Sötét üzemmód bekapcsolása bármely weboldalnál a Safariban

Az Apple legutóbbi maces rendszere, a macOS Mojave, melyről minden izgalmas érdekességet megírtunk a megjelenés előtt ebben a cikkben. Az azóta már elérhető rendszer egyik újdonsága a sötét, éjszakai mód megjelenése, amelynek köszönhetően a kompatibilis programok – amelyekből szerencsére egyre több van – és a rendszer maga is átállítható sötét felületre. Ez kifejezetten jól jöhet, ha este, sötét szobában üldögélünk a számítógép előtt, hiszen a fekete-szürke felület jóval kevésbé zavarja a szemünket. Sajnos a megoldásnak akadnak még hiányosságai. Az egyik, hogy alapból csak manuálisan tudunk átkapcsolni éjjeli módba. Szerencsére erre már mutattunk megoldást: egy ügyes kis program segítségével meghatározott időpontban, automatikusan is megoldható a váltás a nappali és éjszakai felület között. A másik gond, hogy a böngésző felülete ugyan szépen átvált sötétre, de ettől még a weboldalak fehér hátterei ugyanúgy zavarhatják a szemünket. Ma viszont erre is szolgálunk megoldással: megmutatjuk, miként oldható meg a sötét üzemmód bekapcsolása bármely weboldalnál a Safariban.

 

Éjszakai, sötét üzemmód bekapcsolása bármely weboldalnál a Safariban

A Safari jelenleg még béta állapotban lévő változatában az Apple már lehetővé teszi a weboldalak fejlesztőinek, hogy CSS megoldásokkal automatikusan igazodhassanak a weblapok a macOS éjszakai üzemmódjához. Ez nagyszerű funkció lesz, ha majd megjelenik egy frissítés során az aktuális Safari verzióban, de még ebben az esetben is a fejlesztőkön múlik, hogy az oldal kihasználja-e a lehetőséget.

Ma egy olyan Safari kiegészítőt mutatunk, amellyel tulajdonképpen bármely weboldal éjszakai üzemmódba kapcsolható, akkor is, ha amúgy nem támogatja ezt az üzemmódot. A Dark Mode for Safari sajnos nem ingyenes, 699 forintot kell kiadnunk érte a Mac App Store-ban, ráadásul ugye nem nagyon tudni, hogy az Apple nem építi-e be hasonló funkciót valamelyik macOS Mojave frissítés során a Safariba. Aki viszont nem akar addig várni, s amúgy sem akarja a webfejlesztőkre bízni, hogy majd támogatják-e a leendő megoldásokat, annak jó befektetés lehet ennyiért a modul.

Túl sok lehetőség persze nincs benne, a színek változtatása nem testreszabható, így némelyik oldal azért elég furán tud így festeni, de nálunk a tesztek során a legtöbb esetben abszolút olvasható és a sötét rendszerfelülethez – illetve a szemünk elvárásaihoz is – jól alkalmazkodó eredményt kaptunk. A képeket nem módosítja, inkább csak a szövegeket, menüket, gombokat stb. állítja át. De még egyszer hangsúlyozzuk: nem mindig tökéletes!

Érdekesség még, hogy a plug-in által az eszköztárra varázsolt gombnál beállítható, hogy automatikusan aktiválódjon-e, ha a rendszer éjszakai üzemmódba vált, vagy inkább manuálisan szeretnénk ki- vagy bekapcsolni. Ugyanígy a azt is meghatározhatjuk, ha van olyan weboldal, amelynél nem kívánjuk alkalmazni a változtatásokat.

Tesztjeink során a Google.com, vagy éppen a Google Docs esetében nagyon profin működött, utóbbinál még jobb is, mint amilyen megoldást a minap mutattunk a Chrome-hoz. De kipróbáltuk hazai és külföldi portáloknál is, szerintünk a legtöbb esetben megfelelő az eredmény. Így végre a Mojave éjszakai módja valóban a teljes rendszerre kiterjeszthető, beleértve a meglátogatott honlapokat is.

Ne maradjon le erről sem!