Sötét üzemmód beállítása Chrome-ban Windows 10 alatt

Hasonlóan a Safarihoz, immár a Chrome is megkapta az ún. Sötét módot, amellyel a sötétebb környezethez, éjszakai munkához lehet igazítani a böngésző felületét. Egy gond van csak: hasonlóan a macOS megoldásához, a Windows 10-nél is elsősorban a teljes rendszerfelület beállításaihoz igazodik a böngésző. Vagyis ha a rendszer sötétüzemmódban van, akkor a Chrome – és a többi ehhez alkalmazkodni képes program – is. Ha viszont azt szeretnénk, hogy a többi programtól eltérően a Chrome állandóan a Sötét üzemmódban működjön, egy kis trükkhöz kell folyamodnunk. De semmi gond, nem lesz azért ördöngösség a Sötét üzemmód beállítása Chrome-ban Windows 10 alatt sem. Pár kattintással megúszhatjuk, bár kétség kívül igényel némi odafigyelést, ha nem akarunk hibaüzenetekbe futni utána.

Sötét üzemmód beállítása Chrome-ban Windows 10 alatt

Kezdjük ott, hogy aki nem akar egyáltalán foglalkozni a konfigurálgatással, annak kézenfekvő lehet, ha letölti a Google korábban bemutatott Just Black témáját. Ez nagyjából azonos a végleges Dark Mode felülettel. Ha viszont valaki a Dark Mode üzemmód kapcsolódó részeit is kihasználná, nem ússza meg ennyivel.

Számára a legbiztosabb út, ha frissít minimum a 74-es Chrome verzióra, ebben jelent meg ugyanis hivatalosan a Sötét mód. A verziószámot a Chrome Súgó / A Google Chrome névjegye részében ellenőrizhetjük. Ráadásul ha ide lépünk, a böngésző automatikusan letölti a legújabb verziót is, így ha még nem frissítettünk, ezt is megtehetjük nyomban.

Miután ez megvan, a Chrome már alkalmas a Windows 10 rendszer saját Sötét módjával való együttműködésre. Ha a Windows Gépház Személyre szabás / Színek részében bekapcsoljuk az Alapértelmezett alkalmazás-üzemmód opció Sötét kapcsolóját, onnantól a rendszer és a kompatibilis alkalmazások felülete is feketére vált. Ha viszont a Világos opció van bekapcsolva, akkor minden visszaáll a megszokott világosszürke külsőre.

Van azonban egy trükk azoknak, akik a Windows 10 Világos üzemmódját bekapcsolva is a sötét Chrome felületre vágynak. A megoldás a következő:

Először is nyissuk meg a Start menüt, keressük meg a Chrome ikonját, kattintsunk rá a jobb egérgombbal és a megjelenő menüben válasszuk az Egyebek / Fájl helyének megnyitása menüpontot. Ekkor megnyílik a Windows Intéző, benne a Chrome mappájával.

Keressük meg a Google Chrome parancsikont a mappában, kattintsunk rá a jobb egérgombbal, majd válasszuk a Tulajdonságok menüpontot a megjelenő helyi menüben.

A Tulajdonságok ablakban a Parancsikon fülön található Cél mezőben szereplő elérési útvonalat egészítsük ki a

--force-dark-mode

opcióval (fontos, hogy két kötőjel legyen előtte!). Lényeges, hogy ezt az idézőjelbe írt elérési út záró idézőjele mögét írjuk, egy szóköznyi kihagyással, valahogy így:

...Applicationchrome.exe" --force-dark-mode

Kattintsunk az Alkalmaz gombra, hagyjuk jóvá a rendszer biztonsági kérdését a módosítást illetően, majd az Ok gombra kattintva zárjuk be az ablakot.

A fentiek után lépjünk ki a Chrome-ból, majd indítsuk újra az ikonjára kattintva. Ha minden jól megy, akkor a rendszer beállításaitól függetlenül a sötét felülettel kell indulnia a böngészőnek.

Ha később megunjuk az állandó sötét felületet, egyszerűen vegyük újra a fenti lépéseket, csak a hozzáírás helyett ezúttal töröljük a Cél mező végéről a –force-dark-mode opciót. Mentsük el a módosított parancsikont, s indítsuk újra a Chrome-ot, immár a megszokott külsővel.

Ne maradjon le erről sem!