Sokoldalú irodai programcsomag magyar nyelven, szuper felülettel, ingyen is

Ha alternatív irodai programcsomagokról esik szó, a legtöbb felhasználónak a LibreOffice jut az eszébe. Pedig akadnak még azon túl is remek megoldások, akár ingyen is. Ma például egy olyan alkalmazáscsomagot mutatunk be, amelyből van teljesen ingyenes változat, és a cégek számára olcsón megvásárolható Pro kiadás egyaránt. Ezúttal a Pro változat nemrég megjelent legújabb verzióját vesszük górcső alá, de a cikk végén eláruljuk azt is, honnan tölthető le az ingyenes programcsomag, amely amúgy otthoni és üzleti felhasználásra egyaránt bevethető. Íme egy profi irodai programcsomag magyar nyelven, kényelmes felülettel.

SoftMaker Office 2021: Sokoldalú irodai programcsomag magyar nyelven

A SoftMaker Office 2021 nem most szerepel nálunk először az étlapon. Korábbi változatairól is írtunk. Az új verzió a felületét tekintve nem sokat változott, de aki eddig nem ismerte, annak ezzel kapcsolatban van egy fontos megjegyzésünk: a SoftMaker Office felülete pár kattintással testreszabható.

Ez azt jelenti, hogy az eszköztárat beállíthatjuk az “ősi” Microsoft Office alkalmazások felületének stílusára, vagy a modernebb, “szalagos” eszköztár felosztásra is, amilyet mondjuk az aktuális Microsoft 365 csomag programjai is használnak. Ízlés kérdése, kinek melyik jön be jobban. A szalagos változat jobban strukturált (a programok fejlécének színezése pedig gyorsabb beazonosítást tesz lehetővé, amikor többféle alkalmazás van megnyitva), de aki a régi Microsoft programokon nevelkedett, bizonyára örömmel veszi a hagyományos felépítést is.

Szintén fontos szempont még a felületet illetően, hogy van magyar nyelvű menü, vagyis nem lesznek nyelvi akadályok. Furcsa módon a magyar felület mellé nem mellékelik továbbra sem a magyar nyelvű helyesírás ellenőrzőt, de ez teljesen ingyen letölthető hozzá erről a linkről. Miután letöltöttük, a Fájl / Beállítások / Nyelv / Hunspell szótárak / Hunspell szótár hozzáadása lehetőséggel tudjuk telepíteni (bármelyik SoftMaker alkalmazásban megtehetjük, a többi is átveszi). Ettől kezdve a helyesírás ellenőrzése sem jelent gondot többé.

Ha már az alkalmazásoknál tartunk: a csomag tartalmazza a TextMaker nevű szövegszerkesztőt, a PlanMaker nevű táblázatkezelőt és a Presentations nevű prezentáció készítőt. Mindhárom program megtévesztésig hasonlít a Microsoft Office alkalmazásokra, így aki korábban azokat használta, ezekben is könnyedén kiigazodik majd. Funkciók tekintetében itt is mindent megkapunk, amit csak elvárhatunk egy irodai csomagtól, s ami nagyon fontos: a SoftMaker alkalmazások natívan támogatják a Microsoft Office formátumokat, így ha mondjuk Microsoft Worddel készült dokumentumokat nyitunk az, azok az esetek túlnyomó többségében a TextMakerben is pontosan ugyanúgy festenek majd a tördelésüket illetően. Ez a LibreOffice esetében például sokaknak jelent bosszantó kihívást.

Szintén hasznos lehetőség, hogy kapunk körlevél-szerkesztési eszköztárat is, amely szerintünk itt kicsit egyszerűbben használható, mint a Microsoft alkalmazások esetében. Akár SQL Lite vagy dbf adatbázisokra is építhetünk körlevelet, utóbbiakat pedig simán létre lehet hozni akár a PlanMaker táblázatkezelővel is.

Munkánk megkönnyítése érdekében itt is találunk seregnyi előre elkészített sablont mindhárom programhoz, így akkor is gyorsan haladhatunk egy levél, röplap, meghívó, hirdetés, prezentáció stb. elkészítésével ha épp ötlet híján vagyunk az elrendezést illetően. Ha pedig már a grafikai megvalósításnál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy a képek beszúrása, effektezése, méretezése rendkívül egyszerűen megy ezekben a programokban, s éppúgy használhatunk kereteket, árnyékokat, színvariációkat stb. itt is, mint a Microsoft Office alkalmazásaiban. Még a jó öreg TextArt is rendelkezésünkre áll, ha kicsit izgalmasabb megjelenésű feliratra lenne szükségünk.

Mindent egybevetve egy kifejezetten sokoldalú irodai megoldást kapunk a SoftMakertől a pénzünkért, ráadásul töredék áron. Arról nem is szólva, hogy mindhárom programot telepíthetjük Windowsra, macOS-re és Linuxra egyaránt. Vagyis az sem gond, ha esetleg többféle platformot használunk a cégen belül.

Manapság – szerintünk – az a minimum egy ilyen szoftvercsomagnál, hogy nem csak menteni vagy kinyomtatni tudjuk a kész dokumentumokat, hanem akár PDF fájlként is megoszthatjuk azokat. Ez itt gond nélkül megoldható. Sőt, a TextMaker arra is lehetőséget ad, hogy e-bookot kreáljunk a dokumentumunkból. A végeredmény egy szabványos epub fájl lesz, borítóval, metaadatokkal, ahogy azt kell. Szükség esetén akár a felhasznált betűtípusokat is integrálhatjuk, de ezt sok e-book olvasó úgyis figyelmen kívül hagyja.

A 2021-es verzióban amúgy sok praktikus újdonság érkezett: használhatunk szabadon skálázható SVG ábrákat a dokumentumokban, automatikus biztonsági mentés készülhet a dokumentumok változásainak fázisairól, az AutoShape objektumokat görbévé alakíthatjuk, immár van PDF/A export támogatás. Érdekesség még az Ellenőrzés fülön elérhető Kutatás funkció, amely – elnevezésének megfelelően – a kutatómunkában segíthet. A szövegszerkesztőben kijelölt szavakra, kifejezésekre egyetlen kattintással rákereshetünk a MEK – A magyar nyelv értelmező szótárában, a Wikipédián, a Google-ban és még seregnyi online adatbázisban.

Emellett bővül a táblázatkezelőben használható kalkulációs funkciók listája is, vagy például hasznos újítás az is, hogy mostantól hordozható prezentációkat is kreálhatunk, amelyek lejátszásához egy idegen – kizárólag windowsos – gépen nem szükséges telepíteni semmilyen prezentációs szoftvert, elegendő elindítani a portable változatot, amit létrehoztunk.

Mindent egybevetve a SoftMaker Office 2021-es változata abszolút hozza a formáját: szinte tökéletes irodai programcsomag magyar nyelven. Felületileg ugyan nem sokat változott, de erre nem is nagyon volt ok. Funkciót tekintve viszont felzárkózott a Microsoft programok aktuális verzióihoz, ami jó hír azoknak, akik szeretnék valamilyen olcsóbb egyszeri beruházást jelentő irodai programcsomaggal kiváltani a Microsoft előfizetős megoldását.

Nem kell amúgy zsákbamacskát venni, hiszen van a programcsomagból ingyenes próbaverzió is, amely tökéletes arra, hogy átnézzük, minden szempontból megfelel-e az elvárásainknak.

FreeOffice: ingyenes irodai programcsomag letöltése

Végül nem marad más hátra, mint ígéretünkhöz híven elárulni, hogy aki szeretne egy sokoldalú, ámde ingyenes irodai programcsomagot, hol találja meg. A SoftMaker Office-ból ugyanis van egy teljesen ingyenes verzió is, amely a FreeOffice nevet kapta és innen tölthető le. Ehhez ugyan szükség van egy ingyenes regisztrációra, hogy megkapjuk a használathoz szükséges ingyenes aktiváló kódot, de szerencsére akit nem érdekel az ingyenes hírlevél, az egy kattintással leiratkozhat róla az első alkalommal.

A FreeOffice értelemszerűen kevésé ügyes, mint nagy testvére, de az alap funkciókat mind megkapta és a felület is éppúgy testreszabható. Ráadásul ezt is használhatjuk Windows, macOS és Linux környezetben egyaránt.

Kiegészíthetjük még a FreePDF programmal is, így kényelmesen tudunk megnézni vagy éppen átszabni PDF dokumentumokat (igaz, ez csak Windows alatt elérhető).

Ne maradjon le erről sem!