Átlátható, sokat tudó zenelátszó program Windowsra, ingyen

Van, aki az iTunes-ra esküszik és van, aki komolyan rosszul van tőle. Van, akinek a Winamp az örök kedvenc és van, aki ránézni sem bír. Ahány ember, annyi szokás, mondják, s ez a zenelejátszó szoftverek esetében sincs másként.

Mi most mutatunk egy olyan programot, amely talán esélyes rá, hogy elnyerje a többség tetszését.

MusicBee 3.0

A MusicBee felülete nagyon emlékeztet az iTunes-ra, de mivel ez a program kifejezetten a zenelejátszásra koncentrál, jóval áttekinthetőbb és gyorsabb, mint az Apple – amúgy sokoldalú – alkalmazása.

A felület a végletekig letisztult, nincsenek csicsás grafikai elemek, de mégis modern, kellemes érzetet nyújt. Ezen dob egy kicsit, ha albumaink és zeneszámaink rendesen tartalmazzák a borítóképet és a címkéket, ebben az esetben ugyanis garantáltan ki fogunk igazodni a gyűjteményben (vagy akár több gyűjteményben is, mivel egyszerre többet is menedzselhetünk a programmal).

Ha hiányos lenne bármelyik dal infója, közvetlenül a programban rákereshetünk az interneten és letölthetjük a szükséges dolgokat: ismertetőket, albumborítókat stb. Kézzel is szerkeszthető minden adat. Sőt, felkutathatjuk az esetleges duplikátumokat és konvertálhatjuk a nem megfelelő formátumú hangfájlokat.

A címkéknek és a lejátszási listáknak köszönhetően villámgyorsan tudjuk összeállítani az ízlésünknek, vagy aktuális hangulatunknak megfelelő, saját slágerlistát.

A MusicBee emellett képes CD-ket rippelni, hangerőt optimalizálni, sőt, ha kell, megakadályozza a Windowst, hogy álomba merüljön egy házibuli alatt. Igaz is: van party üzemmód is, sőt, van mini player felület, amely kevesebb helyet foglal a képernyőn, így akár állandóan a többi programablak előtt tarthatjuk.

De nem maradt ki az equalizer és a cross-fader funkció sem, mi több, a régről digitalizált felvételeket igyekszik feljavítani is a program a lejátszáskor.

Ha pedig valakinek ez a felület már túl egyszerű lenne, letölthetők hozzá különféle skinek is az internetről. S ha még ez sem elég, gyakorlatilag teljesen át is alakítható a felület elrendezése: oda pakoljuk a különböző modulokat, ahova nekünk jólesik.

A programmal emellett lehetőség van online rádiók és podcastok lejátszására is.

Mindent egybevetve a MusicBee egy igen sokoldalú és jól használható kis iTunes klón, amely azonban jóval barátságosabban bánik a rendszer erőforrásaival, mint az Apple megoldása. Érdemes kipróbálni.

Ne maradjon le erről sem!