PDF dokumentumok megnyitása Edge böngészővel, egy kattintásra

Az elmúlt hetekben több tippel is szolgáltunk már a Microsoft nemrég megújult Edge böngészőjéhez. Ma folytatjuk e megkezdett sorozatot és megmutatjuk, miként oldható meg a PDF dokumentumok megnyitása Edge Chromiummal. Merthogy a Microsoft böngészője integrált PDF megjelenítővel is rendelkezik, amelyet Windowson és macOS-en egyaránt beüzemelhetünk. Bár a beépített PDF olvasó nem mondható sokoldalúnak, az kétségtelen, hogy gyorsan lehet vele megnyitni a PDF dokumentumokat, s ha kell, megoldhatjuk vele a nyomtatást, elforgatást, sőt, részben akár bele is rajzolhatunk az anyagba.

PDF dokumentumok megnyitása Edge böngészővel Windows 10 alatt

Windowson pillanatok alatt beállíthatjuk, hogy a rendszer mindig az Edge böngésző PDF megjelenítőjét használja a PDF dokumentumok megnyitására.

Nem kell mást tennünk, csak megnyitni a rendszer Settings / Gépház ablakát, majd ott az Apps / Alkalmazások lehetőséget választani. Ezután kattintsunk a bal oldalon a Default Apps / Alapértelmezett alkalmazások opcióra, majd a Set default by app / Alapértelmezések megadása alkalmazásnként lehetőségre.

Kattintsunk a listában a Microsoft Edge lehetőségre, majd a megjelenő Manage / Kezelés gombra. A kiterjesztések között keressük meg a .pdf opciót, s kattintsunk a mellette lenyitható listaelemre. Itt válasszuk ki a jelenlegi alapértelmezett program helyett a Microsoft Edge alkalmazást.

PDF dokumentumok megnyitása Edge böngészővel macOS-en

Őszintén szólva kicsit kételkedünk benne, hogy bárki átváltana a Preview helyett az Edge PDF megjelenítőjére macOS alatt, de a lehetőség ettől még adott. Ráadásul itt még egyszerűbb is, mint Windowson.

Egyszerűen kattintsunk a jobb egérgombbal egy PDF fájlra, majd a megjelenő menüben válasszuk a Get Info menüpontot. Az Open with részben nyissuk le a legördülő listát és válasszuk ki a Microsoft Edge lehetőséget. Ezután kattintsunk a Change All… gombra, hogy a rendszer minden PDF dokumentum esetén ragaszkodjon az Edge használatához, ne csak annál, amit épp kiválasztottunk a beállítások elvégzéséhez.

Ha bármikor visszatérnénk a Preview (vagy más PDF olvasók) használatához, az módszer ugyanez, csak a listából a Microsoft Edge helyett válasszuk ki a Preview, vagy a nekünk tetsző alkalmazást.

Még egy megjegyzés: ha elsőre nem akarja megnyitni a PDF fájlokat a rendszer az Edge böngészővel, kattintsunk duplán valamelyikre úgy, hogy közben nyomva tartjuk a Ctrl gombot a billentyűzeten. A megjelenő ablakban pedig kattintsunk az Open gombra. Bizonyos macOS verzióknál ugyanis az internetről letöltött programoknak külön engedélyre van szükségük a fájlműveletekhez. Ezt azonban szerencsére csak egyszer kell eljátszani.

Ne maradjon le erről sem!