztül tudjuk frissen tartani az adatbázist. Ez egy napló esetében viszont igencsak bizalmi kérdés, naplóírásnál az ember nem feltétlenül publikus dolgokat “ír ki magából”.
Persze az Apple felhőjének használata is bizalmat feltételez, de jelentősen ronthatja a felhasználó komfort érzetét, ha harmadik félnél tárolódnak fontos adatai.
 A probléma megoldása szerencsére úton van. Bár technikai szempontok miatt sem az iCloud, sem a Dropbox elérést nem ígérik, cserébe viszont azt igen, hogy még a jelenleginél is erősebb titkosítást vezetnek be egy hamarosan várható frissítés során. A privát kulcsot használó, hatékony titkosítás talán már kellően meggyőző lesz mindenkinek.
  • Nincs publikálási lehetőség, vagyis egyelőre tényleg csak privát dolgaink naplózására képes az új verzió, nem publikálhatjuk mondjuk WordPress oldalunkra a bejegyzéseket.

 

Javaslatunk tehát a következő: aki nem bírja tovább, vagy úgyis csak offline naplózgat, azonnal vegye meg bátran a frissítést, mert nagyon jó, letisztult, sokoldalú, imádni való. Megvásárolni itt lehet: OS X-re és iOS-re.
Aki szinkronban tartaná a gép és a telefon naplóit, de nem örül az iCloud és Dropbox elhagyásának, az várja meg a beruházással azt a frissítést, amelyben a fokozott biztonsági megoldások érkeznek. Addig érje be a mostanival. Ha publikálásra is használja a Day One-t, akkor szintén bírja még ki egy kicsit.
Igaz is, mielőtt elfelejtenénk: a korábbi verzióból az újba kb. két kattintás átvinni a dolgokat és van offline backup lehetőség, szóval az átállás gyerekjáték és a naplók biztonsági mentése is megoldott offline, ha szükségét érezzük.

Ne maradjon le erről sem!