Tökéletes Adobe Acrobat alternatíva: PDF szerkesztés, PDF űrlapok, magyar OCR

Mára a PDF szinte napi szinten használt formátummá vált mindenki számára. Ebben a formátumban tölthetünk le egy halom űrlapot, szerződést az internetről, ez legjobb megoldás, ha a nyomtatott elrendezéshez hű felépítésben szeretnénk megosztani másokkal bármilyen dokumentumot, ha szkennelt dokumentumokat akarunk digitálisan tárolni, s ez a legjobb választás, ha nem szerkeszthető – legfeljebb űrlap-szerűen kitölthető -, könnyen letölthető és minden rendszeren megnyitható dokumentumokat akarunk publikálni. Ma már szinte minden valamire való irodai szoftvercsomag alkalmazásai képesek PDF-be exportálni az elkészült anyagokat, sőt, a modern operációs rendszerek mindegyike nyomtat PDF-be bármely nyomtatásra alkalmas programból. Ez tiszta sor. A PDF-ek átszerkesztése, módosítása, PDF űrlapok létrehozása viszont még mindig nem egyszerű. Szerencsére akadnak remek PDF szerkesztő alkalmazások, amelyek megoldják e feladatokat is. Ezek közé tartozik mai tesztalanyunk is, amely szinte tökéletes Adobe Acrobat alternatíva lehet. Megoldható vele a PDF szerkesztés, a PDF űrlapok készítése, és van magyar OCR funkciója is, hogy a szkennelt dokumentumokból kereshető szövegű, vagy akár szerkeszthető PDF-eket varázsolhassunk vele.

PDF Pro 3: PDF szerkesztés, PDF űrlapok, magyar OCR

Az Ashampoo PDF szerkesztő alkalmazása többször is szerepelt már nálunk korábban, hiszen anno bemutattuk az ingyenes változatát (Ashampoo PDF Free) és az irodai használatra szánt Pro változatot egyaránt. Ma ez utóbbinak a legújabb verziójáról lesz szó.

Az Ashampoo PDF Pro 3 tudásában és külsejében egyaránt megújult. A kinézet változása igen szembetűnő, ami leginkább az új, úgynevezett szalagos eszköztár bevezetésének köszönhető. Ennek köszönhetően a program szinte tökéletesen alkalmazkodik a Microsoft Office irodai csomag szoftvereinek arculatához, így ha valaki dolgozik a Wordben, Excelben, PowerPointban, az Ashampoo PDF Pro 3-ban is tökéletesen kiismeri majd magát. A használat elsajátítását tovább egyszerűsíti, hogy a program magyar nyelvű felülettel is rendelkezik (bár ez a tesztünk készültének időpontjában aktuális első változatnál még itt-ott hiányos, vannak gombok és menüpontok, amelyek angolul maradnak a honosított felületen is).

Bár a PDF Pro 3 kiváló választás gyors PDF olvasó alkalmazásnak is, ezen a funkción azért jóval túlmutat. Természetesen lehetőség van a PDF dokumentumok jegyzetekkel, kiemelésekkel, jelölésekkel, megjegyzésekkel történő kiegészítésére is, de erre seregnyi más PDF olvasó szoftver képes még, többek között épp az Ashampoo PDF Free is, teljesen ingyen.

Ezzel szemben a PDF Pro 3 a pénzünkért cserébe – nevének megfelelően – egy halom professzionális eszközt kínál:

  • Létrehozhatunk PDF dokumentumokat nulláról, mintha egy új kiadványt tördelnénk be éppen: szövegdobozokkal, képekkel, grafikai elemekkel stb.
  • Teljesen átalakíthatunk kész PDF dokumentumokat, lecserélhetünk bennük meglévő szövegeket, képeket, objektumokat, vagy kiegészíthetjük azokat újabbakkal.
  • Tetszőlegesen átrendezhetjük a PDF dokumentum oldalainak sorrendjét, törölhetünk oldalakat, beszúrhatunk újakat, összevonhatunk akár több PDF dokumentumot is egybe, vagy épp feldarabolhatunk egyet, többfelé.
  • Kényelmesen összehasonlíthatunk egymással két PDF dokumentumot.
  • Van OCR funkció, így a szkennelt dokumentumok szövegét szerkeszthetőre és/vagy kereshetőre alakíthatjuk. Az szövegfelismerés működik több nyelven, beleértve a magyart is.
  • Védelemmel láthatunk el PDF dokumentumokat, limitálva azok nyomtatását, megnyitását, szerkesztését stb. Akár 128 bites AES titkosítást is alkalmazhatunk, s lehetőség van a dokumentumok érzékeny tartalmainak kitakarására is.
  • Kapunk egy professzionális PDF nyomtató funkciót is, így bármely programból nyomtathatunk PDF fájlba.
  • Nem csak kitölthetünk PDF űrlapokat, hanem akár létre is hozhatunk ilyeneket. Komplett űrlapok készíthetők akár egy meglévő PDF átalakításával, kiegészítésével is.
  • Van PDF/A-export lehetőség, így akár a dokumentumok archiválásában is segíthet a program.

A fentiek közül a magyar nyelvű OCR funkcióval és a PDF űrlapok létrehozásával nem minden konkurens dicsekedhet, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a PDF Pro 3 kiemelkedik a felhozatalból.

De az eddig említetteken túl akadnak még jópofa és praktikus extra funkciók a programban. Ilyen például a karakter- és szószámláló, a pecsételő, az aláírások menedzselésének lehetősége, a magyar nyelvű helyesírás ellenőrzés, a rengeteg rajzeszköz, a vízjel funkció, vagy éppen a többféle formában használható jegyzetek beszúrásának lehetősége. Az új Bates-számozás funkcióval csoportosan számozhatunk át, vagy láthatunk el egyedi azonosítóval PDF fájlokat. De jópofa és sok esetben lehet hasznos a színcsere eszköz is. Emellett azt is megtehetjük vele, hogy a PDF dokumentumokat szerkeszthető Word dokumentumként, vagy egyszerű szöveges fájlként exportáljuk, esetleg HTML fájlt hozunk létre belőlük.

Tökéletes Adobe Acrobat alternatíva

Mindent egybevetve az Ashampoo PDF Pro 3 akár az Adobe Acrobat alternatívájaként is remekül megállja a helyét egy irodában, vagy éppen home office felhasználásra. Jóval olcsóbb, mint az Adobe szoftvere és tudásban nem nagyon van szégyenkezni valója. Szinte minden olyan funkciót ellát, amire a PDF dokumentumok feldolgozása, átszerkesztése, vagy éppen létrehozása során szükségünk lehet.

Kiváló eszköz akkor is, ha a szkennelt PDF dokumentumokat szeretnénk kereshető PDF fájllá átalakítani, vagy akár szerkeszthető dokumentumot (docx, rtf, txt stb.) varázsolni belőlük. De akár e-könyvvé (epub) vagy weblappá (html) is átalakíthatjuk vele bármelyiket.

Miként az lenni szokott, az Ashampoo ezúttal is kínál a programból ingyen tesztelhető próbaverziót, így megvásárlás előtt kényelmesen ellenőrizhetjük, hogy minden szempontból megfelel-e az igényeinknek. Nálunk nagyon jól vizsgázott és Windows 11 alatt is gond nélkül működött.

Ne maradjon le erről sem!