Éjszakai böngészés: weboldalak sötét felületre állítása Chrome-ban

Mára eljutottunk odáig, hogy a Windows 10, a macOS Catalina, az Android 10 és az iOS 13 egyaránt elhozta az aktuális operációs rendszerekbe az automatikusan – mondjuk napszaktól függően – váltogatható világos és sötét felületeket. Vagyis ezeknél az operációs rendszereknél már felhasználói beavatkozás nélkül megoldható, hogy naplemente után egy szemkímélőbb (mellesleg az újabb kijelzőknél az energiatakarékosabb működést is elősegítő) sötétebb felület előtt ülhessünk. Csak az a gond, hogy – bár technikailag már megoldható lenne -, egyelőre kevés weboldal figyeli még a rendszer ezen beállításait. Így aztán lehet, hogy a Windows vagy a macOS felülete már nem süti ki a szemünket a sötét szobában, de a megnyitott weboldalak fehér háttere annál inkább. Ha valaki nem szeretné kivárni, amíg a weboldalak fejlesztői mindenhol megoldják e problémát (mi is dolgozunk rajta itt a Techwokon, de holnapra mi sem ígérjük), annak örömhír, hogy a Chrome 78-as változata már képes rávenni bármely honlapot, hogy az eredeti színvilág helyett éjszakai üzemmódban jelenjen meg. A weboldalak sötét felületre állítása Chrome-ban sem megy még automatikusan, de manuálisan viszonylag egyszerűen megoldhatjuk. Így sokkal kellemesebb lehet az éjszakai böngészés. Később pedig talán arra is lesz lehetőség, hogy ezt automatizáljuk a napszaknak megfelelően, ahogy a rendszerek – és a funkciót implementáló alkalmazások – is teszik a saját felületükkel.

Éjszakai böngészés: Weboldalak sötét felületre állítása Chrome-ban

A weboldalak felületének sötét módra váltása a Chrome 78-as verziójában kapott helyet. Egyelőre a kísérleti funkciók közé sorolják, így bekapcsolását nem tudjuk menüből megoldani.

Két módon érhetjük el: a chrome://flags oldalt megnyitva rákereshetünk a Force Dark Mode for Web Contents opcióra, vagy rövidíthetjük a folyamatot, ha rögtön a chrome://flags/#enable-force-dark címet nyitjuk meg a böngészőben. A végeredmény ugyanaz, s a tennivalónk is. A megnyitott lapon a Force Dark Mode for Web Contents opció értékét kell a Default értékről mondjuk Enabled értékre váltani.

A többi érték is hasonló eredményt produkál, de például a képekkel különböző módon bánik a böngésző, ezeknek a beállításoknak a függvényében. Így ha problémát tapasztalunk a képek megjelenítésekor, ezzel kísérletezhetünk a többi értékkel.

Ettől kezdve a Chrome sötét üzemmódban nyit meg minden weboldalt és a saját konfigurációs lapjait is. Ha meguntuk, vagy nappal inkább a hagyományos formában jelenítenénk meg az oldalakat, keresük elő ismét a fenti opciót és állítsuk Default értékre.

A Chrome 78-ban a böngésző saját lapjai (Beállítások stb.) egyébként már automatikusan alkalmazkodnak a rendszer beállításaihoz. A weboldalak esetében ezt egyelőre a fenti módszerrel lehet elérni.

E fenti megoldás több rendszeren is működik a Chrome-ban, beleértve az androidos változatot is (ott az enable-android-web-contents-dark-mode opciót kell megkeresni chrome://flags lapon), de a frissítés nem feltétlenül érkezik meg mindenkihez azonnal. Az iOS verzió e cikk készültekor még nem tartalmazza ezt a kísérleti funkciót. Mi az asztali változatokban néztük és ott már leírtaknak megfelelően üzemel. Ettől még persze ezekre a kiadásokra is vonatkozik, hogy jelenleg ez egy kísérleti funkció, vagyis a működése bármikor változhat a Chrome leendő frissítéseiben.

Weboldalak sötét módra váltása Safariban

Ez a megoldás a Safari aktuális változataiban is elérhető már részben. Ott a weboldalak fejlesztőinek kell gondoskodnia az oldal nappali-éjszakai színösszeállításáról, amelyek között a macOS és iOS automatikusan, a rendszer éppen aktuális beállításának megfelelően tud váltani.

De korábban bemutattunk egy olyan Safari kiegészítőt, amely bármilyen weboldalnál megoldja számunkra az éjszakai színvilágra váltást macOS alatt. Bár ez talán kevésbé jól sikerült, mint amit a Chrome kínál, de a célnak tulajdonképpen megfelel.

Ne maradjon le erről sem!