PDF szerkesztő program magyar OCR funkcióval és felülettel

A PDF formátum hihetetlenül praktikus, ha a nyomtatot formának megfelelő felépítésben szeretnénk digitálisan megosztani, publikálni dokumentumokat. Ma már minden modern operációs rendszer engedi, hogy a nyomtatás helyett PDF fájlba exportáljuk a nyomtatásra képes alkalmazások kimenetét. Ez kényelmes és gyors metódus. Sokkal kellemetlenebb, amikor egy már kész PDF dokumentumot szeretnénk átvariálni, lecserélni benne képeket, szövegeket, beilleszteni új elemeket. Arról nem is beszélve, hogy a PDF-ben tárolt, szkennelt dokumentumok újbóli szerkesztése is sokaknak feladja a leckét. Ám ezekre a feladatokra is van megfelelő megoldás. Mai tesztalanyunk például egy sokoldalú és egyszerűen használható PDF szerkesztő program magyar felülettel és OCR funkcióval.

FlexiPDF 2022: PDF szerkesztő program magyar felülettel és OCR funkcióval

A SoftMaker cég elsősorban a Microsoft Office kompatibilis irodai csomagjáról ismert, amely cross-platform – működik Windows, macOS, Linux és Android rendszereken -, ráadásul teljesen magyar nyelvű és olcsóbb is, mint a Microsoft megoldásai (sőt, van belőle ingyenes verzió is Free Office néven).

De a népszerű irodai megoldás mellett akad még egy jelentős termékük, amely nem más, mint a FlexiPDF névre keresztelt PDF szerkesztő program. Ennek jelent meg nemrég a legújabb verziója, FlexiPDF 2022 jelöléssel. Ez sajnos nem cross-platform, jelenleg csak Windowsra elérhető.

A FlexiPDF 2022 felülete leginkább egy szövegszerkesztőre vagy egyszerűbb kiadványszerkesztőre emlékeztet, s a működése is hasonló: az üres lapokon elhelyezhetünk szövegdobozokat, képeket, ábrákat rajzolhatunk stb. A szövegeket és a képeket ízlése szerint formázhatjuk, alakíthatjuk, s oda helyezzük el a lapon – tetszőleges méretben – ahová csak szeretnénk. Komplett PDF kiadványokat alkothatunk ily módon, nulláról.

Viszont arra is van lehetőségünk, hogy ne a semmiből varázsoljunk új dokumentumot, hanem egy meglévő PDF-et nyissunk meg, majd alakítsuk át annak tartalmát. Átírhatunk benne meglévő szövegeket, lecserélgetünk képeket, elhelyezhetünk szövegeket, fotókat, rajzokat, linkeket, szóval bármit, amire csak szükségünk lehet, s amit támogat maga a PDF formátum.

Emellett természetesen az átlagosabb PDF szerkesztő funkciók is megvannak, vagyis lehet megjegyzéseket hozzáfűzni, kiemeléseket megjelölni, digitális pecséteket elhelyezni, űrlap elemeket létrehozni, vagy éppen egy meglévő űrlapot kitölteni és menteni a kitöltött dokumentumot.

Ugyanígy van lehetőség a PDF dokumentum oldalainak átcsoportosítására, egyes oldalak törlésére, újak beillesztésére, elforgatásukra, a margók módosítására, az oldalszélek levágására is. Ha kell, exportálhatunk kijelölt oldalakat új PDF dokumentumként. De vannak ezeknél izgalmasabb lehetőségeink is.

Praktikus extra funkciók: digitális aláírás és OCR szövegfelismerés magyarul

Az egyik hasznos extra a teljeskörű digitális aláírás támogatás. Vagyis nem egyszerűen csak egy odafirkantott aláírás-minta elhelyezésére van lehetőségünk, hanem használhatunk valódi digitális aláírásokat (CER, PFX, P12 stb.) is a dokumentumok hitelesítéséhez.

A fájlok biztonságáról is gondoskodhatunk, adott esetben akár az Adobe Acrobat X vagy újabb PDF verziók funkcionalitását kihasználva is, vagyis jelszóval védhetjük a dokumentumot a megnyitás, a nyomtatás, a módosítás, vagy épp a tartalmának Vágólapra másolása ellen. Szintén biztonsági funkció a kihúzási lehetőség, amellyel szövegek és képeket egyaránt átfesthetünk feketére, így eltüntetve azokat a kíváncsi szemek elől.

A legizgalmasabb funkció pedig kétség kívül az, hogy az integrált OCR szövegfelismerőnek köszönhetően akár szkennelt szövegeket is átalakíthatunk szerkeszthető változatra. Ez nagyon jól jöhet, ha szkennelt vagy befotózott dokumentumokat, szerződéseket szeretnénk éppen módosítani vagy újrahasznosítani. Az OCR funkciót több nyelven használható, s ezek között szerencsére ott a magyar is, szóval magyar nyelvű szövegeket is gond nélkül felismer a FlexiPDF 2022. S ha már csodás nyelvünknél tartunk, érdemes azt is megjegyezni, hogy a program felülete is honosított, vagyis magyar nyelvű menüt, gombokat, funkcióleírásokat találunk benne (kevés kivétellel, amelyek valamiért angolul maradtak).

Szintén érdekesség az úgynevezett Bates-számozás, amely az alap oldalszámozás funkciót toldja meg azzal a lehetőséggel, hogy akár több fájlon átívelő módon is kreálhatunk oldalszámokat. Végül pedig ugyancsak hasznos extra, hogy a FlexiPDF NX Universal változat akár a dokumentumok szövegének lefordítására is képes (jó, magyarra/magyarról nem feltétlenül profi fordítókat megszégyenítve, de alapnak megteszi).

Exportálás többféle formátumba

Egy ilyen program esetében az alapvető elvárás általában annyi, hogy a DOC és PDF formátumokkal tudjon mit kezdeni, akár import, akár export címén. A FlexiPDF 2022 ennél azért tovább megy, merthogy az átalakított PDF dokumentumokat nem csak PDF-ként és Word dokumentumként, hanem HTML-ként vagy éppen JPG képként is menthetjük. A PDF-be archiválók számára pedig fontos szempont lehet a PDF/A formátum támogatása.

Sőt, ami igazán izgalmassá teszi a dolgot: lehetőségünk van arra is, hogy a PDF dokumentumból EPUB formátumú e-bookot varázsoljunk, mindössze néhány kattintással.

Összegzésül

Mindent egybevetve a FlexiPDF 2022 az egyik legjobb alternatív PDF szerkesztő program Windowsra, amellyel mostanában találkozunk. Gyors, nagyon egyszerű használni, a felülete honosított és az OCR funkciója is támogatja a magyar nyelvű dokumentumok szövegének felismerését. Mellesleg helyesírás-ellenőrző is van benne. Igazodva a kor szelleméhez, van világot (színes és szürke) és sötét felülete is, amelyek között a Beállításokban tudunk választani.

Akkor is jó választás lehet, ha gyakran kell összehasonlítanunk PDF fájlokat, merthogy erre is akad benne funkció, legalábbis az NX Universal változatokban. Merthogy a programból több változat van, amelyek tudásukban és árukban egyaránt eltérnek, pontosabban az NX Home és NX Universal verziók előfizetésért cserébe használhatók, míg a 2022 Pro változat például egyszeri összegért vásárolható meg. A funkciók összehasonlítását ezen az oldalon találják meg olvasóink. A programból van ingyenes próbaverzió, amelyet érdemes kipróbálni, mert minden funkció működik benne, csak az exportált, mentett dokumentumok esetében egy apró vízjelet helyez el a dokumentumban. Arra viszont tökéletes, hogy kipróbáljuk, minden szempontból megfelel-e az elvárásainknak a FlexiPDF 2022. Nekünk nagyon szimpatikus volt a program a tesztek során, így bártan merjük ajánlani otthonra vagy véges használatra egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!