A legjobb ingyenes PDF olvasók Windowsra 2020-ban

Bár a Windows 10 számtalan praktikus funkciót kapott elődeihez képest, igazán jó PDF olvasási megoldást még mindig nem csomagoltak a rendszerhez (mint amilyen macOS alatt a Preview). Szerencsére ma már szinte minden modern böngésző képes megnyitni PDF fájlokat, így könnyedén rávehetjük például az Edge böngészőt is a PDF dokumentumok megnyitására, s hasonló módon a Firefox vagy a Chrome is alkalmas erre. De lássuk be, nem az igazi ez a megoldás. Lassú, ráadásul funkciók tekintetében nem éppen sokoldalú egyik böngészőbe integrált PDF olvasó modul sem. Aztán ott van a PDF olvasás – és szerkesztés – nagy öregje, az Acrobat Reader DC, ami viszont egy lomha monstrum ahhoz, hogy kényelmesen tudjuk használni napi szinten. Szerencsére akad bőven ingyenes alternatíva ezek helyett. Éppen ezért arra gondoltuk, összegyűjtjük, melyek – szerintünk – a legjobb ingyenes PDF olvasók Windowsra 2020-ban.

A legjobb ingyenes PDF olvasók Windowsra 2020-ban

Ha nincs szükségünk extra funkciókra, viszont elvárás, hogy villámgyorsan tudjunk megnyitni akár nagyméretű PDF dokumentumokat is, akkor első körben érdemes megismerkedni a Sumatra PDF nevű kis alkalmazással. Ez a nyílt forráskódú program nem vádolható azzal, hogy túlzsúfolt a felülete.

Gyakorlatilag csak a PDF-ek olvasására alkalmas, cserébe viszont döbbenetesen gyorsan megnyitja azokat. Ha hozzárendeljük a rendszerben a PDF-ek megnyitását, villámgyorsan belenézhetünk bármelyikbe.

Aki ennél valamivel többre vágyik, annak jó választás lehet a Slim PDF Reader 2, amelyről anno (itt írtunk részletes tesztet). Ez a program nem csak a PDF-ek gyors megnyitására képes, hanem magjegyzések, kiemelések is használhatók benne. Így a PDF-ekbe kedvünkre jegyzetelhetünk is, ami mondjuk tanulás közben igen hasznos lehetőség.

Ehhez nagyon hasonló funkciókészlettel rendelkezik, a FreePDF, amely egy végletekig letisztult felületű, viszonylag gyors PDF olvasó, néhány praktikus szerkesztési funkcióval kiegészítve (kiemelés, jegyzetelés stb.).

Ha még ennél is többre vágyunk, akkor az Ashampoo PDF Free lesz a megfelelő választás, amely már egy kifejezetten összkomfortosnak mondható PDF olvasó, sőt, PDF szerkesztő. Ugyan az ingyenes verzió kicsit elmarad tudásban a fizetős változattól (az Ashampoo PDF Pro szoftverről itt írtunk tesztet), de még így is rendelkezik egy halom PDF szerkesztési funkcióval: átírhatunk szövegrészeket; elmozgathatunk képeket, szövegeket, ábrákat; beszúrhatunk új szövegdobozokat vagy képeket; megváltoztathatjuk a vektoros objektumok színét stb. Emellett természetesen a jegyzeteléshez is megkapunk minden eszközt.

Dacára a plusz funkcióknak, ez a program is kellően gyors mind az elindulást, mind a PDF dokumentumok megnyitását tekintve. Szóval simán beüzemelhetjük napi használatra is.

Végül az alternatív PDF olvasók egyik vezéregyénisége, a Foxit Reader sem maradhat ki egy ilyen összeállításból. Igaz, a telepítésnél érdemes odafigyelni, hogy ne pakoljon fel pluszba olyat, amire nincs szükségünk (például a Phantom PDF szerkesztő próbaverzióját), de ezt megoldhatjuk, ha a telepítés elején a Custom opciót választjuk.

Ezt leszámítva a Foxit Reader kifejezetten jó választás, ugyanis villámgyors és rendkívül sokoldalú. A felülete kicsit emlékeztet a Microsoft Office alkalmazásokéra, főleg a funkciókat kategóriákba soroló szalagos eszköztár miatt. Könnyen használható, és meglepően sokoldalú: benne van minden elképzelhető kommentelési, jegyzetelési funkció; alkalmas PDF űrlapok kitöltésére; kezeli a digitális aláírásokat; számtalan variációs lehetőséget találunk benne az olvasási elrendezés legkényelmesebb beállításához.

Összegzésül: a legjobb PDF olvasó program

Nehéz lenne igazi győztest hirdetni a fenti alkalmazások közül, hiszen ahány felhasználó, annyiféle elvárás merülhet fel egy PDF olvasó programnál. Mindenesetre akinek a sebesség az elsődleges szempont, annak – szerintünk – vagy a puritán Sumatra PDF, vagy az extra funkciókat is biztosító Foxit Reader lesz a nyerő. Aki pedig nem csak gyors PDF olvasóra, hanem egyben ingyenes PDF szerkesztőre is vágyik, annak az Ashampoo PDF Free lehet jó választás.

Ne maradjon le erről sem!